Bliźniacy Gabrysia i Jacek mają dziewięć lat i wiele miłości do zwierzaków. Uwielbiają znajdować domy zwierzakom, które potrzebują nowej rodziny. Ich zdaniem każde stworzenie powinno znaleźć idealnego dla siebie opiekuna. ,,Łączymy idealnych opiekunów z idealnymi zwierzakami" - brzmi motto, które im przyświeca.
Lulu to piękna kotka, która uwielbia się przytulać, ale jest bardzo płochliwa i boi się hałasu. Czy bliźniakom uda się znaleźć dla niej idealnego - i cichego - opiekuna?
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2021-11-24
Czy wierzysz w magię? Wiola i jej przyjaciółki wierzą! A gdy spotykają gwiezdne zwierzęta, otwiera się przed nimi świat magicznych przygód...
Bella, sympatyczna suczka rasy labrador, uwielbia spacery, pieszczoty i... książki! Niestety, nie może zostać w dotychczasowym domu. Wtedy do akcji wkraczają...
Przeczytane:2022-01-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022,
Dom to nie tylko ludzie, ale też zwierzęta, prawie każdy ma jakiegoś przyjaciela, ale zawsze trzeba pamiętać, że to jest duży obowiązek na lata, nieważne czy to duży pies, czy tylko mała rybka, przy wzięciu zwierzęta do domu trzeba się zawsze dobrze zastanowić czy będziemy dobrymi opiekunami.
Gabrysia i Jacek to bliźniaki, które kochają zwierzęta i opiekują się każdą napotkaną sierotką, której z czasem znajdują nowy dom. Tym razem zajmują się płochliwą kotką Lulu i chociaż dość szybko znajdują się osoby, które chcą się nią zaopiekować to niestety albo nie mają warunków, albo w domu są hałasujące dzieci, a zwierzątku potrzebny jest cichy i spokojny dom. Ta historia jest pełna ciepła i miłości, spodoba się wszystkim fanom zwierząt, a szczególnie tym którzy kochają kotki, opowieść jest krótka, ale dzieje się w niej całkiem sporo.
Gabrysia i Jacek to wspaniałe rodzeństwo, miłość do zwierząt odziedziczyli po mamie, która prowadzi hotel dla zwierząt, czyli jak widać, przykład idzie z góry, mają również starszą siostrę i brata, którzy też przejmują się losem porzuconych sierotek, ale mniej angażują się w znalezienie im odpowiedniego schronienia. Ta historia ma uświadomić, że kot to nie zabawka, trzeba mu zapewnić spokój, ciepły dom, poświęcić swój czas, regularnie czyścić kuwetę, może się zdarzyć, że kot podrapie nas, naszych gości albo nasze meble, więc przy wzięciu nie możemy kierować się tym, że jest taki mały i śliczny, bo on kiedyś urośnie i będziemy musieli się nim nadal zajmować. Bliźniaki pomimo tego, że są jeszcze dziećmi, podchodzą do wszystkiego bardzo profesjonalnie, mało jest teraz tak bardzo odpowiedzialnych dzieci i takich, które w ogóle chcą pomagać bez żadnego wynagrodzenia.
Książka jest idealna zarówno dla dziewczynek, jak i dla chłopców, czyta się ją z przyjemnością i z tego, co zauważyłam, są też inne opowieści z tej serii, także można poznać kolejne historie o tych uroczych dzieciach.