Święta Teresa z Avila

Historie ludzi wielkich są jak soczyste owoce pełne ożywczych energii, a ich studiowanie uczy mądrze żyć. W ich życiu drzemie płomień, który może zawładnąć wyobraźnią i zmienić nasze podejście do wielu spraw. Ludzie wielkiego formatu potrafią głębiej ukazać sens egzystencji.

Święta Teresa z Avila, zwana Wielką, ogłoszona jako pierwsza kobieta doktorem Kościoła, jest matką i przyjaciółką w wymiarze duchowym. Dzięki niej możemy uczyć się, jak współpracować z Bogiem, a może coś więcej - jak pozwolić Bogu dokonywać Jego dzieła w naszej historii.

Wydanie biografii świętej Teresy od Jezusa w formie komiksu wychodzi naprzeciw nowoczesnym stylom komunikacji, przystępnej dla młodzieży i uczy czytania czyjegoś i własnego życia jakby w kadrach zdjęć, pstrykanych w wartkim nurcie wielkich i małych dziejów.

Informacje dodatkowe o Święta Teresa z Avila:

Święta Teresa z Avila - opinie o książce

Avatar użytkownika - azetka79
azetka79
Przeczytane:2015-09-28, Ocena: 6, Przeczytałam,
mega pozytywny pomysł z przedstawieniem biografii Świętej Teresy w formie komiksu:):):)
Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2024-10-01, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Nie wydaje mi się, żeby w czasach, kiedy Teresa żyła, a to był szesnasty wiek, ludzie używali współczesnej mowy i słów, które pojawiły się dopiero w dwudziestym wieku. Także dziwnie się czyta.

Sama historia, ot, życie panny, która skręca na jedyną słuszną ścieżkę, a mianowicie poświęca się zakonowi i służbie bogu. Nie jest to jakiś specjalnie porywający żywot, ale kilka rzeczy się dzieje. Ot, codzienność. Właściwie biografią też to nazwać nie mogę, ponieważ brakuje tu kilku rzeczy, które rzutują na świętość Teresy.

Uwagi do wydania - Strasznie brzydki zapis w dymkach, wręcz łobrzydliwy. Poza tym - łał! - mamy kolorowy komiks.

Smaki Francji
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Smaki Francji

Francuzi słyną na całym świecie ze sztuki przygotowywania potraw i delektowania sie wybornym jedzeniem. Mówi się, że zamiast jeść, aby żyć, Francuzi żyją...

Kochaj siebie. Ideal-nie-doskonałe
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Kochaj siebie. Ideal-nie-doskonałe

Jej autorkami jest 8 kobiet, które zostały wybrane na podstawie listów, w ramach projektu przy wsparciu marki Philips. Jedną z nich jest Anna Dereszowska...

Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak