Tarot

Zanurz się bez reszty w tajemniczy świat tarota, aby poznać siebie

Pozwól, aby te karty stały się dla ciebie źródłem mądrości i narzędziem prowadzącym do transformacji osobistej. Niech magia tarota okaże się kluczem do podejmowania ważnych decyzji, wspierania rodziny, przyjaciół i klientów.

Tarot to harmonijne połączenie tradycyjnych interpretacji kart z głęboką mądrością Carla Gustava Junga, owoc wyjątkowego podejścia autorki do tarota wykraczający poza tradycyjne techniki dywinacyjne. Autorka z niezwykłą pasją dzieli się swoim bogatym doświadczeniem, pokazując, jak tarot może stać się potężnym narzędziem rozwoju osobistego. Krok po kroku prowadzi cię od podstawowych informacji dotyczących wyboru talii aż po szczegółową interpretację każdej karty.

Dzięki tej książce odkryjesz, że tarot może ci pomóc lepiej poznać siebie i skierować twoje życie na nowe tory. Czerp z niej inspirację i pozwól, aby tarot stał się twoim przewodnikiem na drodze do samorealizacji i podejmowania świadomych, prowadzących do sukcesu decyzji.

Informacje dodatkowe o Tarot :

„TAROT”

AUTOR: DOMINIKA MAK

Wydawnictwo RM
@wydawnictwo_rm

Nie raz zastanawiamy się nad znaczeniem Tarota i pytaniami kłębiącymi się na jego temat.

Czym Tarot jest? Jak Działa? Co może nam dać? Jaką talię kart kupić? Co oznaczają poszczególne karty? Do czego mogą służyć karty? Jak rozkładać karty? Jak je interpretować?

Na te i inne nurtujące nas pytania możemy odnaleźć w książce „Tarot” Dominiki Mak. Ten podręcznik inspiruje i pozwala zanurzyć się w tajemniczym świecie tarota, by poznać siebie lepiej, ale również może stać się przewodnikiem w podejmowaniu świadomych decyzji.

„TAROT” to idealna książka dla osób, którzy pasjonują się nauką tarota, jego zrozumieniem, ale również dla osób, którzy dopiero chcą zacząć swoją przygodę z kartami tarota. Ten podręcznik pomoże zrozumieć i skorzystać z praktycznych porad, jakie udziela nam autorka, by zrozumieć wszystko na jego temat. Autorka mówi, że rozpoczęcie przygody z tarotem może być niezwykle wzbogacającym doświadczeniem. By nie spieszyć się, uczyć się w swoim tempie i ciesz się procesem odkrywania tajemnic kart.
Dostajemy sporą garść informacji potrzebnej, by zacząć swoją przygodę z kartami tarota. Dowiadujemy się, od jakiej tali kart najlepiej zaczynać, a wybór mamy przeogromny, więc wybór pierwszej talii może być wielkim wyzwaniem.

Autorka pisze w sposób bardzo przejrzysty i czytelny, dzięki czemu możemy idealnie zrozumieć książkę. Dostajemy materiały, informacje, które pomagają bez problemu poznać tajniki, podstawy tarota, symboliki kart, i wszystkiego, z czym się wiąże.

Oto czego możecie dowiedzieć się z tej książki:

Tarot to fascynująca forma wróżbiarstwa, która może pomóc w zgłębianiu duchowych ścieżek i rozumieniu własnego życia. Jeśli jesteś nowicjuszem w tej dziedzinie, to ta książka dostarcza wskazówki, które pomogą Ci zacząć.

Talia tarota składa się z 78 kart, które dzielą się na dwie główne grupy:

Wielkie Arkana (22 karty): Reprezentują one główne lekcje życiowe i archetypy.

Małe Arkana (56 kart): Składają się z czterech kolorów (Buławy, Kielichy, Miecze, Denary), które odnoszą się do codziennych spraw i wyzwań.

Wybór Talii
Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniej talii tarota. Istnieje wiele różnych talii, ale najbardziej klasyczna i często polecana dla początkujących to Rider-Waite Tarot. Talia ta jest szeroko dostępna i zawiera bogato ilustrowane karty, które są łatwe do interpretacji.
Zrozumienie Struktury Talii

Przygotowanie do Czytania:

1. Oczyszczenie Umysłu: Zanim zaczniesz, znajdź spokojne miejsce i oczyść swój umysł z rozpraszających myśli.

2. Intencja: Skoncentruj się na pytaniu lub obszarze swojego życia, który wymaga uwagi.

3. Tasowanie Kart: Przemyśl swoje pytanie podczas tasowania kart.

Rozkłady Kart:
Rozkład kart to układ, w którym umieszczasz karty w celu uzyskania odpowiedzi. Istnieje wiele różnych rozkładów, ale oto kilka podstawowych:

-Rozkład Trzech Kart:

To prosty rozkład, idealny dla początkujących:
*Przeszłość: Co wpłynęło na obecną sytuację?
*Teraźniejszość: Co dzieje się teraz?
*Przyszłość: Jakie mogą być przyszłe rezultaty?

-Krzyż Celtycki:
To bardziej złożony rozkład, który oferuje dogłębną analizę:
1. Sytuacja obecna
7. Twoje podejście
8. Otoczenie
*9. Nadzieje i obawy.
10. Rezultat

-Rozkład dzienny, tygodniowy, miesięczny i roczny.

-Rozkład partnerski – wspólna droga.

-Podkowa.

-Stymulacja.

-Dwanaście domów.

Interpretacja Kart:
Podczas czytania tarota ważne jest, aby zaufać swojej intuicji. Każda karta ma tradycyjne znaczenie, ale Twoje osobiste wrażenia są równie ważne. Praktyka czyni mistrza, więc regularne czytanie kart pomoże Ci nabrać pewności siebie.

Pamiętaj o Etyce:

Czytając tarota, musimy pamięć o etycznym podejściu. Szanować prywatność innych ludzi i unikaj przewidywania czyjegoś życia bez ich zgody.
Autorka podkreśla, tarot jest narzędziem do samopoznania i refleksji, a nie formą kontroli nad czyimś losem.

Polecam.

Macie w swoich domach karty do tarota? W moich rzeczach już od wielu lat leżą zapomniane karty, z których nigdy nie umiałam wróżyć. Ale na szczęście zawsze na wszystko przychodzi czas... Kiedy nadarzyła się okazja przeczytania książki „Tarot” Dominiki Mak, stwierdziłam, że to jest ten czas, aby dowiedzieć się o moim kartach więcej. Tak więc nie przedłużając, zapraszam Was na recenzję tego ciekawego ezoterycznego poradnika!

„Tarot” jest książką, dzięki której można lepiej poznać samego siebie, a nawet skierować swoje życie na nowe tory. Karty mogą stać się źródłem mądrości oraz narzędziem, które prowadzi do transformacji osobistej. Mogą one okazać się też kluczem do podejmowania ważnych decyzji i wspierania bliskich lub klientów. W tej książce pokazane jest to, jak tarot może stać się potężnym narzędziem mającym duże znaczenie w rozwoju osobistym. Opisane zostały w niej podstawowe informacje dotyczące wyboru talii oraz szczegółowe interpretacje każdej karty. Tak więc można z tej książki czerpać inspirację, a także pozwolić, aby tarot stał się przewodnikiem na drodze do samorealizacji lub podejmowania świadomych decyzji, które prowadzą do sukcesu.

Książka ta napisana jest w prosty i przejrzysty sposób. Na początku zostały zawarte w niej informacje dotyczące wielu przydatnych rzeczy, które są związane z tarotem. Między innymi wybór talii kart, jak dbać o karty, a nawet jak je tasować. Spodobało mi się to, że dzięki tej książce odkryłam idealną dla mnie talię kart, czyli Tarot od the cat, która jest dedykowana miłośnikom kotów (od razu obczaiłam ją na Allegro i zamierzam kupić). Następnie zostało w tej książce opisanie znaczenie każdej z kart należących do Małych Arkanów oraz Dużych Arkanów. Dzięki tej książce poznałam, co to są w ogóle Małe, czy Duże Arkany i jakie karty do nich należą. Po opisaniu każdej z tych kart już na końcu książki zostały opisane przeróżne rozkłady kart dla początkujących. Są one tak proste, że od razu postawiłam sobie tarota, z którego interpretacji jestem bardzo zadowolona.

„Tarot” jest bardzo ciekawym poradnikiem dedykowanym wszystkim tym, którzy interesują się ezoteryką. Osoby, które wcześniej nie miały styczności z tarotem lub mało o nim wiedziały (jak ja), dzięki tej książce mogą poznać wszystkie niezbędne informacje dotyczące kart. Książka ta jest krótka, przeczytałam ją w jeden wieczór, jednak zamierzam do niej wracać, jeśli znowu będę stawiać sobie tarota, bo za jednym przeczytaniem (przynajmniej w moim przypadku) nie da się zapamiętać znaczenia wszystkich kart. Dlatego uważam, że podczas ich interpretacji lepiej mieć ten poradnik przy sobie. Podsumowując, cieszę, się, że zdecydowałam się przeczytać tę książkę, bo dowiedziałam się z niej wielu ciekawych i jak dla mnie nowych rzeczy.

,,tarot może przemówić do każdego, kto zdecyduje się go słuchać. Jego karty odzwierciedlają uniwersalne aspekty ludzkiego doświadczenia"

Wśród wielu moich zainteresowań, w których jak wiadomo, są książki, jest także wszystko co tajemne, tajemnicze, niesamowite i niecodzienne. A taką dziedziną jest ezoteryka, która oferuje szerokie spektrum tematów i elementów z nią związanych. Jednym z ciekawszych zagadnień jest tarot, wokół którego narosło wiele mitów naznaczonych strachem i dziwnymi opowieściami. Najczęściej ludzie podchodzą do niego ostrożnie, z lękiem, niesłusznie nadając ty kartom jakieś demoniczną otoczkę. Strach bierze się z niewiedzy i opiera się nieprawdziwych opiniach rozsiewanych często przez sceptyków i przeciwników tego typu praktyk. Tymczasem jest to narzędzie nie tylko do wróżenia, z czym kojarzy się najbardziej, ale też jako doskonały towarzysz na drodze rozwoju osobistego i duchowego. Książka pt.: ,,Tarot" odsłania tajemnice tych pięknych kart, ukazując jej mądrą, ponadczasową duszę.

Dominika Mak przekazuje swoją wiedzę zebraną przez ponad dwudziestu lat praktyki, w której tarot odgrywa bardzo ważną rolę. Jest dla niej wsparciem, drogowskazem i przyjacielem. W jej notce biograficznej można znaleźć stwierdzenie, że miłość autorki do tarota dorównuje jej pasji do książek. Można to wyczuć w sposobie przekazywania informacji, gdyż wyczuwalna jest pasja, znajomość tematu i pozytywną energię. Tarot jest ogromnie ważnym narzędziem w pracy coacha, ale też jako narzędzie dywinacyjne i pomagające w samorozwoju. W bibliografii wymienia wprawdzie dzieła różnych tarocistów, ale nie ma tego zbyt dużo, więc widać, że włożyła w napisanie tej książki swoje doświadczenie.

Podręcznik pt. ,,Tarot" wchodzi w skład serii ,,Ezo Księgi", w ramach której zostało wydanych już pięć części: ,,Czytanie z dłoni", ,,Sennik praktyczny", o którym pisałam TUTAJ, , ,,Astrologia" i ,,Horoskop miłosny". Wszystkie mają podobną szatę graficzną, a różnią się kolorami. Każda z nich została wydana w dużym formacie, natomiast treść jest wydrukowana na ekologicznym papierze. Niestety, dla osób o słabszym wzroku czytanie może stanowić problem, bo zastosowana została mała czcionka.

Napisała ją z myślą o wszystkich tych, którzy pragną poznać język tarota i zrozumieć jego przekaz. Ujęła zagadnienia tak, by były przystępne dla każdego, a zwłaszcza dla osób początkujących. Najpierw przybliża nam w skondensowanej formie historię tarota, jego drogę, jaką przebył przez wiele wieków, by ponownie uaktywnić się w obecnych czasach. Przy okazji autorka obala wiele mitów związanych z tymi kartami, odczarowuje jego nieprawdziwe znaczenia i pokazuje przyjazną stronę tego, co karty chcą nam przekazać w odczytach. W pierwszym rozdziale zatytułowanym ,,Początki" zamieściła najważniejsze informacje i porady dotyczące instrukcji postępowania z talią kart, od chwili ich zakupienia, aż po prowadzenie odczytów oraz oczyszczanie po takim seansie.

Najobszerniejszą częścią są oczywiście dokładne opisy poszczególnych kart. Autorka podeszła do tematu inaczej, niż jest to w innych tego typu publikacjach, gdyż najpierw omawia Małe Arkana, a potem Wielkie Arkana. Uważam, że jest to bardzo dobra propozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z tarota, gdyż każda karta została dosyć obszernie opisana z uwzględnieniem ułożenia kart w pozycji prostej i odwróconej.

Czy w dzisiejszych czasach jest miejsce dla tarota? Uważam, że tak, gdyż nie trzeba koniecznie używać ich tylko i wyłącznie do poznawania przyszłości. To świetny, wiarygodny i szczery do bólu doradca, który zawsze powie prawdę, odpowiednio pokieruje naszą drogą, pomoże podjąć ważne i mniej ważne decyzje, więc warto poznać jego symboliczny sposób wyrażania się.

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak