Time to race

Tom 1 cyklu Escape

Musimy być szybsi. Szybsi, lepsi, sprytniejsi niż ci, którzy nas gonią

Merci Lotte traci pamięć w wypadku samochodowym i na kilka miesięcy przenosi się do Miami. Mimo, iż mieszka w nim wraz z wujkiem i bratem, czuje się samotna w obcym mieście. Średnią szkołę decyduje się ukończyć w San Diego. Tu ma przyjaciół, tu jest u siebie. Tu spotyka chłopaka, który stoi za wszystkimi problemami, w jakie zostaje wplątana. Nielegalne wyścigi, nielegalne walki - oto realia, z jakimi wbrew własnej woli będzie musiała zmierzyć się Merci.

Czy Logan Hill odważy się wyznać jej prawdę?

Czy tych dwoje poradzi sobie z przeciwnościami, jakie na ich drodze stawia los?

Czy rodzące się między nimi uczucie przetrwa próbę czasu i... zawrotnej szybkości?

Wydanie 1
Time to race to pierwsza część trylogii Escape

Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.

Informacje dodatkowe o Time to race :

Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2024-08-06

Kup książkę Time to race

Time to race - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-08-24, Ocena: 5, Przeczytałam,

Fabuła w dość wolnym tempie posuwała się do przodu. Postacie, jak już nowy rozdział pozwoli dojść im do głosu, zauważają dosłownie wszystko. Opisują gdzie idą, kogo mijają, jak oni są ubrani, jak mijana osoba jest ubrana, jak pachnie w miejscu, gdzie się znajdują oraz jak się w tym momencie czują i co aktualnie robią. Wiem, że są osoby, które to lubią, które są ogromnie ciekawe tego, co tam się dzieje, choćby moja córka, ale dla mnie było to troszkę przydługie. Zamiast obserwować fabułę, byłam skupiona na tym, by trochę ich pogonić, przez co lekko gorzej umiałam się wciągnąć. Kobieca postać tutaj bardzo dużo myśli. Co ciekawe, to ona bierze udział w wyścigach. Potrafiłam zrozumieć to, co czuje, gdyż znam kobiety, które żyją po to, by stawiać sobie wyzwania. Motyw samych wyścigów był nieco mniej rozwinięty. Miałam wrażenie, że cała historia najbardziej toczy się wokół imprezowania, kto będzie lepszy, kto więcej wypije i tak dalej. Wtedy najwięcej było dialogów i spraw pobieżnych, które nie zawsze dotyczyły tych, którzy rozmawiali. Najbardziej i dosyć szczegółowo przedstawieni są główni bohaterowie, a reszta zwyczajnie jest i też dobrze się bawi. Przyznam się szczerze, że wyścigi i to z kategorii tych nielegalnych, są dla mnie mniej znanym motywem. Zaciekawiło mnie jednak połączenie z nimi utraty pamięci. Kobieta ma spory bagaż doświadczeń, a podczas wyścigów spotyka osoby, które nie są dla niej miłe. Ma szczęście i na tyle oleju w głowie, że zamiast rozpaczać, potrafi się odgryźć. Była tu dobrym przykładem tego, że nigdy nie należy się poddawać nawet wtedy, kiedy ktoś zakłada, że i tak coś nam nie wyjdzie. Dużą tajemnicą była tu dla mnie męska postać, która czasami swoją obecnością już stanowiła dla kogoś pocieszenie, jakby wsparcie w czymkolwiek. Osoby poboczne były tu również sporą zagadką, bo czasami zachowywały się tak, jakby wiedziały bardzo dużo i tylko gestami insynuowały, że przeszłość lepiej pozostawić zamkniętą. Niestety znając upór dziewczyny czułam, że zrobi wszystko, byleby poznać odpowiedzi na dręczące nią pytania. Ogólnie cała książka jest dobra, ale wiem też, że najbardziej zwróci uwagę młodszej kategorii wiekowej. Wielbiciele adrenaliny oraz szybkiej jazdy będą z niej zadowoleni:-)

,,Time to race" to debiutancka powieść autorki Weroniki Waszkiewicz. Powiem wam, że po przeczytaniu opisu byłam niesamowicie ciekawa tej książki. Nielegalne wyścigi, adrenalina, tajemnice. To coś co mnie przekonało do sięgnięcia właśnie po tę pozycję! Jednak, czy było warto?   Merci Lotte dwa lata temu w wyniku wypadku straciła pamięć. Za namową bliskich wyjechała z San Diego. Teraz wraca do rodziny. W tym czasie przypomniała sobie część osób oraz wydarzeń z przeszłości. Merci w Maimi wpadła jednak w nieciekawe towarzystwo. Myślała, że po powrocie się od nich uwolni. Jednak to nie jest takie proste... Merci na jednej z imprez poznaje Logana Hilla. Między dwojgiem zaczyna rodzić się uczucie, jednak chłopak skrywa tajemnice... Jeśli Merci pozna prawdę ich relacja może zostać przekreślona. Czy Logan odważy się wyznać jej prawdę?   Powiem tak książka mi się podobała, nawet bardzo mi się podobała. Jako iż jest to debiut literacki autorki nie patrzyłam na tę pozycję tak mocno krytycznie, bo wiem, że początki są trudne. Ale! Jak na debiut to jest on bardzo udany! Autorka sprawiła, że z chęcią poznawałam dalsze losy bohaterów, a w pewnym momencie nie mogłam się oderwać dopóki nie poznam zakończenia!   Merci Lotte to bohaterka, do której od początku zapałałam sympatią. Dziewczyna nie miała łatwo w życiu. Razem z bratem została porzucona przez matkę i adoptowana. Nowa rodzina od początku nie ukrywała, że są adoptowani. Merci zainteresowała się szybką jazdą, co okazało się jej spełnieniem. Niestety wpadła w złe towarzystwo i wyścigi przestały być dla niej zabawą. Polubiłam ją za jej upór, determinację i cięty język!   Narracja jest prowadzona tutaj dwutorowo. Wydarzenia poznajemy zarówno z perspektywy Merci jak i z perspektywy Logana. To ogromna zaleta, ponieważ pozwala nam poznać uczucia i emocje bohaterów. Jest to bardzo ważne jeżeli chodzi o całkowity odbiór powieści! Świetnie było poznać psychikę bohaterów, bo jak się okazuje nie zawsze to co widzimy my jest prawdziwe!   Reasumując, ,,Time to race" to książka, którą bardzo serdecznie polecam! Ta historia zrobiła na mnie wrażenie, a podkreślam, że jest to debiut literacki autorki. Ponadto ta powieść to coś innego niż czytałam do tej pory. Tutaj role ryzykantki odgrywa główna bohaterka i było to dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie czytelnicze! Także jeżeli macie ochotę poznać historię, która was mocno zainteresuje, ale i zaskoczy to ,,Time to race" będzie świetnym wyborem!