Tron z czaszek. Księga 1

Tom 7 cyklu Cykl Demoniczny
Inne wydania:

Ciemność powstaje, gdy upadają herosi.

Ogłoszony następcą Georga RR Martina i Robert Jordana, autor bestsellerów Peter V. Brett przedstawia dramatyczną kontynuację Cyklu Demonicznego ,,Tron z Czaszek"

Tron Krasji stoi pusty.

Zbudowany z czaszek poległych generałów i książąt demonów jest siedzibą honoru i dawnej, potężnej magii. Ze szczytu tronu, Ahmann Jardir miał podbić znany świat. Wykuwając z podbitych narodów jednolitą armię, zamierzał zakończyć wojnę z demonami raz na zawsze.

Ale Arlen Bales, Malowany Człowiek, stanął mu na drodze, wyzywając Jardira na pojedynek, z którego honor wojownika nie pozwolił mu się wycofać. Nie ryzykując porażki, Arlen pociągnął przeciwnika w przepaść, pozostawiając świat bez Zbawiciela i otwierając walkę o sukcesję pomiędzy synami wodza. Czyżby los ludzi zajętych walką między sobą był przesądzony? Inevera, Leesha  i Rojer muszą wziąć sprawy w swoje ręcę.

Informacje dodatkowe o Tron z czaszek. Księga 1:

Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2015-06-26

Kup książkę Tron z czaszek. Księga 1

Tron z czaszek. Księga 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - Marta1985
Marta1985
Przeczytane:2022-09-18, Ocena: 6, Przeczytałam,

Dokładnie tak: "Ciemność powstaje, gdy upadają herosi" - dosłownie i w przenośni. Nie mogłam się od tej książki oderwać. Niech żyje Peter V. Brett!!

Avatar użytkownika - ewaboruch
ewaboruch
Przeczytane:2016-09-28, Ocena: 6, Przeczytałam, fantastyka, SF,
Po walce o przywództwo i spadnięciu walczących z klifu ruszają ich poszukiwania. W międzyczasie Inevera próbuje utrzymać krucha władzę nie tylko na tronie, ale na najechanych terenach przygranicznych. Tymczasem Arlen, który tymczasowo uwięził Achmanna próbuje mu podsunąć plan ataku na demony umysłu i przedostanie się do Otchłani, by zniszczyć królową. Książka, jak i wcześniejsze części czyta się lekko i jak zawsze nie brakuje tu nie tylko intryg, ale walk przeciwko demonom.
Avatar użytkownika - zxcc65
zxcc65
Przeczytane:2015-07-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2015, Mam,
"Tron z czaszek" jest już 8 książką Petera U. Brett i jak wszystkie poprzednie mnie zachwyciła. Poprzednia część skończyła się w takim momencie, że kupiłam ją prawie od razu w dniu premiery. Nie mogłam się od niej oderwać =), przeczytałam ją w jeden dzień. Petera U. Brett jest to amerykański pisarz fantasty. Od dzieciństwa był wielkim fanem fantastyki. Jego pierwszą pozaszkolną (najbardziej znaczącą) lekturą był ,,Hobbit". Pierwsza część cyklu demonicznego została wydana w 2008 roku w Wielkiej Brytani. Powieść została umieszczona na liście 10 najlepszych książek fantasy 2008 roku (wg serwisu Amazon UK). Akcja książki dzieje się po pamiętnym pojedynku nad przepaścią. Po utracie Jardira w Krasji rozpoczyna się walka o tron. Inevera próbuje utrzymać jaki taki porządek. Na tronie umieszcza Ashana. W tym czasie Leesha prowadzi eksperymenty jak runy malowane na skórze wpływają na ludzi i usiłuje wymyślić sposób jak uchronić swoje jeszcze nie narodzone dziecko przed gniewem Małżonki Jardira i swoich rodaków. Arlen i Jardir wymyślają szalony sposób jak wygrać wojnę z demonami. Planują przenieść walkę na ich teren. Zamierzają tego dokonać za pomocą Księcia demonów. Książka (zresztą jak wszystkie poprzednie części) BARDZO mi się podobała... Przeczytałam ją w niecały dzień. Nie przypadł mi do gustu wątek Leeshy (nie umiem jej polubić...) I znowu książka skończyła się w bardzo złym momencie -_-.
Avatar użytkownika - grupa0
grupa0
Przeczytane:2018-03-21, Ocena: 6, Przeczytałem,

Wciągająca od pierwszych stron, wreszcie dowiedziałam że Jardir i Arlan ni ezgineli.  Ulga na sercu. Czekam z niecierpliwościa na dalszy ciąg przygód bohaterów.

Avatar użytkownika - kamilagielniak
Przeczytane:2021-02-23, Ocena: 3, Przeczytałam,
Wojna w blasku dnia. Księga 2
Peter V. Brett0
Okładka ksiązki - Wojna w blasku dnia. Księga 2

Peter V. Brett jest dziś tak rozpoznawalnym autorem jak George R. R. Martin, Robert Jordan i Terry Brooks. Powieści z cyklu demonicznego - Malowany człowiek...

Pustynna Włócznia. Księga 2
Peter V. Brett0
Okładka ksiązki - Pustynna Włócznia. Księga 2

Arlen nie żyje... Tamtej nocy zginął bym ja mógł żyć dalej. Czasami Posłaniec musi powiedzieć ludziom to, czego nie chcieliby usłyszeć. Czasami...