To nie ty, to jedzenie.
Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm?
Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera nas w podróż po świecie wysokoprzetworzonej żywności i konfrontuje z przytłaczającą rzeczywistością, uświadamiając, że ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokazuje też, co UPF - od angielskiego ultra-processed food - robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą (spoiler: nic dobrego).
Zbyt długo wmawiano nam, że to naszą odpowiedzialnością jest dokonywanie innych, lepszych wyborów, podczas gdy przy obecnym stanie rzeczy jest to praktycznie niemożliwe. Jest to więc książka o naszych prawach: prawie do wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. A przede wszystkim o prawie do dobrej żywności w przystępnej cenie.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 448
Tytuł oryginału: Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isnt Food and Why Cant We Stop?
Przeczytane:2024-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - 60 książek w 2024 roku,
Mój tegoroczny hit!
Czy wiedzieliście, że w lodach jest śluz z bakterii?
A w pieczywie substancje powodujące nieszczelność jelit?
Wiedzieliście, że są aromaty, które u szczurów powodowały nowotwory?
A uwierzycie, że to wszystko jest legalnie dodawane do tego co jemy?
No to trzymajcie się mocno w trakcie czytania tej książki!
Niesamowity reportaż z tego jak okłamuje nas rynek spożywczy, jak łatwo obejść przepisy, jakich nadużyć dopuściły się wielkie koncerny...