Agresja wewnątrzgatunkowa ukazuje się nam zupełnie jednoznacznie jako niezbędny do utrzymania życia i systemu element organizacji wszystkich istot, którego funkcja wprawdzie, jak wszystko na tej ziemi, może ulec wypaczeniu i który może prowadzić do niszczenia życia, ale pomimo to działa dla dobra wielkiej sprawy życia.
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 1996 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Das sogenannte Böse: Zur Naturgeschichte der Aggression
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Anna Danuta Tauszyńska
Książka opowiada historię udomowienia psa, przedstawia jego fizjologię i psychikę, daje też mnóstwo wskazań natury praktycznej, jak postępować z tymi zwierzętami...
Przeczytane:2019-03-29, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019, chcę zdobyć,
Bardzo ciekawa pozycja znamienitego autora. Lorenz - twórca etologii i noblista posiada talent by zajmująco i barwnie opowiadać o swojej dziedzinie badań. Tajemniczy tytuł dotyczy objawów i przyczyn agresji i przemocy w obrębie tego samego gatunku, poczynająć od rybek przez ptaki i ssaki, na ludziach kończąc. Naprawdę jest to dobra lektura popularnonaukowa, która się nie starzeje i na pewno planuję sięgnąć po inne książki autora