Teoria względności i jej tajemnice

Jak zegary atomowe odmierzają czas? Co to jest dylatacja czasu?

Czy światło zawsze ma tę samą prędkość? Jak powstają miony i dlaczego żyją tak krótko?

Co by się stało, gdyby człowiek mógł przemieszczać się z prędkością światła?
Odkrywaj z nami fascynującą teorię względności!

Informacje dodatkowe o Teoria względności i jej tajemnice:

Wydawnictwo: Adamada
Data wydania: 2021-03-18
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Tłumaczenie: Joanna Głębocka
Ilustracje:Eduard Altarriba

Tagi: dla dzieci teoria względności

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Teoria względności i jej tajemnice

Teoria względności i jej tajemnice - opinie o książce

"Einstein wyobrażał sobie, że jazda na promieniu światła musiałaby być bardzo szalona i niesamowita."

"Teoria względności i jej tajemnice" Wydawnictwa Adamada to niezwykle interesująca, a do tego wspaniale zilustrowana książka, w której młody czytelnik ma okazję poznać takie pojęcia jak np.: prędkość, czas, przestrzeń, ruch, względność, mion. Przedstawione eksperymenty myślowe pozwalają pobudzić wyobraźnię i wziąć udział w naprawdę absorbujących podróżach - m.in. w kierunku Proximy Centauri, a to wszystko pod bacznych okiem doktora Einsteina.

Nieustannie podziwiałam osoby, które podejmują się wytłumaczenia niezwykle skomplikowanych rzeczy innym. Tematyka, z jaką mamy do czynienia w tej książcezdecydowanie jest jednym z takich trudnych obszarów. Forma przyjęta w publikacji nie zniechęca, a wręcz zaprasza do poznania fascynujących zagadnień z zakresy fizyki.

Najpierw dowiadujemy się, czym właściwie jest teoria względności Alberta Einsteina i jak jej autor, będąc jeszcze nastolatkiem wracał nieustannie do takich pojęć jak czas i przestrzeń, by móc je lepiej zrozumieć. Następnie czytamy o pomiarach czasu, różnych rodzajach zegarów, o pomiarach przestrzeni i prędkości, o ruchu. Najciekawszy moim zdaniem jest fragment opisujący podróż do przyszłości, gdzie w przystępny sposób został wyjaśniony upływ czasu oraz różnica wieku, która przed tą podróżą nie istniała, a po niej wyniosła aż 9 lat!!!

"Einstein wyobrażał sobie, że jazda na promieniu światła musiałaby być bardzo szalona i niesamowita. Zastanawiał się też, jak wyglądałby sąsiedni promień światła, który przemieszczałby się tuż obok z tą samą prędkością."

Książka jest naprawdę fajnie wydana. Liczne, niezwykle barwne, a niekiedy również humorystyczne ilustracje (dziadzio Einstein robi furorę!!!) zdecydowanie ułatwiają zrozumienie skomplikowanych zagadnień. Tekst współgra z całością, a zróżnicowanie wielkości i kroje czcionki dodatkowo sprawiają, że łatwiej się skupić na poszczególnych fragmentach. Użyty język pozwala na zrozumienie większości zagadnień. Duże wydanie, twarda oprawa to dodatkowe atuty książki.

"Teoria względności i jej tajemnice" jest przeznaczona dla dzieci w wieku około 9-11 lat, ale młodsze również wykazują zainteresowanie. Dorośli nie powinni się wstydzić sięgnąć po tę publikację, ponieważ na naukę nigdy nie jest za późno - szczególnie, jeśli przybiera ona taką fajną i przystępną formę. Zainteresowanych odsyłam do książki "KOSMOS i jego tajemnice", która ukazała się w ramach serii.

Kosmos i jego tajemnice
Sheddad Kaid-Salah Ferrón0
Okładka ksiązki - Kosmos i jego tajemnice

Kiedy powstał Wszechświat? Jak jest duży? Jaki ma kształt? Dlaczego gwiazdy rodzą się i umierają? Co to są czarne dziury?Czy istnieje życie pozaziemskie...

Fizyka kwantowa i jej tajemnice
Sheddad Kaid-Salah Ferron 0
Okładka ksiązki - Fizyka kwantowa i jej tajemnice