Trzeci element. Co zaburza nasze związki i jak sobie z tym radzić

I przysięgam , że nie opuszczę cię, aż do... wyjścia z kumplami na piwo, uciekania w pracę i telefonu od mamusi, której trzeba pomóc.

Obiecuję być dla ciebie oparciem w chwilach słabości i dzielić się szczęściem w momentach triumfu.

Zawsze będę patrzył w tym samym kierunku co ty.

O ile zaczniesz nadążać za moimi pasjami, poglądami i stylem bycia.

Kiedy dochodzi do złamania normy partnerskiej - zdrady? Nie tylko wtedy, gdy ktoś w związku ma kochanka czy kochankę.

Czasem "tym trzecim" jest... czyjaś wielka pasja, teść lub teściowa, pieniądze, a nawet poważna choroba.

Te elementy mogą do pewnego momentu być dla relacji budujące, ale często mogą ją też zaburzać.

Sięgnij po pierwszą na polskim rynku książkę napisaną przez psychoterapeutę i seksuologa doktora Roberta Kowalczyka, dziennikarkę i pisarkę Magdalenę Kuszewską oraz 14 wybitnych ekspertów, naukowców i terapeutów, którzy omawiają najczęściej pojawiające się problemy związkowe.

Dzięki niej zrozumiesz, czym jest trzeci element i nauczysz się, jak sobie z nimi radzić, aby zbudować mocny, trwały i dobrze komunikujący się związek.

Informacje dodatkowe o Trzeci element. Co zaburza nasze związki i jak sobie z tym radzić:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2024-10-09
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Poradniki praktyczne Randki związki mieszkanie razem małżeństwo - poradniki

Kup książkę Trzeci element. Co zaburza nasze związki i jak sobie z tym radzić

Trzeci element. Co zaburza nasze związki i jak sobie z tym radzić - opinie o książce

Avatar użytkownika - alwisia_books
alwisia_books
Przeczytane:2024-11-24,

Autorzy powyższej książki prowadzą szczegółowe rozmowy ze specjalistami z różnych dziedzin psychologii, aby stworzyć książkę, która zawiera uniwersalne przedstawienie tego co zaburza nasze związki. Wyruszają w podróż po szerokim temacie jakim są "trzecie elementy" w związkach. Co wpływa negatywnie na nasze relacje? Jak czynniki takie jak alkohol, pieniądze, pasja, a nawet teściowa oddziaływują na nas i nasze stosunki? Jak sobie radzić z przeszkodami, które stają na drodze naszym relacjom?

Niesamowicie ciekawy temat, przedstawiony w wyjątkowej formie wywiadów z uznanymi w kraju ekspertami. Czternaście skrajnie odmiennych czynników, które mają negatywny wpływ na nasze związki. Autorzy w pełni profesjonalnie podeszli do tematu, który jest bardzo ważny i wciąż potrzebuje rozgłosu. Goście wywiadów z pełnym zaangażowaniem podeszli do tych rozmów i oddali serce, aby podzielić się z czytelnikami cennymi radami.

Wiele przydatnej i sprawdzonej wiedzy, która może odmienić czyjeś relacje. Ta książka to pierwszy krok do uświadomienia sobie problemu i sięgnięcia po profesjonalną pomoc.

Nawet jeśli temat nie dotyczy czytelnika to jest niesamowicie ciekawy i zachęci niejednego człowieka w ramach ciekawostki. Z całego serduszka polecam każdemu, kto chce zdobyć dodatkową, wyjątkową wiedzę w temacie relacji.

Dziękuję wydawnictwu za egzemplarz do recenzji i możliwość poznania tak wartościowej książki.

[współpraca barterowa]

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2024-11-17,

Temat związków oraz relacji nigdy nie jest tematem łatwym. A co jeśli coś się zaczyna psuć. Jeśli dochodzi do zdrady, ale niekoniecznie zdrady fizycznej? Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam bo nowy poradnik od wydawnictwa Otwarte to kawał dobrej roboty. A jego tytuł to "Trzeci element. Co zaburza nasze związki i jak sobie z tym radzić" dr Roberta Kowalczyka i Magdaleny Kuszewskiej. Przeprowadzają oni bardzo ciekawe rozmowy z różnymi ekspertami o problemach, które mogą spotkać każdy związek. Rutyna, uzależnienie od telefonu, alkoholu, praca, zazdrość w kwestiach materialnych bądź zbytnie poświęcenie się dzieciom to czasami problemy, które nie przepracowane mogą niszczyć relacje. Ale warto je przepracować ze specjalistami, bo w dzisiejszych czasach wszystkiego szukamy w internecie. A diagnoza oparta na internetowych artykułach do niczego dobrego nie prowadzi. Każdy z nas jest inny i każdy związek jest inny. Te rozmowy są tak przeprowadzone jakbyśmy dosłownie siedzieli z nimi obok na kanapie. A tematy i problemy nie są łatwe. Eksperci otwarcie mówią, że nie każdą relację udaje się naprawić, ale zawsze warto o nią walczyć. Mądry, wartościowy poradnik skłaniający do refleksji.

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2024-12-05, Ocena: 4, Przeczytałem,
"Trzeci element" to książka, w której w formie rozmów zostały omówione różne tematy, które stanowią tytułowy trzeci element w związkach. Zaproszone do rozmów osoby to specjaliści z dziedziny - psychologowie, psychoterapeuci, seksuolodzy czy naukowcy.

Ten trzeci element może być czymkolwiek, lecz jest sporo charakterystycznych sytuacji, które potrafią urosnąć do rangi problemu i zaburzać funkcjonowanie związku. Czasem są to pieniądze, czasem choroba, czasami inna osoba. Mogą to być różne elementy, kluczowe jednak jest to jak wpływają na parę i jeśli stanowią problem, to jak para może sobie z nim poradzić.

Psychologia, a szczególnie psychologia związku to temat, który bardzo mnie interesuje, więc z przyjemnością sięgnęłam po tę książkę. Z każdą tego typu publikacją można dowiedzieć się czegoś nowego i tak było również w moim przypadku. Z niektórych spraw nie zdawałam sobie sprawy, inne zachęciły mnie do głębszych refleksji, część była mi już znana i mogłam porównać swoją wiedzę z wypowiedziami osób zaproszonych do rozmowy przez autorów tej książki.

Sam pomysł na tę książkę bardzo mi się podoba i uważam, że należy podnosić ten temat oraz świadomość w kwestii tego, co zaburza związki. Zostało tu poruszonych wiele "trzecich elementów" co daje czytelnikowi fajny przekrój wiedzy. Niestety w związku z tym, że książka nie jest szczególnie obszerna, to poszczególne tematy nie zostały w pełni zgłębione.

Moim zdaniem jest to tytuł dla tych, którzy po prostu chcą poszerzyć wiedzę lub zmagają się z jakimiś problemami z swoich związkach i szukają na nie rozwiązań. Może się tak zdarzyć, że zawarte tu informacje okażą się niezwykle przydatne. Może jednak też być tak, że na kartach tej książki znajdzie się jedynie trop i będzie trzeba zgłębić temat szerzej korzystając z innych źródeł, gdyż temat jest szeroki tak bardzo, że jedna krótka książka nie jest w stanie być tu kompendium wiedzy wszelakiej.

Nie mniej jest to wartościowy tytuł, sama z pewnością będę do niego wracać, by utrwalić wiedzę lub poszukiwać nowych szlaków dla swoich rozmyślań czy obserwacji ?

Barcelona i Costa Brava Pascal GO!
Magdalena Kuszewska0
Okładka ksiązki - Barcelona i Costa Brava Pascal GO!

o Kiedy Katalończycy tańczą na ulicach sardanę. o Popularny portowy Baja Beach Club. o Katedra La Seu, serce starego miasta. o Costa Brava: plaże, klify...

Magdalena Kuszewska0
Okładka ksiązki - Gładko. O polskim wstydzie, obsesji młodości i intymnych operacjach plastycznych

Magdalena Kuszewska rozmawia o zabiegach ginekologii estetycznej i urologii estetycznej z ekspertami, a także z osobami, które takim zabiegom się poddały...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk