Główną postacią książki jest Coco, kelnerka w szanghajskiej restauracji, niecierpliwa życia, pragnąca lepiej poznać samą siebie. Rozdarta miedzy dwóch kochanków - Marka, żonatego mężczyznę z Zachodu i Tientiana, samotnika i narkomana, którego darzy miłością - pisze powieść, w której stara się opisać targające nią uczucia i emocje.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2003 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Shanghai baby
Tłumaczenie: Hanna Szajowska
"Szanghajska kochanka" to historia aspirującej do bycia pisarką Coco, uwikłanej w dwie zupełnie odmienne relacje z mężczyznami. Wydaje mi się, że jej uwikłanie polega nie tyle na romansie/związku z Tiantianem i Markiem, co na zagubieniu we własnej głowie, myślach, pragnieniach i ambicjach. Wiązanie się z facetem znaczy dla Coco tyle, co poszukiwanie własnego ja. W książce więcej dzieje się w umyśle, niż w rzeczywistości. Dla mnie jest tęsknotą za ideałem, spełnieniem fizycznym i duchowym, tęsknotą za prawdziwym ja, którego bohaterka jeszcze nie odkryła. Powieść nie jest objawieniem, ale spodoba się tym, którzy lubują się w głębokim grzebaniu i analizie odczuć, myśli i pragnień. Mnie się podobało :)
Przeczytane:2010-04-26, Ocena: 1, Przeczytałam, 2010,