Niniejsza książka ma na celu subiektywne zbudowanie przykładu pewnej architektury doskonałości akademickiej, która rozumiana jest nie jako koncepcja przetargowa w politycznie i ideologicznie zabarwionej debacie między zwolennikami i przeciwnikami neoliberalnych narracji, tylko jako dbałość o wyjątkową jakość kształcenia, najczęściej powiązaną z działalnością naukową. Jakość tę współtworzy i wspomaga edukacja spersonalizowana, przyjmująca w założeniu twarz tutoringu akademickiego.

Wartością dodaną proponowanej publikacji, szczególnie dla mnie osobiście cenną, jest fakt, że powstała ona we współpracy naukowo-badawczej Autorek reprezentujących różne dyscypliny naukowe i różne środowiska, w których rozwijana jest problematyka tutoringu i wdrażane są programy go promujące, co samo w sobie stanowi przesłankę poszerzenia perspektywy analizy przedmiotowej problematyki, ale także może być istotnym czynnikiem realnych działań promujących ideę tutoringu i jej implementację w różnych środowiskach akademickich. Warto także wskazać, że Autorki wykorzystały w pracy bogatą i reprezentatywną oraz aktualną literaturę przedmiotu - podstawową dla problematyki pracy i uzupełniająco-wzbogacającą perspektywy analizy profesjonalizacji spersonalizowanego modelu kształcenia akademickiego, zarówno polskojęzyczną, jak i anglojęzyczną.

Fragment recenzji dr hab. Ewy Wysockiej, prof. UŚ

Informacje dodatkowe o Tutoring drogą do doskonałości akademickiej. Percepcja i implementacja personalizacji kształcenia w polskim szkolnictwie wyższym w latach 20142019:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2020-05-06
Kategoria: Pedagogika

Tagi: bóg

Kup książkę Tutoring drogą do doskonałości akademickiej. Percepcja i implementacja personalizacji kształcenia w polskim szkolnictwie wyższym w latach 20142019

Tutoring drogą do doskonałości akademickiej. Percepcja i implementacja personalizacji kształcenia w polskim szkolnictwie wyższym w latach 20142019 - opinie o książce

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;