„Spotkanie moich refleksji i moich wspomnień; moich odwiecznych tematów (egzystencjalnych i estetycznych) i moich odwiecznych miłości”. Tak Milan Kundera doprecyzowuje tytuł swojej najnowszej książki, zbioru szkiców, rozmyślań, impresji.
To prawdziwa uczta dla miłośników literatury. Kundera przyzwyczaił nas do celnych, przenikliwych rozważań, które rzucają na znane i wielokrotnie omawiane dzieła nowe światło, wydobywają z nich głębię.
Nowy tom zaludniają nietuzinkowi pisarze i ich dzieła, a wśród nich Dostojewski i Idiota, Gabriel Garcia Màrquez i Sto lat samotności, Louis-Ferdinand Cèline i Z zamku do zamku; znajdujemy tu teksty o Carlosie Fuentesie, Anatole’u Fransie, rozmowę o Rabelais’m.
Nowy zbiór to także Spotkanie z malarstwem Bacona, muzyką Beethovena, operami Janáčka, filmami Felliniego, to wreszcie Spotkanie z Don Kiszotem.
Informacje dodatkowe o Spotkanie:
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 2009-12-01
978-83-06-03224-4
Przeczytane:2024-07-07, Ocena: 4, Chcę przeczytać,
"Spotkanie" to zbiór esejów Milana Kundery, które poruszają tematykę sztuki, historii i ludzkiego losu. Autor przeplatając opowieści o życiu i twórczości wybitnych artystów, skupia się nie tylko na ich dziełach, ale również na samotności ludzi, cierpieniu, historii oraz śmierci, która jest nieunikniona.
Po raz kolejny Kundra nie boi się poruszać trudnych tematów i zadawać prowokujących pytań. Powoduje to że lektura wydaje się momentami niewygodna, ale jednocześnie jest ponadczasowa. Jego opowieści nie są subtelne, a poetycka proza wciąga i prowadzi go przez rozważania nad naturą sztuki i ludzkiego istnienia. Nie tylko analizuje twórczość artystów, ale również analizuje samego siebie czy swoje relacje z nimi. Pojawiają się tu także jego własne refleksje na temat przemijania, śmierci oraz doświadczeń, co dodaje książce wyjątkowo osobistego tonu i autentyczności.
"Spotkanie" to moim zdaniem lektura obowiązkowa dla miłośników literatury i sztuki. Kundera uświadamia nam, że sztuka ma moc dotykania najbardziej skrytych zakamarków naszej duszy i prowadzenia nas przez labirynt ludzkich emocji czy doświadczeń. Pomimo, iż jest to książka niezwykle ciekawa to niestety nie do końca do mnie trafiła. Może to nie był jej czas albo zwyczajnie nie jest to pozycja dla mnie. Niemniej doceniam wyjątkowy kunszt pisarski autora oraz wiedzę.