Straszne historie

Dzieciaki lubią się bać! Opowiadają sobie historie o duchach i straszą się nawzajem. Trenują w ten sposób, bo strach jest potrzebny i trzeba się nauczyć sobie z nim radzić. Straszne historie oswajają młodych czytelników z grozą w bezpieczny sposób. To współczesne, ilustrowane adaptacje znanych i lubianych klasycznych opowieści m.in. o hrabim Draculi, potworze Frankensteinie, dziwnym przypadku doktora Jekylla i pana Hyde'a, przeklętej mumii, jeźdźcu bez głowy, piratach widmo czy okrutnym Dorianie Grayu. Te historie trzeba znać, stanowią część naszej kultury. W zbiorze Straszne historie te XIX-wieczne opowieści dostosowano do możliwości i potrzeb dzisiejszych młodych czytelników. Autorzy uszanowali przebieg klasycznych fabuł i uchwycili ich najważniejsze elementy, rezygnując ze szczegółowych opisów makabry. Dzięki temu książka przestrasza ale nie przeraża. Lubiana przez młodych czytelników mroczne tematy wspaniale zilustrował Victor Medina, a tłumaczenie to dzieło Pauliny Braiter, mistrzyni przekładu fantasy. Wszystko to sprawia, że od Strasznych historii nie można się oderwać. To wymarzona lektura na wieczór, do czytania pod kołdrą, przy ognisku i na wspólnych nocowankach, zwłaszcza, że okładka świeci w ciemnościach! Taki prezent nie będzie się kurzył na strychu i obrastał pajęczynami! Książka przyda się też w bibliotece i na lekcjach języka polskiego, przybliżając historie i postacie, tak ważne w naszej kulturze, nie tylko z okazji Halloween.

Informacje dodatkowe o Straszne historie:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-10-09
Tytuł oryginału: Classic Scary Tales

Kup książkę Straszne historie

Straszne historie - opinie o książce

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2024-10-31, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Straszne historie" to książka, którą czytamy od paru dni. I chociaż jej opowiadania nie są krótkie, to dzieci bardzo chętnie ich słuchają, a po skończeniu jednego chcą od razu drugie.

Książka jest zbiorem aż 20 opowiadań, które można czytać wspólnie w tej jesienne wieczory. Odwiedzamy zamek Draculi i poznamy hrabiego, który spał w trumnie. Poznamy szalonego Frankensteina, który stworzył potwora. Dowiemy się kim był Doktor Jekell i pan Hyde. Przekonamy się jak przesadna miłość do naszego wyglądu może nas zmienić. Nie zabraknie również opowieści o mumii, piratach i znanej nam bajce o Jasiu i Małgosi.

Książka jest przepięknie wydana. Posiada duże, kolorowe ilustracje, które nie przerażają, ale nieco mogą przestraszyć. Moje dzieci nimi są zafascynowane. ,,Straszne historie" napisane są dużą czcionką, dzięki czemu starsze dzieci, które już potrafią samodzielnie czytać nie będą miały problemy by przeczytać tę książkę. Tym bardziej, że zdania są proste.

Książka przeznaczona jest dla dzieci 8+, ale moja młodsza córka również uwielbia te ,,Straszne historie". Polecamy!

Czy jesteście na tyle odważni, aby spędzić jeden dzień w towarzystwie hrabiego Draculi, potwora Frankensteina, okrutnego Doriana Graya, dziwnego doktora Jekylla, pana Hyde, a, przeklętej mumii, czarownic, nawiedzonych domów, rycerzy bez głowy i piratów widmo? A może nie jeden dzień, a więcej?Jeśli tak, to musicie zanurzyć się w tę ilustrowaną adaptację klasycznych opowiadań grozy stworzoną dla młodych czytelników pt. Straszne historie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa HarperKids i jest idealną pozycją na zbliżający się Halloween i nie tylko.Na wstępnie powiem Wam, że książka zaskakuje. Niektóre elementy na okładce w tym tytule świecą w nocy. Czadowo powiem Wam. Odkrył to mój syn i był tym zachwycony. Każda historia ma mroczny wydźwięk, ale oczywiście to odpowiednia dawka dla dzieci. Wywołuje dreszczyk emocji i nutkę strachu. Przy okazji dzieciaki dowiadują się, kim były zacne wyżej wymienione osoby. Czasami nie taki diabeł straszny, jak go malują.W książce znajdziemy mnóstwo przepięknych i barwnych ilustracji i wcale nie aż takich strasznych. Kartki są śliskie. Dlaczego o tym mówię? Mam sentyment do książek właśnie z takimi śliskimi kartkami. Przypominają mi dzieciństwo.Mój syn ostatnio ma bzika na punkcie potworów, stworów i tym podobnych rzeczy. Ta książka to strzał w dziesiątkę. Poza tym znajdziemy tu klasykę taką jak Jaś i Małgosia.Polecam. Bardzo atrakcyjna pozycja.

Duży słownik polsko - włoski, włosko - polski
Opracowanie Zbiorowe0
Okładka ksiązki - Duży słownik polsko - włoski, włosko - polski

60 000 haseł i zwrotów.Nowoczesne słownictwo, wiele zwrotów potocznych i idiomatycznych.Terminy specjalistyczne z zakresu medycyny, nowych technologii...

DOWCIPY O BACY
Opracowanie Zbiorowe0
Okładka ksiązki - DOWCIPY O BACY

Zbiór najpopularniejszych dowcipów o bacy.? Gazdo ? pyta turysta ? a co byś zrobił, jakby na waszą żonę napadł niedźwiedź?? Nie wtrącałbych się do tego...