Historia rodziny, która aby spędzić ze sobą trochę więcej czasu postanawia wybrać się na wycieczkę po Tatrach. Jednak w pewnym momencie sielankowa wyprawa przemienia się w misję ratunkową.
Książka w wersji papierowej dostępna na stronie wydawnictwa
"TATRY to książka fabularna z PRAWDZIWYM przekazem.
Książka ta jest bezgatunkowa, bo „życie" nie ma jednego gatunku, a wszystkie gatunki. To, że teraz jest źle (dramat) wcale nie oznacza, że za chwilę nie będziemy się śmiać (komedia).
TATRY zawiera ważny przekaz wychodzący ode mnie, bez którego ta książka i cała nadchodząca seria nie miałaby sensu."
Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2025-01-30
Kategoria: Inne
Przeczytane:2025-04-08, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Marcin Szafranek w swojej książce Tatry zabiera czytelników w pełną napięcia podróż po górskich szlakach, gdzie natura okazuje się zarówno piękna, jak i bezwzględna. Autor tworzy opowieść, która wciąga od pierwszych stron, łącząc elementy thrillera, dramatu rodzinnego i opowieści o walce o przetrwanie.
Główny bohater, Michał Ros, doświadczony ratownik TOPR, postanawia poświęcić więcej czasu rodzinie i zabiera ją w Tatry, wybierając mniej uczęszczane szlaki. Jednak decyzja ta prowadzi do tragicznego wypadku, który zmienia życie całej rodziny. Czy można było tego uniknąć? Jak silne okazuje się przywiązanie do bliskich w obliczu katastrofy?
Wątek dramatycznych poszukiwań dzieci i desperacji matki, która nie chce czekać bezczynnie, sprawia, że napięcie rośnie z każdą stroną. Kiedy wydaje się, że najgorsze już za nimi, następuje niespodziewany zwrot akcji. Czy spotkanie z tajemniczymi mężczyznami okaże się dla dzieci wybawieniem, czy może jeszcze większym zagrożeniem? Jakie decyzje będą musieli podjąć bohaterowie, by przeżyć i wrócić do domu?
Szafranek umiejętnie buduje atmosferę zagrożenia i bezradności w surowym, zimowym krajobrazie Tatr. Opisy przyrody nie są jedynie tłem – stają się integralną częścią opowieści, niemal osobnym bohaterem, który nieustannie wystawia postaci na próbę. Czytelnik czuje chłód gór, słyszy porywisty wiatr i odczuwa grozę samotności w dzikim terenie.
Książka nie tylko trzyma w napięciu, ale także skłania do refleksji: na ile jesteśmy w stanie przewidzieć konsekwencje własnych decyzji? Jak bardzo jesteśmy zależni od sił natury? I czy zawsze można zaufać tym, którzy wydają się naszym jedynym ratunkiem?
Dla miłośników górskich klimatów i pełnych emocji thrillerów, Tatry to lektura, której nie można przegapić.