Tosia i Julek idą spać. (Nie) Tacy sami

Tosia i Julek po wyjściu z przedszkola bawią się z mamą i Teosiem na placu zabaw. Po powrocie do domu cała rodzina je kolację i opowiada sobie o wydarzeniach dnia. Tosia i Julek biorą kąpiel i kładą się do łóżek. Są zmęczeni - Julek tak bardzo, że niełatwo mu zasnąć. Rodzice umiejętnie pomagają mu się wyciszyć i spokojnie zapaść w sen.

Informacje dodatkowe o Tosia i Julek idą spać. (Nie) Tacy sami:

Tosia i Julek idą spać. (Nie) Tacy sami - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-03-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Bardzo bym chciała aby moje dzieci zasypiały tak jak ja - w momencie przyłożenia głowy do poduszki. Ale niestety tak to nie działa. Zazwyczaj mija trochę czasu zanim wszystkie zasną. I każdego dnia wygląda to zupełnie inaczej.

Są jednak pewne czynności, które to zasypianie mogą usprawnić a także zapewnić dzieciom lepszy sen. I jak się okazuje kluczowe są nie tylko ostatnie godziny przed pójściem spać ale również przebieg całego dnia.

Rodzice Tosi i Julka wiedzą o tym doskonale. Mama jest idealnie przygotowana na odbiór dzieci z przedszkola. Ma świadomość możliwego przebodźcowania dzieci. Zabiera ze sobą zdrowe przekąski by zaspokoić głód Julka, objawiający się również marudzeniem. Następnie zabiera maluchy na spacer by tam się wyszalały. A gdy przychodzi wieczór dzieci biorą spokojną kąpiel i idą do łóżek. Tam bez pośpiechu rodzice poświęcają im tyle czasu ile potrzebują i stosują metody pomagające zrelaksować ciało i umysł.

Brzmi to może zbyt idealnie ale faktycznie podane sposoby pomagają dzieciom uregulować emocje. Przytulasy, masaże czy wspólne czytanie książki przed snem pozytywnie wpływają na ukojenie dziecka po ciężkim dniu.

Autorka w tej książce zawarła również krótki ale bardzo treściwy poradnik dla rodziców, wspierający codzienną rutynę. Zwraca uwagę przede wszystkim na spokój, który powinien płynąć od rodzica, a przyznaję, że z tym bywa nie raz bardzo ciężko. Ale to właśnie kwestia kluczowa by pomóc dzieciom poradzić sobie z ich emocjami, zapewnić odpowiednią uwagę i poczucie bezpieczeństwa.

Choć to książka dla dzieci to, pisana w duchu rodzicielstwa bliskości, jest pewnego rodzaju drogowskazem dla rodziców. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że daje ukojenie zwłaszcza tym zmęczonym ciężką codziennością. Dzieciom natomiast podpowiada aktywności, które mogą wykonywać wspólnie z rodzicami by lepiej poradzić sobie z emocjami.

Polecam do wspólnego czytania!

W serii "(Nie) tacy sami" znajduje się także 8 innych tytułów, po które zdecydowanie warto sięgnąć.

Avatar użytkownika - katee87
katee87
Przeczytane:2024-02-26, Przeczytałem,

Dzisiaj przyszła pora na kolejny, dziewiąty już tytuł, z serii wspierających książeczek dla dzieci "Nie tacy sami", która bawi i edukuje najmłodszych czytelników oraz oferuje wsparcie i wskazówki dla rodziców w trudnej sztuce rodzicielstwa.

"Tosia i Julek idą spać"

Po dniu pełnym wrażeń i wspólnych aktywności następuje moment przejścia do wieczornych rytuałów. Dzięki umiejętnemu wsparciu rodziców, Tosia i Julek odnajdują spokój i bezpieczeństwo, zanurzając się w słodki sen. Analizując aspekty związane z zasypianiem, książka kładzie nacisk na techniki uspokajające i budowanie rutyny wieczornego rytuału. Poprzez demonstrację rodzicielskiej obecności i wsparcia, odzwierciedla istotę bezpiecznego otoczenia dla dziecka w procesie zasypiania.

Seria "Nie tacy sami" kieruje naszą uwagę na to, jak różnorodne są dzieci. Każde z nich ma swoje własne tempo rozwoju, unikalne cechy i potrzeby. Poprzez barwne historie i sympatyczne postacie, seria ta zachęca do akceptacji i zrozumienia indywidualności każdego dziecka, podkreślając jednocześnie piękno tej różnorodności.

Książki z serii skupiają się na budowaniu więzi opartych na bliskości, empatii i zaufaniu. Przekazują rodzicom praktyczne wskazówki, które pomagają w pielęgnowaniu zdrowych relacji z dziećmi oraz akceptacji ich indywidualnych cech i emocji. To niezastąpione narzędzie w procesie wychowania, które umacnia więzi rodzinne i kształtuje zdrowe poczucie własnej wartości u dzieci.

Tosia i Julek robią siku
Magdalena Boćko-Mysiorska0
Okładka ksiązki - Tosia i Julek robią siku

Seria (Nie) tacy sami powstała z potrzeby serca - zarówno Autorki, jak i Wydawcy. Magdalena Boćko-Mysiorska, świetna polska pedagożka, terapeutka...

Tosia i Julek sprzątają
Magdalena Boćko-Mysiorska0
Okładka ksiązki - Tosia i Julek sprzątają

Rodzice proszą Tosię i Julka o sprzątniecie pokoju. Tosia z chęcią zabiera się do pracy, ale Julek się buntuje. W jaki sposób tacie uda się nakłonić Julka...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk