Książka została napisana przez byłego hodowcę bydła, a zarazem znanego w amerykańskim środowisku wegetarianina i czynnego aktywistę, Howarda Lymana.
Frag. z zakładki: "Były hodowca bydła Howard Lyman pojawił się w telewizyjnym talk-show w 1996 r., by podzielić się swymi spotrzeżeniami odnośnie niebezpieczeństwa pojawienia się <> w Ameryce. Jego uwagi pod adresem przemysłu mięsnego nakłoniły grupę hodowców bydła z Teksasu do pozwania go do sądu z paragrafu <>. To jednak nie wystarczyło, by Howard Lyman zamilkł i po przebyciu burzliwej drogi od uwielbiającego mięso kowboja do aktywisty ekologicznego opisuje całą prawdę o katastroficznych skutkach stosowania diety opartej na produktach zwierzęcych." (...)
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2001 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Mad Cowboy: Plain Truth from the Cattle Rancher Who Won't Eat Meat
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Roman Rupowski
Przeczytane:2019-01-12, Przeczytałam,
Jak hodowla bydła wpływa na jakość rzek, czy na powierzchnię lasów? Co miało wpływ na ogromną liczbę mnogich ciąż krów w latach 90. w USA? Co wspólnego ma z tym koncern Monsanto? Jakimi klamstwami uczelnie karmiły przyszłych farmerów? Co to jest rbgh czy igf-1? Jak to się stało, że w latach 80. komisja wykazała, że ponad 50% niedozwolonych leków znajdowało się w mleku na półce w sklepie? Jaka jest geneza choroby szalonych krów? Dlaczego hodowcy zwierzę roślinożerne karmią białkiem zwierzęcym? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można odnaleźć w tej książce. Ciężka lektura, bo dotyka przykrego problemu, jakim jest hodowla bydła na ogromną skalę, ale na prawdę warto po nią sięgnąć.