Tymon i emocje to kolejna część serii historyjek społecznych służących do pracy z osobami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu oraz z dziećmi i nastolatkami z zaburzeniami zachowania i trudnościami emocjonalnymi. Tym razem opowiadania dotyczą przeżywania przez Tymona emocji, które mają wpływ na jego zachowanie. Przedstawiają trudne do opisania uczucia, z którymi poradzenie sobie wymaga różnych umiejętności. Do emocji tych należą: złość, strach, wstyd, odraza i smutek, które podzielone zostały na kategorie związane z konkretnymi sytuacjami. Podobnie jak w poprzednich częściach czytelnik odpowiada na pytania dotyczące zrozumienia historyjki, jak i samej sytuacji.

Zadaniem osoby pracującej z tekstem jest również rozpoznanie emocji bohatera, zidentyfikowanie ich przyczyn, a także znalezienie adekwatnych i akceptowalnych społecznie sposobów radzenia sobie z nimi. Czytelnik może także określić, w jaki sposób dane emocje są wyrażane, zarówno przez mimikę i gesty, jak i odczucia w jego ciele.

Informacje dodatkowe o Tymon i emocje. Historyjki społeczne o tym, jak się zachować w różnych sytuacjach życia codziennego:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2024-07-02
Kategoria: Pedagogika

Tagi: Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - emocje Rozwijanie kompetencji Pedagogika Educational: Personal & health education Kształcenie uczniów z problemami w nauce Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - niepełnosprawność i specjalne potrzeby Materiały edukacyjne For people with learning / communication difficulties

Kup książkę Tymon i emocje. Historyjki społeczne o tym, jak się zachować w różnych sytuacjach życia codziennego

Magdalena Gut-Orłowska0
Okładka ksiązki - Tymon rozumie innych. Historyjki społeczne o tym, jak się zachować w różnych sytuacjach życia codziennego

Tymon rozumie innych to kolejna część serii historyjek społecznych służących do pracy z dziećmi z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Tym razem tytułowy...

Gdy emocje biorą górę. Jak uczyć dzieci radzenia sobie z trudnymi uczuciami
Magdalena Gut-Orłowska0
Okładka ksiązki - Gdy emocje biorą górę. Jak uczyć dzieci radzenia sobie z trudnymi uczuciami

Twoje dziecko ze strachu odmawia wejścia do gabinetu lekarskiego? Nie chce próbować nowych potraw? Boi się samo zasypiać? W tym poradniku znajdziesz typowe...