Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2012-08-14
Kategoria: Psychologia
Albert Einstein-jeden z największych fizyków-teoretyków XX wieku, twórca ogólnej i szczególnej teorii względności, współtwórca korpuskularno-falowej teorii światła, odkrywca emisji wymuszonej. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki w 1921 roku za wyjaśnienie efektu fotoelektrycznego. Opublikował ponad 450 prac, w tym ponad 300 naukowych *
Sylwetka Alberta Einsteina jest znana głównie z zajęć szkolnych. Ale nikt nie omawia dokładnie na czym polega jego geniusz. Że geniuszem był to sprawa oczywista, jego dorobek znany. Ale jaki był mechanizm jego myślenia?
Tę kwestię bliżej w książce pt. "Strategie geniuszy. Myśl jak Albert Einstein" przedstawia Robert B. Dilts.
Robert B. Dilts jest jednym z najbardziej znanych i nadal tworzących trenerów programowania , czyli NLP. Jego wkład w tę dziedzine obejmuje wiele technik odnoszących sie do poznawczych tez, modelowania zachowań, strategii zachowań oraz komunikacji.
Fizyka nigdy nie była moim konikiem, aczkolwiek poznawanie sylwetek ludzi wybitnych, którzy odegrali znaczączą rolę w życiu człowieka zawsze mnie ciekawią. Pozycja ta to nie biografia naukowca, a przedstawienie jego założeń myślowych.
Książka dzieli się na dziewięć rozdziałów odnoszących się m.in. do struktur strategii myślenia Einsteina. Plus daje książce za graficzne przedstawienia tez naukowca, a minus , za zbyt naukowy język.
Bradzo fajne jest to, że na końcu książki znajduje się słowniczej pojęć NLP, co laikowi trochę przybliża określenia zastosowane w treści.
Polecam tą lekturę fascynatą nauk ścisłych, bo humaniści moga się szybko zniechęcić do specyficznego fizycznego języka.
Elektryzująca moc myślenia poza schematami Otwórz się na wiedzę, która przewartościuje Twoje życie! Odważ się zajrzeć w głąb umysłów, w których powstały...
Geniusz tkwi w Tobie Wyobraź sobie, że otrzymujesz przepustkę uprawniającą do przyjrzenia się pracy najwybitniejszych osobistości ze świata rzeczywistego...