Trucizna, czyli jak pozbyć się wrogów po królewsku

Fascynująca podróż przez historię śladami trucizny.

Historia trucicielstwa to historia walki o władzę. Członkowie królewskich rodów obawiali się zgubnego działania trucizny, która mogła zostać dodana do ich posiłku przez wrogów. Aby zapobiec otruciu, korzystali z rogów jednorożca i antidotów wypróbowanych na skazańcach oraz z usług testerów jedzenia. Słudzy oblizywali sztućce monarchów, zakładali ich bieliznę i testowali nocniki.

Jednak przerażeni niebezpieczeństwem otrucia władcy nie dostrzegali, że trucizna często kryła się w ich codziennej rutynie. Kobiety stosowały podkłady zrobione z ołowiu i rtęci. Mężczyźni wcierali w łysiejące miejsca zwierzęce odchody. Lekarze przepisywali im rtęciowe lewatywy i maści z arszenikiem.

Trucizna nie odeszła w zapomnienie wraz z dawnymi rodami królewskimi. Wciąż jest obecna na szczytach władzy. Trudniejsza do wykrycia. Skuteczniejsza. Chętnie używana przez współczesnych dyktatorów w walce z politycznymi wrogami. Trucizna wciąż żyje i ma się lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Eleanor Herman odkrywa przed nami dzieje trucizny, jakiej nie znamy. Łączy w swojej książce świetną znajomość królewskich archiwów z najnowszymi odkryciami medycyny sądowej. Snuje opowieść o życiu w najwspanialszych europejskich pałacach – o trujących kosmetykach, śmiercionośnych lekarstwach i okrutnych morderstwach.

Informacje dodatkowe o Trucizna, czyli jak pozbyć się wrogów po królewsku:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-04-24
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-240-5731-3

Tagi: historyczne Trucizna

Kup książkę Trucizna, czyli jak pozbyć się wrogów po królewsku

Trucizna, czyli jak pozbyć się wrogów po królewsku - opinie o książce

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2019-12-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2019,

Bardzo ciekawa książka, pokazująca historię z zupełnie innej strony. Można dużo dowiedzieć się o higienie, kosmetykach w średniowieczu oraz o trucicielstwie.

Avatar użytkownika - katooola
katooola
Przeczytane:2019-07-27, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2019,

Ta książka jest fascynująca! Ma śliczną okładkę. A zawartość pełna ciekawostek, o których nie miałam zielonego pojęcia! W dzisiejszych czasach mało kto zdaje sprawę w jakich warunkach kiedyś ludzie żyli i jaki był fatalny poziom medycyny. Ludzie leczyli się, ubierali, jedli i upiększali tak, że właściwie sami się truli...Bardzo wartościowa książka, bogata w wiedzę. Pokazuje jak medycyna się rozwijała ale i zwyczaje ludzi. Polecam!

Avatar użytkownika - Lucas
Lucas
Przeczytane:2019-11-12, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2019,
Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2019-10-11, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019,
Eleanor Herman0
Okładka ksiązki - W łóżku z królem. 500 lat cudzołóstwa, władzy, rywalizacji i zemsty. Historia metres królewskich

Królewskie metresy przez całą historię ludzkości były uważane przez jednych za godne zazdrości, podziwu czy uwielbienia, przez innych za postacie przerażające...

Królowe i ich kochankowie. 900 lat intryg, namiętności i pasjonującej polityki
Eleanor Herman0
Okładka ksiązki - Królowe i ich kochankowie. 900 lat intryg, namiętności i pasjonującej polityki

W swojej drugiej książce Eleanor Herman otwiera przed czytelnikami drzwi buduarów królowych. Poznajemy tajemniczych kochanków władczyń, którym zakochane...