Stephen King jest autorem blisko 70 powieści i ponad 200 opowiadań. To jeden z najbardziej poczytnych autorów wszech czasów - jego książki sprzedały się w ponad 400 milionach egzemplarzy na całym świecie. Na podstawie prozy Kinga powstało też wiele filmów, z których najbardziej znanymi są: To, Lśnienie, Misery, Skazani na Shawshank czy Zielona mila.
Książka Stephen King. Kompletny przewodnik po życiu, twórczości i inspiracjach pozwala poznać bliżej twórczość słynnego króla horroru, przyglądając się jej ewolucji i wpływom widocznym w ciągu niemal pięćdziesięcioletniej kariery pisarza. Ta chronologiczna opowieść, której towarzyszą archiwalne zdjęcia i dokumenty z prywatnych zbiorów pisarza, pokazuje proces powstawania jego powieści, opowiadań i, nie tylko filmowych, adaptacji.
Jej autorem jest Bev Vincent - autor, krytyk i redaktor, który od lat zajmuje się twórczością Stephena Kinga i ma na swoim koncie nie tylko liczne artykuły, a także książki na temat jego powieści oraz wydał z Kingiem zbiór opowiadań 17 podniebnych koszmarów. Tym razem Vincent przygotował dla fanów pisarza prawdziwą gratkę - bogato ilustrowaną książkę, w której znajdziemy wiele ciekawostek, anegdot oraz opowieści o Kingu, dotyczących zarówno jego drogi zawodowej, jak i życia prywatnego.
Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2023-09-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Stephen King. A Complete Exploration of HisWork, Life, and Influences
To zdecydowanie obowiązkowe "Must Have" dla każdego fana i fanki twórczości Stefana, ale również dla tych co nie wiele o nim wiedzą. Po prostu trzeba mieć to wydanie na półce i już. Wydawnictwo Arkady zrobiło w tym przypadku kawał dobrej roboty. Ten album to po prostu sztos!
Twarda oprawa, wiele ciekawostek i interesujących faktów z życia pisarza z Maine - a wszystko to uzupełnione zdjęciami z młodości Stephena Kinga, fotografiami z planów filmowych, zdjęciami książek i ich niesamowitych wydań.
To doskonała encyklopedia Mistrza grozy, szczegółowe kompendium wiedzy, z którym naprawdę warto się zapoznać.
Książka podzielona jest na części. Bev Vincent sprawnie prowadzi czytelnika przez czasy młodości i pierwszych prób pisarskich Kinga, aż do momentu rozwoju jego kariery, nie pomijając w tej historii wypadku oraz jego eksperymentów z używkami. W albumie Beva Vincenta opisana została każda książka autorstwa Stephena Kinga oraz wiele smaczków związanych z ich wydaniem. Osobiście nie mogłam się wręcz oderwać od tej pozycji. Czytało mi się ją niesamowicie szybko. Wiele faktów w niej zawartych było dla mnie zupełnie nowych, co bardzo mnie cieszyło, bo do samego końca, do ostatniej strony moje zainteresowanie nie spadło nawet na minutę. Dodatkowo wizualnie to wydanie naprawdę cieszy oko.
Dla mnie to produkt wysokiej klasy pod względem graficznym jak i pod względem treści.
Szczerze polecam. Ale uwaga - jeśli nie znacie wszystkich dzieł Mistrza grozy natkniecie się w tej książce na wiele spojlerów.
Zanim zaczniesz czytać, usiądź wygodnie i sięgnij po filiżankę swojej ulubionej kawy lub herbaty. Chciałbym opowiedzieć Ci o książce, która zasługuje na chwilę Twojego cennego czasu. Nieważne, czy jesteś już fanem Stephena Kinga, czy dopiero zamierzasz wkroczyć w jego literacki świat - pozwól sobie na chwilę zapomnienia i daj się wciągnąć w to, co za chwilę usłyszysz.
Stephen King, ikona literatury grozy, to autor, który na przestrzeni pięciu dekad stworzył kanon dzieł o tak silnym oddziaływaniu, że jego imię na stałe wpisało się w świadomość kultury popularnej, wykraczając daleko poza literaturę. Jego twórczość przeniknęła do świata filmu, telewizji, teatru, a nawet muzyki i sztuki wizualnej, inspirując artystów na całym świecie. W jego twórczości horror to nie tylko narzędzie do budowania napięcia i wywoływania strachu, lecz także metafora ludzkiej egzystencji, której centrum stanowią fundamentalne lęki: przed śmiercią, samotnością, obłędem, czy też nieuchronnym upadkiem moralnym. King w umiejętny sposób operuje codziennymi troskami i problemami, przekształcając je w pełne symboliki potwory, które ucieleśniają nasze najskrytsze obawy. Czytelnik, wciągnięty w mroczne światy, z łatwością odnajduje w nich odbicie własnych niepokojów, co czyni literaturę Kinga zarówno przerażającą, jak i niezwykle bliską emocjonalnie.
Bev Vincent z niezwykłą dbałością opracowuje chronologiczne zestawienie najważniejszych momentów w życiu Kinga, ukazując, jak jego osobiste doświadczenia, przeżycia i zmagania wpływały na rozwój pisarskiej kariery. Każdy rozdział jest jak odrębna opowieść, w której odsłonięte zostają nie tylko kulisy powstawania jego najważniejszych dzieł, ale także intymne aspekty życia autora. Czytelnik ma możliwość dostrzeżenia, jak King, zmagając się z uzależnieniem, osobistymi tragediami czy niepewnością, potrafił zamienić ból w literacką siłę.
Ukazuje proces twórczy autora, od jego pierwszych, skromnych publikacji, aż po monumentalne dzieła, które zdobyły serca milionów czytelników. Ta podróż, wypełniona archiwalnymi zdjęciami i dokumentami z prywatnych zbiorów pisarza, pozwala zobaczyć Kinga nie tylko jako pisarza, ale także jako człowieka, który za każdą opowieścią skrywa swoje własne lęki i marzenia.
Vincent pokazuje, jak na przestrzeni lat ewoluowała proza Kinga - od surowych i przesiąkniętych grozą wczesnych powieści, takich jak ,,Carrie" czy ,,Miasteczko Salem", po bardziej skomplikowane narracje, które oscylują na granicy horroru i literatury psychologicznej, jak ,,Lśnienie" czy ,,Misery". Szczegółowo analizuje najbardziej znane ekranizacje.
W przewodniku nie brakuje również wzmianek o mniej udanych próbach przeniesienia twórczości Kinga na ekran. Vincent z wyczuciem balansuje między pochwałą a konstruktywną krytyką, starając się zrozumieć, dlaczego niektóre adaptacje, choć stworzone przez uznanych twórców, nie oddają w pełni głębi literackiego oryginału.
Jednym z najbardziej fascynujących elementów książki są archiwalne materiały, które Vincent zgromadził, mając dostęp do prywatnych zbiorów Kinga. Książka pełna jest unikalnych fotografii, dokumentów oraz rękopisów, które rzucają nowe światło na życie i pracę pisarza. Oglądając te materiały, możemy zobaczyć nie tylko człowieka, który tworzy jedne z najbardziej przerażających historii, ale również zwykłego mężczyznę, który prowadzi codzienne życie, zmaga się z problemami i czerpie inspirację z otaczającego go świata.
Dla fanów literatury to niezwykła okazja, by zajrzeć za kulisy procesu twórczego jednego z największych mistrzów pióra. W połączeniu z bogatą warstwą narracyjną Vincenta, książka staje się prawdziwą skarbnicą wiedzy o Kingu, zarówno jako pisarzu, jak i człowieku.
Przeczytane:2024-10-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Stephena Kinga nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To ikona literatury grozy, a jego imię na stałe wpisało się w świadomość kultury popularnej, i znane jest chyba na całym świecie. Jest autorem blisko 70 powieści i ponad 200 opowiadań. To jeden z najbardziej poczytnych autorów wszech czasów a jego książki sprzedają się na pniu.
Zaznaczyć trzeba, że na podstawie prozy Kinga powstało także wiele filmów, z których najbardziej znanymi są: "To", "Lśnienie", "Misery", "Carry", "Skazani na Shawshank" czy uwielbiana przeze mnie "Zielona mila", która za każdym razem łamie mi serce.
Jestem olbrzymią fanką twórczości Stephena Kinga, posiadam niezły zbiór jego powieści, ale brakowało mi właśnie takiej klamry spinającej i zbierającej wszystkie wiadomości w jednym miejscu, przewodniku nie tylko po jego życiu, ale przede wszystkim twórczości. Właśnie na taki trafiłam
"Stephen King..." to chronologiczna opowieść o najważniejszych momentach w życiu autora, opowiadająca nie tylko o najważniejszych dziełach pisarza, ale i osobistych przeżyciach, które znalazły swoje miejsce w niektórych jego dziełach. Całość książki to sześć rozdziałów, z których każdy staje się intrygującą i wciągającą opowieścią, pełną osobistych przeżyć pisarza, ciekawostek o nim samym, zabawnych anegdot, a także zdjęć, dokumentów i odręcznych notatek, które pokazują Kinga nie tylko jako pisarza, ale i "zwykłego" człowieka pełnego niepokoju, traum, zmagającego się z nałogiem, ale mającego jak każdy z nas marzenia, plany i aspiracje.
Na końcu znajdują się dokładne aneksy, w których znajdziemy chronologiczne zestawienia, w których latach zostały wydane kolejne książki i opowiadania (pierwsze wydania), a także aneks z adaptacjami i ekranizacjami filmowymi, co ważne także tymi, które zostały przedstawione na deskach teatru jak i na małych ekranach jako seriale.
Z wielką przyjemnością się tę książkę nie tylko czyta, ale i ogląda, a to za sprawą setek zdjęć, grafik i przedruków filmowych plakatów oraz okładek książek.
Książkę czyta się bardzo szybko, wciąga ona i naprawdę intryguje. Wywołuje emocje, momentami autentycznie porusza, szczególnie trafił we mnie opis wypadku, któremu uległ pisarz a z którego konsekwencjami zmaga się do dziś. Napisana jest w niezwykle barwny, a zarazem rzetelny i przystępny sposób.
Na uwagę zasługuje wydanie tej książki, graficznie wygląda ona po prostu pięknie. Za to właśnie cenię sobie wydawnictwo Arkady. Kredowy papier, duża czcionka, i twarda oprawa, to wszystko sprawia, że książka ta może zostać nie tylko piękną ozdobą naszej biblioteczki, ale może stać się również idealnym prezentem dla fana Kinga.
Jestem zauroczona tym przewodnikiem i jego pięknym wydaniem. Choć znalazłoby się kilka niedociągnięć w tłumaczeniu, literówek i nieścisłości, ale nie czepiam się ich, bo nie mają one absolutnie żadnego wpływu na całość.
Czy polecam?
Zdecydowanie tak. To doskonałe studium życia i twórczości człowieka, który za życia stał się ikoną i od lat dzierży berło króla horroru. Fantastyczna lektura nie tylko dla fanów pisarza, ale także świetne wprowadzenie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z twórczością mistrza. To nie tylko biografia, to zdecydowanie coś więcej...