Alkmaar, Holandia,1636. Szanowany szynkarz i handlarz tulipanami Wouter Winckel zostaje znaleziony martwy w swojej gospodzie. Zaszlachtowano go, a w usta wepchnięto antyreligijną broszurę. Winckel był właścicielem najpiękniejszej kolekcji tulipanów w całej Zjednoczonej Republice Siedmiu Prowincji Niderlandzkich, w tym najbardziej pożądanej i drogiej cebulki, Semper Augustus. Dlaczego musiał umrzeć? Kto chciał go zabić?
Londyn, 2007. Historia zdaje się zataczać koło. Franka Schoellera znajduje jego siostrzeniec, Alek. Umierający trzyma siedemnastowieczną księgę o tulipanach, która może wyjaśnić przyczyny jego śmierci. Z pomocą Damiana, amsterdamskiego antykwariusza, Alek próbuje rozwiązać zagadkę, ale przyjaciele szybko sobie uświadamiają, że teraz oni ryzykują życiem.
Informacje dodatkowe o Tulipanowy wirus:
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2015-04-08
978-83-64700-09-5
Przeczytane:2019-01-27, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2019,
Pomysłowa intryga z nutką tulipanowej historii a także tulipanowej manii jaka miała miejsce kilka wieków temu. Bardzo wartka akcja z minimalną dozą opisów. Postacie nie są zbyt wyraziste, jednak pomysł fabuły dość niekonwencjonalny i zaskakujący.