Zdumiewające, ile światów pomieścić można w dziewiętnastu wierszach! Wiersze Szymborskiej uderzają nagromadzeniem szczegółów widzialnego i niewidzialnego świata, który jest źródłem nieustannego zdumienia. W każdym niemal wierszu kryje się bogactwo niespodzianek i odkryć.
Tutaj Wisławy Szymborskiej jest książką wybitną, ponieważ stanowi ciąg dalszy wybitnej twórczości, kontynuuje jej najważniejszą właściwość, spoglądanie na świat z boku, z ukosa, trzecim okiem. Szymborska po mistrzowsku prześwietla oczywistości, pokazując ich niedostrzegane strony. Piotr Śliwiński
W tej wizji życia na ziemi, jaka wyłania się z tytułowego wiersza tomu Szymborskiej, tyle samo co zawsze jest poczucia dziwności, nieoczywistości i dysharmonijności istnienia, ale mniej jest sprzeciwu (...), więcej zrezygnowanej zgody na to, co jest. Marian Stala
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-06-15
Kategoria: Poezja
Pani Szymborska krótko i zwięźle ujęła ważne życiowe sprawy takie jak dorastanie, przeżywanie życia, bez doceniania go, gnanie za pieniędzmi i nastawienie na ilość a nie na jakość życiowych przyjemności.
Tomik obnaża naturę współczesnego człowieka i pokazuje, że czas zmienić przyzwyczajenia, ponieważ takie życie nie ma sensu.
Życie bez przeżywania i doceniania go jest marnotrawstwem.
Wisława Szymborska, Sto wierszy - Sto pociech, 2005: Polsko-niemiecka edycja stu najpiękniejszych wierszy lirycznych wierszy Laureatki Literackiej Nagrody Nobla 1996....
KALENDARZ 2014 z kolażami Wisławy Szymborskiej, wydany w koedycji z Fundacją jej imienia....