Cztery siostry zosta³y królowymi. Ostatnia... wykuje w³asn± ¶cie¿kê...
Wychowana na przesi±kniêtej magi± Wyspie Ksiê¿yca Maeve jest przyzwyczajona do niezwyk³ych mocy - i tego, jak napêdzaj± one politykê jej ¶wiata. Kiedy odkrywa jednak, ¿e potrafi dowolnie zmieniaæ kszta³t, wie, ¿e nie zatrzyma dla siebie tej informacji na d³ugo. Brody, enigmatyczny i niezwykle irytuj±cy zmiennokszta³tny szpieg zawsze znajdowa³ czas dla Maeve. Minê³y jednak dwa miesi±ce odk±d go widzia³a i chocia¿ nikt inny nie wierzy, ¿e Brody jest w niebezpieczeñstwie, Maeve jest przekonana, ¿e musi go uratowaæ sama.
Brody, przeklêty jako ch³opiec przez Morsk± Wied¼mê mo¿e spêdziæ tylko dwie godziny dziennie w swojej ludzkiej postaci. By odzyskaæ wolno¶æ musi przybraæ straszn± postaæ. A kiedy Maeve dowie siê, co za tym stoi, rozpêta burzê jak ¿adna inna...
Autorka ksi±¿ki ,,W objêciach magii. Mi³o¶æ od elfiego wejrzenia" zabiera nas tym razem do ¶wiata syren i niezbadanych g³êbin!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-08-23
Tytu³ orygina³u: The Siren and the Deep Blue Sea
Jêzyk orygina³u: Angielski
T³umaczenie: Krzysztof Kietzman
Za siedmioma górami, za siedmioma lasami… stop, to nie ta bajkaJ W bli¿ej nieokre¶lonej krainie zwanej Aerthlan istnieje piêæ królestw. Dwa razy w ci±gu roku jedno z królestw spowija mrok zaæmionych ksiê¿yców. Podczas tzw. Nocy Objêcia rodz± siê niezwyk³e, obdarzone potê¿n± moc± dzieci. Ich narodzinom towarzyszy jednak niepokój tych, którzy widz± w nich zagro¿enie dla siebie i swojej pozycji w królestwie. Tom 2 serii po¶wiêcony jest Maeve - jednej z piêciu kobiet, od której zale¿eæ bêd± przysz³e losy Królestwa Mgie³ i Królestwa Ksiê¿yca. Je¶li jeste¶cie ciekawi tego, co wydarzy siê w ¿yciu Maeve, to zapraszam was do lektury.
„W objêciach magii. Syrena z b³êkitnej toni” to bez w±tpienia bardzo przyjemna m³odzie¿ówka z gatunku fantasy. G³ównych bohaterów nie da siê nie lubiæ – s± m³odzi, piêkni (choæ w przypadku Brody’ego ró¿nie z t± urod± bywaJ) i szlachetnie urodzeni. Mamy tu w zasadzie wszystko to, co sk³ada siê na dobr± i wci±gaj±c± opowie¶æ – wyrazistych bohaterów, magiczne istoty, motyw walki dobra ze z³em, a tak¿e …kl±twê z³ej wied¼my. Nie znajdziemy tu te¿ nic, o czym wcze¶niej by¶my nie s³yszeli.
By³y momenty, w których wydarzenia ca³kowicie mnie poch³onê³y, ale by³y te¿ takie, w których odczuwa³am znu¿enie. Czy by³o to win± autorki i tego, jak poprowadzi³a ona akcjê? W pewnym sensie tak. Sparks to mistrzyni scen, w których uczucia graj± g³ówn± rolê, st±d te¿ mój zachwyt nad scenami z Maeve i Brody’im. W zasadzie ju¿ od pocz±tku wszystko zmierza³o do szczê¶liwego zakoñczenia, jak w bajce Disneya. Dobrze to czy ¼le, oceñcie sami.
Oczywi¶cie nie nic nie stoi na przeszkodzie, aby siêgn±æ po „Syrenê z b³êkitnej toni” bez uprzedniej znajomo¶ci czê¶ci poprzedniej. Ja tak zrobi³am i absolutnie nie ¿a³ujê. Czu³am tê magiê i mimo ¿e nie przypominam sobie zbyt wiele momentów, które wzruszy³yby mnie do g³êbi czy przyprawi³y o ciarki, to mogê powiedzieæ, ¿e mi³o spêdzi³am czas z t± ksi±¿k±. Ok³adka – jak sami widzicie, przepiêkna...
Za mo¿liwo¶æ przeczytania i zrecenzowania ksi±¿ki dziêkujê @skarpawarszawska
„Nie mo¿esz nic zrobiæ, by zmieniæ przesz³o¶ci. Mo¿esz jedynie stawiæ temu czo³a w tera¼niejszo¶ci”.
Maeve jako najm³odsza z piêciu sióstr ma ju¿ do¶æ, ¿e Królowe pomijaj± j± w wa¿nych kwestiach. Wszyscy uwa¿aj± j± za zbyt m³od±, aby anga¿owa³a siê w sprawy królestwa. Dziewczyna ma jednak swój plan, który realizowaæ bêdzie krok po kroku. Na samym pocz±tku postanawia odnale¼æ Brodiego, którego nie widzia³a od dwóch miesiêcy. Wiedziona dziwnymi przeczuciem postanawia udaæ siê na Wyspê Ksiê¿yców do sióstr zakonnych, gdzie dorasta³a.
Na miejscu dowiaduje siê wielu interesuj±cych rzeczy. Jakich? I czy uda jej siê odnale¼æ ch³opaka?
Tym razem autorka zabiera nas w niesamowit± podró¿ poprzez morskie otch³anie. Statki, kl±twy, bezkresne wody i owiana tajemnic± wyspa to tylko niektóre z fantastycznych w±tków. Znajdziecie ich o wiele wiêcej i dostarcz± one wielu niezapomnianych wra¿eñ.
Maeve jako selkie potrafi komunikowaæ siê ze zwierzêtami morskimi oraz przybraæ postaæ foki. Przesz³o¶æ dziewczyny okazuje siê bardziej z³o¿ona i tajemnicza ni¿ s±dzi³am. Po odkryciu prawdy nie mog³am wyj¶æ z podziwu, nie spodziewa³am siê takich rewelacji.
„Gdy za¶piewasz, mê¿czy¼ni bêd± przemierzaæ oceany, by us³yszeæ twój g³os. Gdy siê za¶miejesz, strac± dla ciebie g³owê”.
Brody nie pozostaje d³u¿ny. Dotkniêty kl±tw± nie ma ³atwego ¿ycia. Nie powstrzymuje go to jednak do dzia³ania, zdeterminowany jest zawalczyæ o swoje szczê¶cie oraz zdjêcie uroku. Pytanie tylko jak odnale¼æ Morsk± Wied¼mê? I jak zmusiæ j± do wspó³pracy?
Historia Maeve i Brodego bardzo mi siê podoba³a. ¦mia³o mogê powiedzieæ, ¿e nawet bardziej ni¿ poprzednia czê¶æ. Z zapartym tchem ¶ledzi³am ich losy, po drodze ¶wietnie siê bawi±c. Nie zauwa¿y³am nawet jak, po rozpoczêciu przygody ju¿ zbli¿a³am siê do jej koñca. Poch³onê³a mnie bez reszty.
Usatysfakcjonowana jestem, gdy¿ uzyska³am odpowiedzi na wszelkie pytania. Fabu³a zosta³a moim zdaniem dobrze poprowadzona. Oprócz mi³osnych w±tków pojawia siê powa¿niejszy problem w postaci Armii Objêtych, która zagra¿a wszystkim królestwom.
Spêdzi³am mi³y czas na lekturze ksi±¿ki i z chêci± ponownie zag³êbie siê w ten ¶wiat, o ile bêdzie mi to jeszcze dane.
𝕊𝕪𝕣𝕖𝕟𝕒 𝕫 𝕓³ê𝕜𝕚𝕥𝕟𝕖𝕛 𝕥𝕠𝕟𝕚
(𝖂 𝖔𝖇𝖏ê𝖈𝖎𝖆𝖈𝖍 𝖒𝖆𝖌𝖎𝖎 𝖙𝖔𝖒 2)
[Wspó³praca recenzencka ze @skarpawarszawska ]
Bardzo siê ucieszy³am, ¿e pojawi³a siê kolejna ksi±¿ka z serii W objêciach magii.
W tomie pierwszym (Mi³o¶æ od Elfiego wejrzenia) mieli¶my historiê Sorchy, jednej z piêciu sióstr obdarzonych Objêciem.
Recenzjê sprawdzicie na profilu @bookszonki
Tym razem przeczytamy o Maeve, najm³odszej z sióstr.
Syrena z b³êkitnej toni wbrew pozorom nie jest tak± syren± z ogonem jak± kojarzymy z Disneya 😁
Czy Maeve naprawdê jest Objêt±, tak jak my¶li?
A mo¿e jest kim¶ mniej lub bardziej znacz±cym?
Cieszê siê, ¿e mo¿emy tu wiêcej poczytaæ o zmiennokszta³tnym Brodym, który swoj± drog± darzy uczuciem Maeve.
Z wzajemno¶ci± 🔥
Poznajemy jego losy i ca³± prawdê o jego pochodzeniu oraz kl±twie.
Ca³a prawda równie¿ jest obna¿ona odno¶nie Maeve i jej rodziny a tak¿e wiemy, kim s± pozostali za³o¿yciele Wielkiej Pi±tki.
Co tu du¿o mówiæ, nie zdradzê Wam tajemnic bo nie lubiê spojlerowania ale powiem Wam, ¿e siê dzieje!
Tajemnice, intrygi, zaskoczenia, walka, odnaleziona rodzina a tak¿e... Mi³o¶æ, a jak¿e.
Jednak wydaje mi siê, ¿e w tym tomie mi³o¶ci i erotyzmu jest mniej ni¿ w pierwszej czê¶ci ale ca³o¶æ by³a spójna, nienachalna i przyjemnie siê j± czyta³o.
Jestem ciekawa, czy poznamy historie pozosta³ych sióstr 😁
Bardzo bym chcia³a 🖤
Popatrzcie na ok³adki, czy¿ nie wygl±daj± piêknie razem?
Jaki kolor by¶ do³±czy³/a, gdyby mia³ powstaæ kolejny tom?
Lekkie fantasy, przez które siê p³ynie g³adko i z chêci± do brzegu a pó¼niej pragnie wiêcej ❤️
Lubicie fantastykê?
Je¶li tak to koniecznie siêgnijcie po t± lekturê.Autorka zabiera czytelnika w ba¶niowy ¶wiat Aerthlanu,gdzie z ³atwo¶ci± niektóre istoty zmieniaj± siê w inna postaæ b±d¼ zwierze.Tajemnicze i nadprzyrodzone talenty wraz z chêci± odnalezienia armii Objêtych powoduj±,¿e z przyjemno¶ci± czyta siê ka¿dy kolejny rozdzia³.
Zaimponowa³a mi g³ówna bohaterka-Maeve,która swoj± pewno¶ci± siebie i waleczno¶ci± postanawia zrealizowaæ plan odnalezienia swojego przyjaciela.Nie ba³a siê wyzwañ stoj±cych jej na drodze i piêtrz±cych siê k³opotów zbli¿aj±cych do odkrycia wa¿nych tajemnic przesz³o¶ci.
Emocje towarzyszace s± ogromne.Poznawanie istotnych faktów z ¿ycia postaci by³o niewiarygodne.Wydarzenia s± spójne,³±cz±c siê w jedna wspólna ca³o¶æ.
Magiczne zak±tki ¶wiata syreny i poznawania jej prawdziwej rodziny opiewa³y wielkim zaskoczeniem.
Poznacie wyspê tajemnic,kr±g Piêciorga,armiê Objêtych oraz du¿o,du¿o sekretów,które odkrywamy.Jeste¶my ¶wiadkami walki ze z³ymi osobami w imiê dobra.Przez to jest bardzo niebezpiecznie.
Fantastykê nie czytam bardzo czêsto,jednak ta powie¶æ jest magiczna.To historia potrafi±ca rozbudziæ wyobra¼niê sprawiaj±c,¿e pragnie siê jej wiêcej.Spêdzi³am z ni± fantastyczny czas i gor±co wam j± polecam
Jaka seria ksi±¿ek by³a Wasz± najlepsz± przeczytan± seri± i ile mia³a tomów?
Pierwszy tom by³ przyjemny, jednak drugi tom podoba³ mi siê bardziej. Historia Maeve i Brodyego kupi³a mnie. Poza tym seria jest szczególnie powi±zana z natur±, a to te¿ wp³ynê³o na to, ¿e coraz bardziej mi siê podoba. W ten czê¶ci bêdziemy poznawaæ wodny ¶wiat.
Zmiennokszta³tni, syreny, g³êbiny, niezwykle moce, kl±twy Morskiej Wied¼my to wszystko zachêca czytelnika do kontynuowania przygody z seri± ,, W objêciach magii"
Maeve na pocz±tku nie jest ¶wiadoma tego, ¿e równie¿ zosta³a obdarzona moc±. Jednak kiedy dowiaduje siê o tym, wszystko nabiera innych barw. Dodatkowo dziewczyna chce pomóc swojemu przyjacielowi, na którego zosta³a rzucona kl±twa.
Ta czê¶æ jest niezwykle wci±gaj±ca. Mimo i¿ równie¿ pisana lekkim stylem, to w porównaniu z pierwsz± ma co¶ w sobie, co nie pozwala zaprzestaæ czytania. Nie napiszê, ¿e jest szczególnie zapadaj±ca w pamiêæ i porywa, budz±c w nas wszystkie skryte emocje, bo taka nie jest. Jest ksi±¿k± z ciekaw± fabu³±, która pozwoli nam na odprê¿enie siê po ciê¿kim dniu, która zachêci do poznania osobowo¶ci naszych bohaterów, która jest dla nas komfortowa i nie wymaga od nas skrajnych emocji, czy zag³êbiania siê w fabu³ê. Totalna swoboda przy czytaniu z nutk± ciekawo¶ci co bêdzie dalej.
Nie przekona³a mnie. Trochê niczym Opowie¶ci z Narnii pisane jak opowiadanie z podstawówki. Gdyby nie dwie sceny erotyczne, to podsunê³abym córce do poczytania. I w³a¶nie te dwie sceny zupe³nie nie pasuj± do tego beznamiêtnego opowiadania. Takie jest moja opinia o ksi±¿ce
Maeve, ostania z piêciu sióstr nie ma widoków by zostaæ królow±. I wcale tego nie pragnie... Jedyne o czym marzy to spêdziæ ¿ycie u boku Brodego. Niestety dziewczyna nie jest pewna jego uczuæ wzglêdem siebie. Dodatkowo nie widzia³a go ju¿ od d³u¿szego czasu. Zdesperowana pragnie go odszukaæ, bo ¶wiêcie wierzy, ¿e grozi mu wielkie niebezpieczeñstwo. W tym celu wyrusza w miejsce, w którym mo¿e znajdowaæ siê to czego poszukuje jej ukochany. Maeve nie zdaje sobie sprawy, ¿e przy okazji akcji ratunkowej odkryje prawdê o sobie.
Po Syrenê z b³êkitnej toni siêgnê³am jedynie po to by dowiedzieæ siê jak skoñczy siê historia piêciu sióstr. Nie mia³am wobec niej wielkich oczekiwañ, ale tym razem mi³o zaskoczy³a mnie autorka. Przygody Maeve wci±gnê³y mnie ju¿ od pierwszej strony. Tym razem autorka poprowadzi³a historiê w taki sposób, ¿e krok po kroku mogli¶my odkrywaæ kolejne tajemnice, które zrodzi³y siê we wcze¶niejszych tomach cyklu. Dawkowa³a odpowiedzi na nie powoli, ale systematycznie , rozk³adaj±c je na ca³± fabu³ê tak¿e nie czuli¶my siê nimi przyt³oczeni. By³am mi³o zaskoczona warsztatem autorskim, który niew±tpliwie poprawi³ siê. Gdy czyta³am wcze¶niejszy tom cyklu mia³am wra¿enie jakoby pióro autorki by³o nieco toporne. Tym razem by³o l¿ejsze i przyjemniejsze. Lepiej te¿ autorka nakre¶li³a g³ówne postaci i ich prze¿ycia.
Syrena z b³êkitnej toni to idealne zakoñczenie cyklu, który opowiada historiê piêciu niezwyk³ych sióstr. Uda³o siê nam w tej czê¶ci odkryæ wiele tajemnic, które pojawi³y siê we wcze¶niejszych tomach. Tym razem czytelnik nie powinien byæ zawiedziony.
Maeve to odwa¿na i waleczna postaæ, która nie ba³a siê zrealizowaæ plany odnalezienia swojego przyjaciela. Posiada ona równie¿ moc. Potrafi dowolnie zmieniaæ swój kszta³t. Wie te¿, ¿e swoich umiejêtno¶ci nie utrzyma d³ugo w ukryciu.
Brody to szpieg, który równie¿ potrafi zmieniaæ swój kszta³t. I to w³a¶nie jego postanowi³a odnale¼æ Maeve. Jako ch³opak Brody zosta³ przeklêty przez Morsk± Wied¼mê. Od tamtego momentu mo¿e tylko 2 godziny dziennie spêdziæ w swojej ludzkiej postaci.
Autorka po raz kolejny wprowadza czytelnika do magicznego ¶wiata. Tym razem do ¶wiata syren. Po raz kolejny zadba³a o detale, dziêki czemu wspaniale stworzy³a klimat. Nie brakuje tutaj magii, humoru, romantyzmu i przede wszystkim piêknej mi³o¶ci. Mi³o¶ci, która pokona wszystko. Nawet kl±twê. Powie¶æ dostarczy³a mi wiele emocji. Wzruszy³a i rozbawi³a. Znalaz³am w niej wszystko czego szukam w ksi±¿kach tego typu.
Je¶li lubisz przenosiæ siê do ¶wiata fantastyki, w którym w sumie istniej± podobne warto¶ci jak w naszym, rzeczywistym to bardzo polecam ,,Syrena z b³êkitnej toni".
"W objêciach magii. Syrena z b³êkitnej toni" to druga czê¶æ serii. Muszê przyznaæ, ¿e pierwsza czê¶æ "Mi³o¶æ od elfiego wejrzenia" podoba³a mi siê bardziej jak ten tytu³.
Czê¶æ bohaterów ju¿ znamy z poprzedniego tomu. Tutaj g³ównymi bohaterami s± Maeve i Brody.
Jest to lekka i przyjemna historia, w sam raz na kilka wieczorów. Ci±gle siê co¶ dzieje, jednak dla mnie akcja by³a, moze nie przewidywalna, ale by³o widaæ w jakim kierunku ona zmierza. ¦ledz±c poczynania postaci, widaæ by³o, ¿e prowadz± one w pu³apkê, a mimo to bohaterowie szli jej na spotkanie.
Trochê mi siê to nie podoba³o, gdy¿ po prostu wiedzia³am, ¿e nic dobrego z tego nie wyniknie. Od razu wiedzia³am, ¿e to nie jest dobry pomys³. I niestety takich sytuacji by³o kilka. By³o to trochê mêcz±ce.
Sam pomys³ na fabu³ê, przypad³ mi do gustu. Nie zrozumcie mnie ¼le, ksi±¿ka naprawdê mi siê podoba³a, ale niektóre sytuacje mnie dra¿ni³y.
Podoba³o mi siê, ¿e chocia¿ niekiedy co¶ przewidywa³am, to znalaz³y siê te¿ takie fragmenty, które ca³kowicie mnie zaskoczy³y.
Je¶li lubicie lekk± fantastykê, to zdecydowanie tytu³ dla Was!
Koniecznie siêgnijcie po obydwa tomy!
Ona przypomina mu jego dawn± mi³o¶æ. On nie mo¿e straciæ zimnej krwi… Wampiry? Jako naukowiec doktor Leah Chin nie jest w stanie uwierzyæ, ¿e te...
Nie ma nic bardziej seksownego ni¿ mê¿czyzna, który co¶ ukrywa. No, chyba ¿e swój prawdziwy wiek… Typowy wieczór...
Przeczytane:2023-10-09, Ocena: 4, Przeczyta³em,
Przy poprzedniej czê¶ci wspomina³am, ¿e odnios³am wra¿enie jakbym czyta³a kolejny tom, a nie pierwszy. I z pomoc± Lubimy czytaæ, przekona³am siê, ¿e mam racjê. Nie mam za to pojêcia dlaczego ale wydawnictwo zaprezentowa³o nam te seriê jakby od ¶rodka historii niezwyk³ych sióstr i ich drugich po³ówek. Czuæ to niestety, brak pewnych informacji,s± luki choæ autorka stara siê co wa¿niejsze kwestie opisywaæ ponownie.
Po historii mi³osnej Sorchy i jej Le¶niczego, dostajemy tu tom o Maeve, najm³odszej z pi±tki, zmiennokszta³tnej, która od pewnego czasu czuje co¶ wiêcej do innego zmiennokszta³tnego. Brody'ego ju¿ mia³am okazjê poznaæ i polubiæ we wcze¶niejszym tomie. Zosta³ on lata temu obci±¿ony kl±tw± - mo¿e zmieniaæ postaæ, jednak swoj± w³asn± mo¿e zachowaæ tylko na 2 godziny dziennie. Wszystko za spraw± potê¿nej i siej±cej postrach, Wied¼my Morskiej.
Wszyscy bohaterowie s± przekonani, ¿e go znaj±. Od dawna odgrywa rolê szpiega w ich królestwach. Ale tu przekonaj± siê jak ma³o o nim wiedz±.
Maeve zaniepokojona faktem, ¿e d³ugo Brody do¶æ d³ugo siê nie pokaza³ w¶ród nich, postanowi³a go poszukaæ. A gdy jej siê uda³o go odnale¼æ, zamiast czekaæ na jego kolejny powrót, ruszy³a na poszukiwania Tajemnej Wyspy i ...Armii Objêtych.
Czy rzeczywi¶cie takowa istnieje ? Gdzie schowa³a siê i ona i Wied¼ma Morska ? Do czego doprowadz± dziwne wizje jakie zaczê³a miewaæ nasza bohaterka ?
Czuje niedosyt. To ksi±¿ki maj±ce potencja³. Jednak niekoniecznie wykorzystany. Autorka nie zag³êbi³a siê w w±tki, które stworzy³a, przez co historia wydaje siê do¶æ p³ytka. I ca³a grupa bohaterów z poprzednich czê¶ci ma przed sob± nie lada wyzwanie, niebezpieczeñstwo, które okazuje siê...niezbyt niebezpieczne.
Co mam na my¶li ?
Ju¿ gdy zaczyna³am odczuwaæ niepokój, takie napiêcie poprzedzaj±ce te najgro¼niejsze wydarzenia, wszystko w momencie sz³o pomy¶lnie, wg planu, nic nie stawa³o na przeszkodzie do osi±gniêcia celu przez ka¿dego z bohaterów. A to nieco odbiera przyjemno¶æ z prze¿ywania takiej historii.
Nawet nieco bardzo.
Brakowa³o mi takich niespodziewanych komplikacji, momentów zapieraj±cych dech ze strachu. Otrzyma³am za to namiêtny romans, taki bajeczny, w którym szczê¶liwe zakoñczenie jest wrêcz pewne i oczywiste. Szkoda.
S±dzê, ¿e to mo¿e byæ przyjemna lektura, jednak dla m³odszych czytelniczek, które nie maj± za sob± a¿ tak wielu ksi±¿ek i tak wysoko podniesionej poprzeczki przy ich ocenianiu .
Jednak¿e oczywi¶cie dziêkujê za egzemplarze do recenzji .