Lektura obowiązkowa dla czytelników ,,Pan raczy żartować, panie Feynman!"

Naucz się myśleć jak naukowiec od Richarda P. Feynmana - laureata Nagrody Nobla i jednego z najbardziej podziwianych fizyków XX wieku. Jego wykłady wygłoszone w Kalifornijskim Instytucie Technicznym (Caltech) przyniosły mu status legendy wśród studentów i profesorów.

W tej książce znajdziesz sześć wykładów, których tematami są: podstawy fizyki i jej powiązania z innymi dziedzinami wiedzy, atomy, zasada zachowania masy, teoria grawitacji i mechanika kwantowa. Wszystkie błyskotliwe, pełne zrozumiałych porównań i przystępne dla każdego.

Sześć łatwych kawałków to idealne wprowadzenie do świata fizyki autorstwa jednego z największych umysłów XX wieku.

,,Jeśli tylko jedna książka miałaby zostać przekazana kolejnym pokoleniom naukowców, to niewątpliwie powinno to być Sześć łatwych kawałków".

John Gribbin, ,,New Scientist"

Informacje dodatkowe o Sześć łatwych kawałków. Podstawy fizyki wyjaśnione przez jej najbłyskotliwszego nauczyciela:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-10-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Sześć łatwych kawałków. Podstawy fizyki wyjaśnione przez jej najbłyskotliwszego nauczyciela

"Pan raczy żartować, panie Feynman!" Przygody ciekawego człowieka
Richard Feynman0
Okładka ksiązki - "Pan raczy żartować, panie Feynman!" Przygody ciekawego człowieka

Wznowienie kultowej autobiografii! Richard P. Feynman (1918–1988), genialny naukowiec i zdobywca Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki w brawurowy sposób...

Wykłady o obliczeniach
Richard Feynman0
Okładka ksiązki - Wykłady o obliczeniach

W latach 1983-86 Richard Feynman, jeden z największych fizyków XX wieku, wygłosił w California Institute of Technology cykl wykładów zatytułowany "Możliwości...