Tajemnice lasu

Tajemnice lasu wciągają, nie tylko bohaterki tego opowiadania – dwie małe dziewczynki.

To miały być miłe wakacje, odpoczynek po trudnych przejściach. Ciekawość, upór, a także odwaga popychają Manię i Franię w niebezpieczne sytuacje. W końcu znajdą odpowiedzi na swoje pytania, ale czy naprawdę chciały się znaleźć w takim miejscu? Czy uda im się razem z rodziną wydostać ze śmiertelnej opresji?

Tajemnice lasu to debiut dziewiętnastoletniej Martyny Wójcik.

Informacje dodatkowe o Tajemnice lasu:

Data wydania: 2023-03-31

Kup książkę Tajemnice lasu

Tajemnice lasu - opinie o książce

Dziś przychodzę do Was z propozycją lektury dla nieco starszych dzieci. "Tajemnice lasu" to dość krótka książeczka, licząca zaledwie 56 stron, jednak jako propozycja dla dzieciaków nadaje się idealnie - czy to do samodzielnego przeczytania lub wspólnego spędzania czasu z najbliższymi przy poznawaniu tej historii.

Jest to opowieść o dwóch dziewczynkach - dziewiecioletniej Mani oraz o trzy lata starszej Frani, które chcą spędzić miłe wakacje u cioci Wandy, by zapomnieć o trudnych przejściach. Jednak ich podejrzliwość w stosunku do nowego wujka Fransa powoduje, że obie wpadają w poważne tarapaty...

Autorka bardzo dobrze dostosowała język i styl tej książeczki do wieku swoich czytelników. Okazał się on lekki, prosty i bez skomplikowanych wyrażeń, tak by odbiorcy nie tylko świetnie rozumieli cały tekst, ale też by mogli w pełni wczuć się w przedstawione wydarzenia. Bohaterowie zostali tak skonstruowani, żeby idealnie odwzorować podział na tych dobrych i złych, a przy tym wzbudzić w najmłodszych mnóstwo emocji. To lektura, w której świetnie odnajdą się młodzi wielbiciele przygód, a niewielka intryga kryminalna może rozbudzić w nich zamiłowanie do kryminałów w przyszłości. Choć nie jest ona tak rozbudowana, jak w przypadku publikacji dla dorosłych, wśród grona dziecięcych czytelników z pewnością może wywołać zainteresowanie i chęć rozwiązania zagadki razem z postaciami biorącymi udział w tym spektaklu zdarzeń.

Za sprawą tej niezbyt długiej powieści debiutująca pisarka porusza kilka ważnych kwestii, które młodsi odbiorcy powinni wziąć sobie do serca czy zastanowić się głębiej nad ich sensem bądź znaczeniem.

Na pierwszy plan wysuwa się tu motyw rodziny oraz rodzeństwa. Martyna Wójcik stara się pokazać, jak bardzo istotne są te aspekty w życiu każdego człowieka - bez względu na to, w jakim znajduje się wieku. Najbliżsi powinni być dla siebie wsparciem, wzajemnie sobie pomagać, otaczać miłością, obdarzać zaufaniem, wspólnie spędzać czas bądź interesować się sprawami ważkimi dla pozostałych członków familii. Aczkolwiek tutaj przedstawiono także inną fundamentalną funkcję rodziny, jaką jest zapewnienie bezpieczeństwa swoim krewnym - nawet kosztem własnej krzywdy.

Pisarka w znakomity sposób uchwyciła też ciekawość, odwagę i żądzę przygód u dzieci, które niekiedy mogą doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Jednocześnie ukazując, jak dobrymi obserwatorami są nasze pociechy, gdyż potrafią często zauważyć w zachowaniu innych ludzi to, co nam sporo starszym oraz dojrzalszym umyka. Ta pozycja to również niejako ostrzeżenie dla naszych milusińskich przed obdarzeniem nadmiernym zaufaniem innych, obcych osób czy poddawaniem się manipulacji ze strony dorosłych, gdyż mogą się one okazać tragiczne w skutkach.

Znajduje się tu też swego rodzaju przesłanie, które warto w sobie pielęgnować- nie tylko w czasie dzieciństwa, ale przez całe życie. Mowa oczywiście o tym, iż należy zawsze pamiętać, żeby odważnie stawiać czoło wszystkim przeciwnościom losu oraz nigdy się nie poddawać... Może się też zdarzyć tak, że człowiek na swojej drodze spotka osoby zawistne bądź zazdrosne, aczkolwiek wtedy najistotniejsze okazuje się to, by zmierzyć się z takimi sytuacjami z podniesioną głową, znać swoją wartość lub być po prostu sobą. Wspomniano także o tym, aby realizować własne cele czy spełniać marzenia, które wzbogacają nie tylko egzystencję, ale również wpływają na nasz rozwój.

"Tajemnice lasu" polecam młodszym czytelnikom oraz ich rodzicom. Ta lektura nie tylko świetnie umyli czas, ale również wywoła tematy do refleksji bądź wspólnej dyskusji. Poruszane w tej publikacji zagadnienia będą świetnym przyczynkiem do rozmowy, budowania relacji, a nawet pozwolą w jakiś sposób przestrzec dzieciaki przed czyhającymi na nich niebezpieczeństwami.