Po raz pierwszy w Polsce.
W pełnym emocji zakończeniu trylogii o kupcach i ich żywostatkach Robin Hobb snuje urzekającą opowieść o kwitnącym niegdyś mieście, które znalazło się na krawędzi zniszczenia, o wspaniałym, mitycznym gatunku stworzeń, który znalazł się na granicy wymarcia oraz o klanie Vestritów, którego przeznaczenie splotło się i z miastem, i z owymi stworzeniami..
Robin Hobb debiutowała trylogią o uczniu skrytobójcy Uczeń skrytobójcy, Królewski skrytobójca i Wyprawa skrytobójcy, stając się od razu największym objawieniem literatury fantasy lat dziewięćdziesiątych. Szczególne uznanie krytyków i czytelników na całym świecie przyniosła jej umiejętność tworzenia autentycznych, nietuzinkowych postaci, jakże różnych od rzesz papierowych, podobnych do siebie jak krople wody bohaterów zaludniających karty wielu innych powieści z tego gatunku.
W skład serii Kupcy i ich żywostatki wchodzą: Czarodziejski statek (tom 1 i 2), Szalony statek (tom 1 i 2) oraz Statek przeznaczenia (tom 1 i 2)
Dotychczas ukazały się 2 trylogie o uczniu skrytobójcy Trylogia Złotoskóry: Misja błazna, Złocisty błazen, Przeznaczenie błazna oraz trylogia Skrytobójca : Uczeń skrytobójcy, Królewski skrytobójca i Wyprawa skrytobójcy).
Informacje dodatkowe o Statek przeznaczenia. Część 1:
Wydawnictwo: Mag