Stres. 102 sprawdzone sposoby na stres

Stres jest stanem nadzwyczajnej gotowości do poradzenia sobie z wyjątkowo dużym zagrożeniem. Tak dużym, że organizm w swoim normalnym zrównoważonym stanie nie miałby wystarczającej mocy, żeby go skutecznie i definitywnie przezwyciężyć. Przełącza się więc w tryb awaryjny. Nie dlatego, że coś się zepsuło, lecz po to, żeby zmaksymalizować swoją szansę na przetrwanie.

Kiedy mózg odbierze sygnał o zagrożeniu, wprowadza cały organizm w stan najwyższej gotowości.

Krótki, zdrowy, mobilizujący stres polega na tym, że następuje podwyższenie aktywności pewnych sfer organizmu (z jednoczesnym zamknięciem innych, chwilowo mniej ważnych obwodów), osiągasz swój cel, po czym następuje rozluźnienie, relaks, odpoczynek, regeneracja i powrót do pełnej równowagi. Ponownie włączone zostają wszystkie wewnętrzne układy, które tworzą wspierającą się wzajemnie harmonię odczuwaną przez człowieka jako spokój, radość życia, sens.

Przedłużający się stres powoduje nadmierne obciążenie pobudzanych adrenaliną układów, co po pewnym czasie prowadzi do ich osłabienia wraz z jednoczesnym rozregulowaniem wewnętrznej równowagi zarówno fizycznej, jak i psychicznej i duchowej. Wtedy pojawia się zmęczenie, bezsenność, niepokój, nerwowość, depresja, bóle głowy, trudność w zebraniu myśli i koncentracji, kłopoty z pamięcią, problemy żołądkowe, nadmierne tycie albo chudnięcie, nawroty alergii, bóle, bezpłodność, ciągłe problemy ze zdrowiem, poczucie bezradności, braku sensu i braku szczęścia.

W najnowszej książce Beata Pawlikowska wyjaśnia na czym polega fizjologiczny i emocjonalny mechanizm powstawania stresu, opowiada o ludziach spotkanych podczas dalekich podróży, którzy nigdy nie odczuwają stresu, oraz podaje 102 sposoby na radzenie sobie ze stresem w różnych życiowych sytuacjach - od stresu podczas korka na drodze, przez stres związany z wystąpieniem publicznym, aż po chroniczny stres w pracy albo związku.

Książka napisana przystępnym językiem, motywująca i przedstawiająca gotowe sposoby, z których można skorzystać w stresującej sytuacji. Bogato ilustrowana, kolorowa, z multimedialnymi linkami.

Informacje dodatkowe o Stres. 102 sprawdzone sposoby na stres:

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2021-01-13
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Radzenie sobie ze stresem bóg

Kup książkę Stres. 102 sprawdzone sposoby na stres

Stres. 102 sprawdzone sposoby na stres - opinie o książce

Avatar użytkownika - karolinamazur
karolinamazur
Przeczytane:2021-12-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2021,
Kurs pozytywnego myślenia. Wierzę w szczęście
Beata Pawlikowska0
Okładka ksiązki - Kurs pozytywnego myślenia. Wierzę w szczęście

Wierzę w szczęście. Wierzę w szczęście tak samo mocno, jak kiedyś uważałam, że wszystko jest do bani. Wierzę w szczęście nie dlatego, że dostałam czarodziejską...

Praktyczny kurs mówienia i rozmawiania - język angielski. Książka z płytą.
Beata Pawlikowska0
Okładka ksiązki - Praktyczny kurs mówienia i rozmawiania - język angielski. Książka z płytą.

To jest praktyczny kurs języka angielskiego, który uczy mówienia i rozmawiania. Moja metoda polega na tym, żeby w instynktowny sposób...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak