Święta w Valleby. Niespodziewane prezenty

W recepcji hotelu w Valleby pracuje najbardziej ponury mieszkaniec miasteczka, Rune Andersson. Jedyne, co go interesuje, to zbieranie znaczków. Takie przynajmniej sprawia wrażenie… Tydzień przed Wigilią Lasse i Maja odkrywają przypadkiem pewną tajemnicę z dzieciństwa Runego. Czy uda im się sprawić, że Rune po raz pierwszy od lat spędzi rodzinne święta?

Wyjaśnij wraz z Lassem i Mają tajemnicę Runego! Odczytaj zaszyfrowane wiadomości, wypatrz szczegóły, poszperaj na strychu, posegreguj znaczki, posklejaj fotografie, powkręcaj lampki choinkowe i pomóż Runemu cieszyć się świętami jak nigdy!

W trakcie CZYTANIA rozwiązuj ZADANIA!

Książki z serii Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai były wielokrotnie wybierane książką roku przez szwedzkie Jury Dziecięce, czyli niemal 50 000 głosujących dzieci. W Polsce również zyskały dużą popularność i od kilku lat nie schodzą z list bestsellerów.

Akcja książek rozgrywa się w małym szwedzkim miasteczku Valleby i jego okolicach. Główni bohaterowie, Lasse i Maja, chodzą do tej samej klasy i wspólnie prowadzą małe biuro detektywistyczne.

Książki świetnie nadają się dla dzieci, które właśnie zaczynają samodzielnie czytać – duża czcionka, duża ilość charakterystycznych czarno-białych lub kolorowych ilustracji, trzymająca w napięciu akcja, a wszystko w formacie prawdziwej powieści. Co wcale nie znaczy, że po książki o Lassem i Mai nie sięgają także wprawni czytelnicy!

Informacje dodatkowe o Święta w Valleby. Niespodziewane prezenty:

Święta w Valleby. Niespodziewane prezenty - opinie o książce

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2023-11-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Posiadam, Przeczytane,

Zbliżają się święta i szukacie dla Waszych pociech wyjątkowych prezentów? A może macie w rodzinie malucha, który uwielbia poznawać książkowe historie i rozwiązywać zagadki? Jeśli tak, to z pomocą przychodzi Wam Wydawnictwo Zakamarki, które właśnie wydało książkę z serii „Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai” pt. „Święta w Valleby. Niespodziewane prezenty”.
❄️
Lasse i Maja to duet idealny. Mieszkają w małym szwedzkim miasteczku i są mistrzami w rozwiązywaniu zagadek. Z usług ich biura korzysta nawet lokalna policja. Tym razem w mieście pojawili się dziwni ludzie, a Nasi bohaterowie próbują odgadnąć, kim są i po co przybyli do Valleby. Jako czytelnicy również bierzemy udział w dziecięcym śledztwie i rozwiązujemy kolejne zadania zlecone przez bohaterów. Radości podczas lektury po prostu nie ma końca.
❄️
Wraz z Lassem i Mają poznamy szwedzkie zwyczaje świąteczne, sprawdzimy, jak funkcjonuje portowe miasteczko i przekonamy się, czy można wzruszyć największego ponuraka w mieście. Co więcej, mali czytelnicy nauczą się korzystać z planu miasta, liczyć produkty oraz odnajdować podobieństwa. A wszystko to podczas czytania jednej, wyjątkowo ciekawej książki.
❄️
Książka zachwyca ilustracjami i mnóstwem rozmaitych zagadek zarówno dla starszych, jak i młodszych czytelników. Ponadto, piękne wydanie idealnie sprawdzi się jako prezent i będzie ozdobą każdej domowej biblioteczki.
❄️
Świąteczna przygoda Lassego i Mai przypadnie do gustu dzieciom, które znają już ten książkowy duet oraz każdemu maluchowi, który, podobnie jak mój syn, w trakcie czytania szybko się nudzi, za to bardzo lubi rozwiązywać książkowe łamigłówki. Dzięki tej pozycji można połączyć przyjemne z pożytecznym i to w zachwycającym, świątecznym klimacie. Gorąco polecamy tę książkę, a sami ruszamy na poszukiwania innych przygód tytułowej pary bohaterów.

Avatar użytkownika - margoth86
margoth86
Przeczytane:2024-12-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - 60 książek w 2024 roku,

Dziecko chore, więc siedzimy i czytamy :D

Lasse i Maia nigdy nie zawodzą. Każdy ich dzień jest pełen przygód, zagadek do rozwiązania i humoru. Potrafią okręcić sobie każdego dorosłego wokół palca. A przygoda ze świętami i niespodziewanymi gośćmi może dać nam nowe spojrzenie na mieszkańców miasteczka.

Trzynasty gość
Martin Widmark0
Okładka ksiązki - Trzynasty gość

Głęboko pod ziemią, w nieczynnej kopalni, dzieją się dziwne rzeczy. Wręcz niepojęte! Dawid i Larisa znaleźli się tu, podążając za pewnym szkockim wynalazcą...

Wakacje z Lassem i Mają
Martin Widmark0
Okładka ksiązki - Wakacje z Lassem i Mają

Książka na wakacje dla wszystkich fanów Lassego i Mai. Znajdziecie tu nowe opowiadanie o dwójce detektywów oraz mnóstwo zadań i zagadek. Sudoku, szyfry...

Kyle
T.M. Piro