Tajemnica błękitnego zamczyska

W książce dzieci znajdą to, co lubią najbardziej – magiczne przedmioty, dziwne postaci, niepokojący nastrój grozy, tajemnice, przerażające zwroty akcji. Panna Wodna, skrzydlaty potwór, cudowne źródełko, niezwykły naszyjnik, postać Lamira – to elementy baśni, które rozbudzają ciekawość i wyobraźnię dziecka. Autorka udowadnia, że wystarczy zanurzyć stopę w falującej błękitnej mgle, aby znaleźć się w zupełnie innym, baśniowym świecie. W książce nie brakuje również zapachu rogalików z wiśniową konfiturą (pieczonych przez mamę), zabawnej, rozgadanej ciotki Ani, pulchnej, rudowłosej Anity i piegowatego, odważnego Radka. Prosty język, dialogi i krótkie, barwne opisy sprawiają, że czyta się ją z wielką przyjemnością, a historia Magdaleny, Radka i Anity pochłania całą uwagę młodego czytelnika.

Niezwykle ważne jest również to, że przygoda trójki przyjaciół uświadamia dziecku, że należy przeciwstawiać się złu, być otwartym na krzywdę innych i starać się im pomagać, nawet, jeśli jest to dla nas trudne. Upór, odwaga, wytrwałość i zdolność do poświęceń głównej bohaterki – uwalniają rodzinę Lamira od wiecznego cierpienia i zdejmują klątwę rzuconą na zamek. Losy bohaterów w przewrotny sposób udowadniają również, że wartość przyjaźni jest ważniejsza i cenniejsza niż drogie zabawki i ubrania. Anita – wiecznie niezadowolona, samolubna jedynaczka pod wpływem znajomości z Magdaleną i Radkiem zmienia swój stosunek do innych ludzi i otoczenia.

Mimo wielu mądrych przesłań, książka pozbawiona jest nachalnego moralizowania – refleksje i wnioski nasuwają się same. W opowieści odnajdzie się każdy mały czytelnik, dlatego książka może być świetnym prezentem dla dzieci w wieku od 9 do 11 lat.

Informacje dodatkowe o Tajemnica błękitnego zamczyska:

Data wydania: 2010-12-10

Kup książkę Tajemnica błękitnego zamczyska

Tajemnica błękitnego zamczyska - opinie o książce

Avatar użytkownika - Faledor
Faledor