Teoria pieniądza i polityka pieniężna

W podręczniku autor połączył podstawowe informacje o pieniądzu z zakresu makroekonomii z informacjami z dziedziny finansów. Nie pominął przy tym kwestii dyskusyjnych, których na ogół unikają autorzy większości opracowań dydaktycznych.Duży nacisk położono także na połączenie wykładu z teorii finansów z opisem sytuacji i zdarzeń zachodzących w polskiej gospodarce, tak aby prezentowana teoria mogła być przydatna do rozwiązywania aktualnych problemów ekonomicznych. Szczegółowo omówiono m.in.:> cechy rynków finansowych> powstanie, ewolucję i funkcje pieniądza> teorię pieniądza i stopy procentowej> cele i narzędzia polityki pieniężnej> historię międzynarodowych systemów walutowych> wymienialność pieniądza i systemy kursów walutowych> utworzenie unii gospodarczej i walutowej> cele i zadania Europejskiego Banku CentralnegoKsiążka jest doskonałym wprowadzeniem do studiowania pozycji o bardziej zaawansowanym charakterze, nie tylko dla studentów ekonomii i zarządzania, ale także socjologii i nauk politycznych.

Informacje dodatkowe o Teoria pieniądza i polityka pieniężna:

Wydawnictwo: Oficyna Ekonomiczna Oddział Polskich Wydawnictw Profesjonalnych
Data wydania: b.d
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 83-89355-30-2

Kup książkę Teoria pieniądza i polityka pieniężna

Teoria pieniądza i polityka pieniężna - opinie o książce