Książka podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie: jak w duszy zwykłego człowieka rodzi się zbrodnia i kiedy opętańcza ideologia zabija wszelkie ludzkie odruchy, zamieniając człowieka w bestię
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: SS-Mann : Josef Blösche - Leben und Sterben eines Mörders
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Wojciech Szreniawski
Przeczytane:2010-02-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Tematycznie: II wojna światowa/obozy/holocaust/Żydzi/AK, Ukończone w roku 2010, Gatunek: Biografia/autobiografia/pamięnik,
Książka warta uwagi. Opisuje mordercę "od podszewki" - co to oznacza? Josepha Blösche (bo o nim mowa) poznajemy od czasów jego dzieciństwa, poprzez początek "kariery" i stawanie się SS-manem, przez karierę SS-mana - brutala i bezwzględnego mordercy - aż do jego życia po zakończeniu wojny.
Jako, że wcześniej nie wiedziałam nic o tym człowieku, książka mnie zainteresowała. Są w niej również wspomnienia tych, którzy przeżyli Holocaust, a którzy doskonale pamiętają Blösche - jednego z największych oprawców getta żydowskiego (m.in. znajdziemy tu wspomnienia Marka Edelmana).
Godny polecenia tytuł szczególnie dla tych, którzy interesują się tematem II wojny światowej.