Tarot dla czarownic

Odkryj nowy wymiar czarów z kartami Tarota! Czy chcesz, by twoje zaklęcia i rytuały nabrały prawdziwej mocy? Każda karta Tarota to nie tylko narzędzie do wróżenia, ale i źródło potężnej energii do wykorzystania w twojej magii. W tej książce Autorka dzieli się sekretnymi sposobami na wplatanie magicznych symboli Tarota w codzienne życie. Znajdziesz tu medytacje, zaklęcia białej magii, inspirowane kartami przepisy kulinarne magii kuchennej, a także sposoby na tworzenie magicznych kapliczek i ołtarzy. To nie tylko teoria, ale i praktyczne porady, które przeniosą twoje czary na wyższy poziom. Nauczysz się, jak komponować rozkłady kart dopasowane do twoich potrzeb, przygotowywać rytualne potrawy wzmacniające twoje intencje oraz tworzyć energetyczne siatki. Wykorzystaj symbole Tarota w swojej magii i odkryj pełnię mocy!

Informacje dodatkowe o Tarot dla czarownic:

Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Data wydania: 2024-11-15
Kategoria: Wiedza ezoteryczna
Tytuł oryginału: Tarot Every Witch Way: Unlock the Power of the Cards for Spe
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Iwona Szopa

Tagi: karty tarota Tarot rytuały i ceremonie magia

Kup książkę Tarot dla czarownic

Tarot dla czarownic - opinie o książce

„Tarot jest starożytny, tajemniczy, potężny i przewidujący. Istnieje prawdopodobnie tyle sposobów interpretacji kart, ile osób je czytających.”

Jak zapewne wiecie, jednym z moich zainteresowań jest ezoteryka i od czasu do czasu wrzucam cos z tego gatunku. Ezoteryka to bardzo szeroki i fascynujący świat, który otwiera nam oczy i umysły na wiele spraw, wyjaśnia zależności, przyczyny zaistniałych sytuacji, wskazuje drogę, daje nadzieję, a przede wszystkim czyni nas bogatszych wewnętrznie. Jednym z tematów będących w kręgu moich zainteresowań jest Tarot, gdyż ma w sobie ogromny potencjał i złożoność zastosowania w życiu.

Tarot jest postrzegany jedynie, jako narzędzie do wróżenia, by zajrzeć w przyszłość, czy udzielić odpowiedzi w jakiejś sprawie. To też doskonałe narzędzie do samorozwoju, samopoznania, ale też tworzenia rytuałów oraz wzbogacenia naszego życia poprzez białą magię, jaką proponuje autorka podręcznika pt.: „Tarot dla czarownic”. Słowo „czarownica” wzbudza u wielu lęk, ale zupełnie niesłusznie. W jednym z rozdziałów dowiadujemy się, że istnieją różne rodzaje czarownic i nie mają one nic wspólnego z ciemnymi siłami, z jakimi kiedyś były łączone.

Lilith Dorsey jest doświadczoną wróżką i kapłanką, która dzieli się swoimi doświadczeniami i pokazuje inną stronę tarota. Posiada tytuł magistra, a swoje badania i praktykę związała z duchowością celtycką, afrokaraibską i rdzennych Amerykanów. Na pierwszych stronach publikacji „Tarot dla czarownic” zdradziła, że pomysł na książkę powstał podczas warsztatów, które prowadziła w 2005 roku. Natomiast tarota czyta już od ponad 35 lat i robi to profesjonalnie.

We wstępnej części opowiada o swojej drodze z Tarotem, o idei powstania książki oraz przybliża tematykę z nim związaną, podaną w formie teoretycznej. Dopiero od drugiego rozdziału wgłębiamy się po kolei w każdą kartę, poznając jej tajniki, symbole, korelacje i energetykę. W dalszej części pokazuje, jak codziennymi działaniami, medytacjami i przepisami kulinarnymi zintegrować się z energią kart. Przekazuje wiele porad i wskazówek pomagających dokonywać skutecznie zaklęcia i rytuały, także te stworzone przez nas. Wyjaśnia znaczenie magicznych symboli i informacji związanych z przekazem każdej karty, dzięki którym dostrzec można skrywane w nich dodatkowe przesłania.

Wiedza została ujęta w aż 32 rozdziałach, w których informacje teoretyczne przeplatają się z praktycznymi poradami, ćwiczeniami i przepisami. Można jednak wyodrębnić dwie główne moduły, które dotyczą przedstawienia kart Tarota. Od rozdziału 2 do 23 autorka opowiada obszernie o każdej z 22 kart Wielkich Arkanów, natomiast Małym Arkanom zostało poświęconego mniej miejsca, a ich opisy ujęte zostały w grupy zwane Dworami od 24 do 27 rozdziału. Ostatnie rozdziały dotyczą rozkładów kart, tworzeniu ołtarzyka, wyboru talii, pracy z Tarotem i wzmacniania jej poprzez zastosowanie ziół, kryształów i roślin.

„Tarot dla czarownic” to propozycja dla osób, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę, ale też dla osób początkujących. Został on dobrze zaplanowany, by ułatwić odnajdywanie potrzebnych informacji, które można łatwo odnaleźć w przejrzystym spisie treści, a dodatkowo w osobnej liście zostały wymienione zaklęcia i przepisy zamieszczone w poradniku. Jest to zatem doskonały i przejrzyście opracowany przewodnik po energetyce Tarota, jego symbolice i znaczeniu.

W przedmowie do książki można przeczytać słowa napisane przez amerykańską pisarkę o pseudonimie Silver RavenWolff zajmująca się magią, czarami i Wicca, z którymi całkowicie się zgadzam: „Każdy znajdzie tu coś dla siebie niezależnie od tego, czy chce pogłębić swoją praktykę duchową, stworzyć wartościowe ceremonie dla siebie lub innych czy też lepiej zrozumieć rolę Tarota w swoim życiu.”

Wiedza została uzupełniona osobistymi anegdotkami z życia autorki, która pokazuje w jaki sposób Tarot wpłynął na nią i jej rozwój, co dowodzi teorii, że te karty mają niesamowitą siłę manifestacji naszych marzeń w rzeczywistości. Jej spojrzenie na poszczególne karty i propozycje pracy z nimi stanowią drogowskaz dla innych i zachęcają do własnych poszukiwań. Dla mnie była to fascynująca podróż przez tarotowe symbole i informacje, dzięki którym uzyskałam dodatkową wiedzę, która uzupełniła moje dotychczasowe zasoby.

Egzemplarz książki otrzymałam w ramach współpracy z portalem Sztukater

Magia wody. Żywioły
Lilith Dorsey0
Okładka ksiązki - Magia wody. Żywioły

Zanurz się głęboko w historię, wiedzę i praktykę magii wody! Woda jest w nas i wszędzie wokół. Może przyjmować różne postaci, dawać i zabierać życie...