Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?

Ocena: 6 (1 głosów)

To nie ty, to jedzenie.

Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm?

Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera nas w podróż po świecie wysokoprzetworzonej żywności i konfrontuje z przytłaczającą rzeczywistością, uświadamiając, że ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokazuje też, co UPF - od angielskiego ultra-processed food - robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą (spoiler: nic dobrego).

Zbyt długo wmawiano nam, że to naszą odpowiedzialnością jest dokonywanie innych, lepszych wyborów, podczas gdy przy obecnym stanie rzeczy jest to praktycznie niemożliwe. Jest to więc książka o naszych prawach: prawie do wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. A przede wszystkim o prawie do dobrej żywności w przystępnej cenie.

Informacje dodatkowe o Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788368226164
Liczba stron: 448
Tytuł oryginału: Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isnt Food and Why Cant We Stop?

Tagi: Biografie i literatura faktu

więcej

Kup książkę Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać? - opinie o książce

Avatar użytkownika - margoth86
margoth86
Przeczytane:2024-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - 60 książek w 2024 roku,

Mój tegoroczny hit!

Czy wiedzieliście, że w lodach jest śluz z bakterii? 

A w pieczywie substancje powodujące nieszczelność jelit? 

Wiedzieliście, że są aromaty, które u szczurów powodowały nowotwory?

A uwierzycie, że to wszystko jest legalnie dodawane do tego co jemy? 

No to trzymajcie się mocno w trakcie czytania tej książki!

Niesamowity reportaż z tego jak okłamuje nas rynek spożywczy, jak łatwo obejść przepisy, jakich nadużyć dopuściły się wielkie koncerny...

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska
Po tamtej stronie rzeki
Już Ci nie uwierzę
Izabela M. Krasińska ;
Już Ci nie uwierzę
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy