Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2016-10-18
"Dwie osobowości w jednym małym, kruchym ciele. Czasem pogodzone, czasem rywalizujące ze sobą".
W recenzji pierwszej książki ukazującej perypetie Emmy napisałam, że każdy z nas posiada taką Dżej, czyli drugą stronę osobowości. Taką drugą twarz, która czasami niezależnie od nas, wypełza na światło dzienne. Byłam bardzo ciekawa, czy w kontynuacji udało się Emmie poskromić Dżej. Okazało się, że niekoniecznie.
Jolanta Nasiłowska zadebiutowała w 2015 roku książką pt. "Ja, Oni i Dżej". Autorka już jakiś czas temu opowiadając znajomym różnorakie, zabawne historie, zarówno z własnego życia, jak i te zasłyszane, stwierdziła, że warto by je spisać i wydać jako książkę. Dzięki stronie "Wspieram to" i ludziom, którzy uwierzyli w projekt, to zamierzenie udało się zrealizować. "Uciec od siebie, czyli Oni i Dżej" to kontynuacja pierwszej części.
Emma mieszka z Normanem z Barcelonie, z którym prowadzi klimatyczną kawiarnię. Bohaterka nareszcie odnajduje upragniony spokój i miłość. Jak się jednak okazuje, ta sielanka nie trwa zbyt długo, bowiem Norman wraca do swojej żony. Zdradzona i opuszczona Emma po raz kolejny budzi w sobie Dżej.
Nie można odmówić autorce rozwiniętej wyobraźni, gdyż dość mocno poplątała losy Emmy, która będąc w Polsce kompletnie nie radzi sobie ze swoim życiem, popadając w coraz większe tarapaty. Powtarza się więc szaleństwo z poprzedniej części, z taką różnicą, że Dżej jest w moim przekonaniu jeszcze bardziej wyuzdana i frywolna. Bohaterka pozbawiona jakichkolwiek zahamowań, bawi się na całego przy pomocy alkoholu i przygodnego seksu. Jest więc w tej książce pikantnie i bezpruderyjnie. Czasami wręcz zachowania Dżej wywoływały we mnie sporą dozę zdziwienia.
Druga książka Jolanty Nasiłowskiej jest zdecydowanie lepsza pod względem warsztatowym. Cała kompozycja fabularna nie wytwarza poczucia chaosu, a kreacja bohaterów wydaje się lepiej dopracowana. W szczególności mowa tutaj oczywiście o Emmie i Dżej, które będąc jedną osobą, pomimo drzemiących w nich przeciwieństw, pragną tego samego – miłości i wparcia. A jak wiadomo w naszych czasach to towar dość mocno deficytowy.
Zakończenie historii Emmy, noszącej w sobie nieokiełznaną Dżej, zyskało moje uznanie. Jak widać, czasami niepozorna znajomość może odmienić czyjeś życie na zawsze.
Czy w człowieku mogą jednocześnie współgrać dwie natury? Wrażliwa, stonowana, tworząca wręcz pozory bycia niewidocznym oraz ognista, szalona, pozbawiona...
Ocena: 5, Czytam, Mam,