Kolejna porcja smakowitych historii dotyczących klasyków literatury. Kolejna porcja smakowitych historii dotyczących klasyków literatury. Poprzednie części p.t. ,,Sekretne życie autorów lektur szkolnych" i ,,Nieznane losy autorów lektur szkolnych" stały się wydawniczymi hitami.
o ,,Gdy cię nie widzę, nie wzdycham, nie płaczę". Gustaw i Maryla. Prawda i legenda o największej romantycznej miłości Mickiewicza
o Ku pokrzepieniu serc i sakiewki. Mały rycerz i jego dziurawe kieszenie. Henryk Sienkiewicz w wersji finansowej
o Urszulka w ogóle nie istniała, a Jan Kochanowski nie tylko wielkim poetą był, ale i zamożnym przemysłowcem? To wszystko lipa?
o Mikołaj Rej. Pieniacz, żarłok i patriota. Żywot człowieka nie do końca poczciwego.
o Gabriela Zapolska. Wszystkie sezonowe miłości autorki ,,Moralności pani Dulskiej"
o Józef Kraszewski. Pracoholik - rekordzista. Największy szpieg wśród pisarzy i najskuteczniejszy agent wpływu warszawskiej finansjery
o Janusz Przymanowski. Czterej pancerni i bujda na resorach. Komunistyczna bezpieka na tropach najpopularniejszego pisarza PRL-u.
o Tańczący z faktami. ,,Jedyny prawdziwy polski Indianin". Stanisław Supłatowicz - Sat - Okh i jego piętrowe konfabulacje.
o Amazonia, Tahiti i Madagaskar. Arkady Fiedler. Podróżnik, odkrywca, wieczny emigrant. Dywizjon 303 i Patriotyczny Ruch ocalenia Narodowego.
Wydawnictwo: Fronda
Data wydania: 2022-05-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Ilustracje:Tak
Maria Skłodowska-Curie, Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Czesław Miłosz, Wisława Szymborska... Któż nie zna nazwisk polskich noblistów...
Autor przedstawia dzieje średniowiecznej Polski przez podróże z synem. To fascynujące połączenie wykładu historycznego i literatury podróżniczej, wędrówka...
Chcę przeczytać, e-booki,