Szalona, ale wolna

Wolne zwierzęta ani przez sekundę nie robią czegoś, czego nie chcą i co nie sprawia im teraz największej przyjemności. Nie zaciskają zębów po to, by w przyszłości uzyskać korzyść teraźniejszego wyrzeczenia. Żyją chwilą i ufają w pełni Życiu, które stale się nimi opiekuje – nie rodzą się przecież w miejscach dla nich nieprzyjaznych, a w samym sercu raju, w którym wszystko jest dla nich odpowiednie i im służy.

Zwierzęta trzymane w niewoli nie żyją w pełni w zgodzie ze swoją naturą. Ograniczona wolność jest pierwszą przyczyną cierpienia i smutku, odbijającego się w ich oczach. Wtedy chorują i to je zabija.

Wolność jest esencją każdej żywej istoty. Ty jesteś wolny, nawet, jeśli wciąż wierzysz w pierwotne przekonania, które nosisz ze sobą zawsze i wszędzie – to one konstytuują ciebie- osobę-człowieka. Obudź się i otwórz oczy – jesteś dorosły! Nikt nie ma już nad tobą władzy – chyba, że mu ją oddasz. Ale robić to tylko dlatego, że nie poddałeś w wątpliwość tego, co ci kiedyś wmówiono? To nie ma żadnego sensu.

Informacje dodatkowe o Szalona, ale wolna:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2019-10-30
Kategoria: Psychologia
ISBN: 978-83-955695-0-0
Tytuł oryginału: Szalona, ale wolna

Tagi: Psychoterapia zwierzęta rozwój osobisty konie rozwój świadomości

Kup książkę Szalona, ale wolna

Z pamiętnika jeża Emeryka