NOWA KSIĄŻKA AUTORA BESTSELLEROWEGO ,,DŻENTELMENA W MOSKWIE"
Znudzony fałszerz, zuchwały koneser sztuki, kobieta próbująca odkryć sekret ojczyma i Evelyn, ukochana bohaterka ,,Dobrego wychowania", która powraca, by dokończyć swoją historię. Co się stanie, gdy jedno z nich nie wysiądzie z pociągu, czyjś lot do domu zostanie odwołany, a ktoś inny otrzyma propozycję nie do odrzucenia?
Jakie będą konsekwencje podjętych pochopnie, błahych decyzji?
Amor Towles po raz kolejny przenosi nas na ulice Nowego Jorku, sadza przy stoliku w restauracji i zaprasza do niego wszelkiego rodzaju ekscentryków. Te krótkie, niemal przypadkowe spotkania pokazują, jak jedna rozmowa może czasem odmienić całe życie.
Nikt tak wnikliwie i subtelnie jak Towles nie portretuje relacji międzyludzkich i nie opowiada o nich z właściwymi dla siebie humorem i elegancją. Autor mistrzowsko przedstawia nasze słabostki i wątpliwe motywacje, dla każdego - dość przewrotnie - szukając pozytywnego zakończenia.
,,Stolik dla dwojga"to literackie pudełko czekoladek wypełnione najlepszymi opowieściami.
,,Doskonała... Być może najlepsza książka Towlesa. Każda opowieść jest tak satysfakcjonująca jak danie główne szefa kuchni - pełna dramatyzmu, dowcipu, erudycji, a przede wszystkim serca".
-- Los Angeles Times
,,Amor Towles jest niekwestionowanym mistrzem języka i jednym z najlepszych gawędziarzy naszych czasów. W ,,Stoliku dla dwojga" ponownie udowadnia, że zasłużył na swoją znakomitą reputację".
-- Bookreporter
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-02-26
NOWA POWIEŚĆ AMORA TOWLESA, AUTORA ,,DŻENTELMENA W MOSKWIE" DROGA NIE ZAWSZE PROWADZI NAS TAM, GDZIE CHCEMY. ALE CZASEM TRZEBA DAĆ SIĘ JEJ PONIEŚĆ...
Wszystko zmienił jeden wiersz… To przez niego hrabia Rostow musiał zamienić przestronny apartament w Metropolu, najbardziej ekskluzywnym hotelu...