Celem zarządzania przedsiębiorstwem, z punktu widzenia jego właścicieli, jest maksymalizacja wartości kapitału własnego. Ma to swoje odzwierciedlenie w zarządzaniu płynnością finansową, którą można zdefiniować jako zdolność do regulowania wymagalnych zobowiązań i pokrycia wydatków gotówkowych. W książce zaprezentowano zasady, procedury tworzenia oraz sposoby oceny strategii płynności finansowej umożliwiające zwiększenie wartości przedsiębiorstwa zarówno w krótkim, jak i w długim okresie. Opisano m.in.:- koncepcję maksymalizacji wartości dla właścicieli,- czynniki wpływające na płynność finansową, a także cel zarządzania nią w przedsiębiorstwie,- dwa podejścia do zarządzania płynnością: w ujęciu dochód ryzyko i ujęciu harmonizacji,- zapotrzebowanie na kapitał obrotowy,- techniki budżetowania nadwyżki lub niedoboru płynności finansowej,- metody oceny skuteczności strategii płynności finansowej.Publikacja z pewnością zainteresuje dyrektorów finansowych, prezesów firm, głównych księgowych, doradców i kontrolerów finansowych, doradców inwestycyjnych, specjalistów w zakresie zarządzania finansami przedsiębiorstw oraz studentów finansów i rachunkowości.
Informacje dodatkowe o Strategie płynności finansowej przedsiębiorstwa:
Wydawnictwo: Oficyna Ekonomiczna Oddział Polskich Wydawnictw Profesjonalnych
Data wydania: b.d