Książka składa się z następujących ćwiczeń: - ćwiczenia wprowadzające; - ćwiczenia uzupełniające; - ćwiczenia przedstawiające krok po kroku etapy tworzenia prostych programów użytkowych. Ćwiczenia wprowadzające mają na celu przypomnienie niektórych wiadomości z obsługi środowiska programistycznego Delphi. Są to: - wybór formatki; - umieszczenie komponentu na formatce; - przechodzenie do okna Object Inspector; - generowanie zdarzenia; - zapisywanie projektu; - uruchomienie projektu w środowisku Delphi; - kompilacja całego projektu; - nadanie nazwy i opisu komponentowi.Ćwiczenia uzupełniające mają na celu uzupełnić wiedzę z zakresu programowania i obejmują: - tworzenie własnej biblioteki; - tworzenie formatki dynamicznie; - tworzenie komponentu dynamicznie.Ostatnie ćwiczenia prezentują sposób pisania krok po kroku prostych programów użytkowych. Obejmują one następujące programy: - informacja o rozmiarze i ilości wolnego miejsca na dysku; - alarm; - reminder - Przypominacz; - słownik: Angielsko-Polski; - prosta baza danych; - pisanie liczb słownie.Na dołączonej do książki dyskietce znajdują się opisywane programy użytkowe.
Informacje dodatkowe o Tworzenie prostych programów użytkowych w Delphi. Ćwiczenia:
Wydawnictwo: Mikom
Data wydania: b.d