Tajemnice antyków. Renowacja mebli

Antyki - świadkowie przeszłości - ulegają odbarwieniu, zużyciu, zniszczeniu, są atakowane przez korniki.   Z naszą książką czytelnicy odkryją przyjemność samodzielnego odnawiania stołów, komód czy sekretarzyków z użyciem zaledwie kilku narzędzi, kawałków drewna oraz produktów dostępnych w sklepach chemicznych. Być może nawet zdecydują się na samodzielną renowację okleiny, łatwiejszej, wbrew pozorom, w naprawie od drewna litego. Odnawiania mebli nie można się nauczyć z książki. Jednak podstawowe zasady przedstawione w niniejszym poradniku pomogą czytelnikom przy analizie stanu mebla i wyborze właściwych sposobów naprawy. Przygotowanie zawodowe oraz trzydzieści lat praktyki w warsztacie konserwatorskim pozwalają mi na podzielenie się z czytelnikami tajnikami rzemiosła i wypraktykowanymi sposobami postępowania. Inni konserwatorzy wypracowali własne metody - nie istnieje bowiem tylko jedna, właściwa. Zachęcam więc czytelników do samodzielnego szlifowania, oczyszczania, bejcowania i naprawiania mebliw celu zdobycia doświadczenia.

Informacje dodatkowe o Tajemnice antyków. Renowacja mebli:

Wydawnictwo: Arkady