Świąteczny tatuaż

"Świąteczny tatuaż” zabierze Cię w niezwykłą podróż przez atmosferę świątecznej magii, zakazanych uczuć i rodzinnych tajemnic.

Amber wraca do malowniczego miasteczka, aby spędzić kolejne nudne święta w otoczeniu rodziny.

Sytuacja szybko się zmienia, gdy narzeczony jej siostry okazuje się tajemniczym mężczyzną, z którym spędziła namiętną noc.

Tatuaż na ciele Coldena przynosi przeszłość do teraźniejszości i komplikuje relacje między bohaterami. Amber i Colden postanawiają powstrzymać swoje uczucia, świąteczne atrakcje i wspólne wydarzenia prowokują ich jednak do zbliżenia.

Napięcie wzrasta, uczucia wydają się nieodparte, a zakazana miłość staje się nieuniknionym faktem. Coraz głębsze zrozumienie siebie nawzajem pozwala im odkryć, kim naprawdę są i czego pragną w życiu.

„Świąteczny tatuaż” - opowiada o odważnym wyborze między zakazanym uczuciem a konsekwencjami oraz o napięciu, którego nie da się ukryć. W fascynującym i ciepłym świątecznym otoczeniu Amber i Colden odkryją, że miłość może wydobyć na światło dzienne nawet najskrytsze pragnienia i sprawić, że warto podjąć ryzyko, by być z tym, kogo się kocha.

Informacje dodatkowe o Świąteczny tatuaż:

Data wydania: 2023-12-01

Kup książkę Świąteczny tatuaż

Świąteczny tatuaż - opinie o książce

Avatar użytkownika - glinka_54_czyta
glinka_54_czyta
Przeczytane:2023-12-31,
❄Recenzja❄ Premiera 01.12.2023 „Świąteczny tatuaż” – Paula Ciulak, Magdalena Jachnik Współpraca recenzencka z @wydawnictwowr Jedna szalona noc. W pamięci tatuaż. Pani śnieżynka i Pan Mikołaj. Wspólne święta i zakazane uczucie. Amber to szalona kobieta, która nie boi się być sobą. Chce mieć różowe włosy, to je robi. Spełnia w życiu swoje marzenia i pasje. Nie patrzy na innych. Jednak wie, że uczucie, które ją ogarnia względem narzeczonego siostry nie może wypłynąć. Nie lubi się kłócić, ale czasem nerwy jej puszczają. Wszyscy dookoła myślą, że to zimna kobieta, ale gdy się bliżej przyjrzeć to wspaniała i ciepła kobieta. Ma swoją pasję, którą przekształciła w prace. Jest z tego dumna i robi jej się przykro, kiedy wszyscy uważają, że się marnuje i jawnie okazują niechęć do tego co robi. Colden pomimo, że ma narzeczoną dopuścił się zdrady. Okazał kompletny brak szacunku do kobiety z która pragnie układać życie. Nic go nie usprawiedliwia. Jednak nie może zapomnieć o tej nocy, więc gdy spotyka te dziewczynę, która okazuje się być siostrą jest zdezorientowany. Z jednej strony się cieszy, z drugiej jest przerażony. Targają nim różne uczucia. Jest zazdrosny, opiekuńczy i radosny przy niej. To dobry facet, który nie czuje się szczęśliwy. Zawsze wszystko musiało być idealne. Idealna praca, studia, znajomi, dziewczyna. Pogubił się w tym troszeczkę. Namiętna noc o której nie mogą zapomnieć. Żadne się nie spodziewało, że tak szybko się spotkają, ba oni nawet o tym nie myśleli. A tu taka miła/niemiła niespodzianka. Nie dają po sobie poznać, ale ciągle ich do siebie ciągnie. Amber to ostra zawodniczka i lubi się troszkę podroczyć, a on nie pozostaje jej dłużny. Kiedy wszystko nabiera tempa nie wiadomo co powinno się zrobić. Każdy ma swoje demony z którymi walczy, jednak patrząc z boku tylko tych dwoje się wspiera i troszczy. Chcąc nie chcąc muszą się lepiej poznać, w końcu niedługo będą rodziną. Od razu wyczułam, że historia jest pisana przez dwie autorki. Pióro Pauli już nam i bardzo je lubię, ale wyczułam, że coś jest inaczej i to na wielki plus. Dało się poczuć mieszane style, które nadały miłej świeżości. Fabuła nietuzinkowa w lekkim klimacie świąt, a bardziej kłótni i nieporozumień, wzajemnych wyrzutów i faworyzowania dzieci. Autorki pokazały, że nie można kategoryzować dzieci, wszystkim powinno okazać się tyle samo miłości i wsparcia. Kochać ich bezwarunkowo i wspierać w ich marzeniach. Nie powinno się dołować i ciągle krytykować za każdy wybór. Ponadto ukazały, że o swoje szczę1)ście należy walczyć, bo nikt życia za nas nie przeżyje. Troszkę brakowało mi klimatu świąt, więcej bliskości, rozmów i innych rzeczy, które w tym czasie się dzieją. Z drugiej strony wiem, że ta rodzina jest specyficzna więc nie można oczekiwać za wiele. Jest jeszcze jedna rzecz, która mogłaby potrwać ciut dłużej i zapewnić tą niepewność, a mianowicie ich poznanie się. Wiem, że w opisie jest to już zdradzone, ale zawsze to by nadało aury tajemniczości. Spędziłam przy tej książce bardzo miły czas, taka lekka z małymi problemami i zakazanym, rozgrzewającym romansem. Na święta idealna. 8/10❤️
Avatar użytkownika - majaciupinska
majaciupinska
Przeczytane:2023-12-17,

“Odnosiłem wrażenie, że każdy moment tamtej nocy wyrył mi się w pamięci niczym tatuaż; za nic nie mogłem go zmazać.”

Niepozorna, świąteczna impreza i upojna noc po niej, na dobre zmieniają życie Amber i Coldena. Gdy na drugi dzień mężczyzna przedstawia się, jako narzeczony jej siostry, oboje czują, że te święta będą gorsze niż kiedykolwiek. Mimo niekomfortowej sytuacji postanawiają udawać nieznajomych, co już od początku stanowi ogromne wyzwanie. Zaczyna się zaciekła walka z pożądaniem, gdy obiekt westchnień Coldena nagminnie doprowadza go na skraj nerwów i fizycznego napięcia.

Tą historię pokochają nawet ci, którzy zazwyczaj unikają powieści świątecznych. Wiem to, ponieważ sama należałam do tego grona, lecz dosłownie po kilku stronach "Świątecznego tatuażu" dopadło mnie niemałe zdumienie, że ktoś postanowił napisać książkę, w której święta są istotnym tłem, ale nie wybijającym się zbyt często na pierwszy plan. Autorki w większej mierze skupiły się na burzliwych stosunkach Amber i Coldena, a także na trudnych relacjach rodzinnych, dzięki czemu otrzymujemy wyraźnie wyczuwalną napiętą atmosferę pełną tajemnic, żalu i zakazanej miłości, a to wszystko opisano tak wyraziście oraz dobitnie, że i ja momentami czułam niezręczność niektórych sytuacji. Tutaj znalazło się miejsce na wszystko i to w wyważonej dawce – gorycz, urocze sceny, skrajne emocje, ważne tematy, przygotowania do świąt, a nawet wzruszenia... Tyle cudowności w jednym tytule...

Przyjęło się, że święta kojarzone są z ciepłem, sielskością i radością. Niestety niebywale rzadko mówi się o tej ciemnej, bardziej powszechnej stronie tego wydarzenia. Oczywiście mowa o rodzinnych kłótniach, wzajemnej niechęci i niedomówieniach, przez które nie sposób dobrze wspominać tych wspólnych spotkań. To kolejny powód, dlaczego musicie sięgnąć po "Świąteczny tatuaż", bowiem autorki wprowadzają nas do świata niedocenianej Amber. Bliscy na każdym kroku wytykają jej błędy, nie doceniają ani nie wspierają działań dziewczyny, uparcie powtarzając, że powinna się zmienić. Nie obchodzi ich, co sprawia jej radość ani wszelakie osiągnięcia, skoro tak czy inaczej diametralnie różni się od jej przesadnie perfekcyjnej siostry. Dzięki świetnie dopasowanej kreacji głównej bohaterki, wielokrotnie aż się gotowałam z frustracji, ze złości przez tak niesprawiedliwe traktowanie, a przede wszystkim całą sobą dostrzegłam jej pełen portret psychologiczny – obraz dziewczyny, która na każdy pożar odpowiada jeszcze większym pożarem.

"Widać ja i Colden musieliśmy skakać sobie do gardeł. Albo do ust. Albo traciliśmy kontrolę nad pożądaniem, ale zmienialiśmy je w nienawiść. (...) Z nikim innym kłótnie tak mnie nie podniecały. To wszystko zaczynało mnie przytłaczać, ale mimo to brnęłam w to dalej. Nasza relacja powoli przypominała płomień. Żadne z nas nie mogło odpuścić,

ani pozwolić, by to drugie wygrało." – ten cytat perfekcyjnie oddaje charaktery naszej dynamicznej pary. Szalona, nieokiełznana i do bólu zadziorna tatuażystka. On to wycofany, spokojny, stale spełniający oczekiwania innych narzeczony zadufanej w sobie kobiety. Możnaby rzec, że nie mają ze sobą nic wspólnego... Nic bardziej mylnego: najgorętszy seks w ich życiu, ciągłe bycie na granicy pożądania i niepozorne, acz nieprzewidywalne chwile każą sądzić inaczej. Wspólnie tworzą lodowo-ognisty wulkan, pełen sprzeczności i przyciągania. Colden jako jedyny w tej rodzinie docenia ją taką, jaka jest. Amber budzi w nim wewnętrzne dziecko, łaknące zabawy i przygód.

"–To nie moja wina, że wszystko, co wychodzi z twoich ust, to bzdury. - Skrzyżowała dłonie pod piersiami; teraz wyglądały na jeszcze bardziej okazałe.

– Jakoś nie narzekałaś, gdy te usta zajmowały się twoim ciałem." – no cudowni są, oni i ich dwuznaczne utarczki słowne…

Ten niesamowity literacki duet funduje nam nieustanne napięcie zarówno między bohaterami i to budowane przez fabułę. Niemal cały czas czekamy na nieuchronnie zbliżającą się bombę, która odmierza czas do finału. I o ile wiadomo, że kiedyś wybuchnie, to nie mamy pojęcia, jak wówczas zachowają się bohaterowie. Czy zapanują nad pożądaniem? Wojnę wygra rozsądek, a może serce? Jak mocno ucierpią rodzinne relacje?

Pełna chłodu oraz ciepła, sarkastyczna i emocjonująca powieść świąteczna, którą pochłonęłam w jeden dzień. Uwielbiam ją dosłownie zqckażdy szczegół i wierzę, że i Wy docenicie pracę autorek i wpadniecie w wir opisanych wydarzeń. Mi ta historia przywróciła wiarę w ten gatunek i chociażby zważywszy na ten aspekt, z pewnością będę wspominać Amber i Coldena z ogromnym sentymentem.

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2023-12-17, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023,

Lubicie spędzać święta w gronie rodziny czy samotnie, ewentualnie z najbliższą osobą? Bohaterka "Świątecznego tatuażu" nie przepada za tym czasem. Tym bardziej że ze strony rodziny nigdy nie mogła liczyć na zrozumienie i akceptację. I drugie pytanie. Czy facet Waszej siostry jest dla Was nietykalny? Czy potrafiłybyście zrezygnować? A może to serce by wygrało z rozumem?

Magdalena Jachnik i Paula Ciulak stworzyły ciekawą książkę. Motyw zakazanego uczucia intryguje i niecierpliwie wyczekujemy, jak rozwinie się sytuacja między Amber a Coldenem. I co na to wszystko rodzina, otoczenie?

"To co łatwe, zwykle niezauważone przechodziło obok, niedocenione. To, co wymagało wysiłku, zdobywało największą wartość."

Jest tu wyraźnie oddany klimat Świąt Bożego Narodzenia, mamy historię miłosną, ale wszystko to pozbawione jest nadmiernej cukierkowatości. Oczywiście jest słodko, ciepło, zabawnie, emocjonalnie i nawet pieprznie, ale też refleksyjnie.  Bohaterowie będą musieli zawalczyć o siebie samych, zdobyć się na odwagę, by nie spełniać oczekiwań innych, a postąpić po swojemu, dokonać samodzielnego wyboru, bo tylko wtedy bedą  mogli być szczęśliwi, spełniać swoje marzenia. Wszak życia nikt za nich jest przeżyje, prawda? Sytuacja, w jakiej się znaleźli Amber i Colden, jest nie do pozazdroszczenia, ale ich rozterki oraz wzajemne podchody i słowne docinki nierzadko mnie bawiły. Są też takie chwile, po których będziecie w lekkim szoku. Zdradzę tylko, że chodzi o Alison - siostrę Amber. Coś w tym jest, że paradoksalnie najbliższych znamy najmniej.

"Ludzie, którzy ślepo spełniają oczekiwania innych, chyba nie rozumieją swoich potrzeb ani tego, co dla nich dobre. Spełnianie czyichś marzeń, nie da szczęścia."

"Świąteczny tatuaż" to ciepły, a wręcz rozgrzewający romans świąteczny o zakazanym uczuciu, trudnych rodzinnych relacjach, tajemnicach, walce o siebie, pragnieniach i skrywanych marzeniach. Czy Amber i Colden posłuchają swoich serc? Sprawdźcie!

Avatar użytkownika - agnieszka_rowka
agnieszka_rowka
Przeczytane:2024-02-11, Przeczytałam,
Spłoń dla mnie
Paula Ciulak0
Okładka ksiązki - Spłoń dla mnie

Łatwo zlekceważyć iskrę, lecz to ona wystarcza, by wzniecić pożar. Kobieta, która nie chce być tylko bezwolną lalką. Mężczyzna, dla którego najważniejsze...

Muzyka serc
Paula Ciulak 0
Okładka ksiązki - Muzyka serc

Jesteś w każdej nucie, którą gram, w każdym wersie każdej piosenki Jeśli przyjdzie ci wybrać, między prawdziwą miłością a spełnieniem największychmarzeń...