Niespodziewani goście smoka wprowadzą do jego zamku wiele radości i ciepła. Chociaż Wesołek nie oczekiwał niczego w zamian, wdzięczność, którą otrzymał od myszek, rozrosła się na cały las. Nieważne, czy jesteś duży, czy mały - w każdym w nas drzemie moc. Moc czynienia dobra.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2024-01-24
Smok Wesołek to sympatyczny smok, który lubi ludzi i zwierzęta. Ale nie jeść ich a przytulać. Jest wegetarianinem. Lubił pomagać swoim małym przyjaciołom. Uratował myszki w trakcie powodzi. Rodzina myszek zamieszkała u Wesołka i w zamku zrobiło się cieplej i radośnie. Razem zbierali ostatnie tej jesieni warzywa, a później robili przetwory. Zimą podczas zabawy na śniegu znalazły języka, który wpadł do wody. Gdyby nie pomoc rodziny myszek i smoka, biedak by zamarzał. Czy Wesołek, albo myszki oczekiwały czegoś w zamian? Nie. Ale i tak leśne zwierzęta doceniły pomoc. Bo nie ważne jest czy jest się dużym czy małym - w każdym z nas drzemie moc. Ta moc to czynienie dobra.
Książka przeznaczona jest dla dzieci od 3-5 lat, ale starsze dzieci również mogą posłuchać, albo same przeczytać tę ciepłą i mądrą opowieść. Przepiękne ilustracje młodszym czytelnikom pozwalają skupić się na czytanym tekście. Na pewno pobudzają wyobraźnię. Opowieść o smoku posiada morał. Nie ważne kim jesteśmy i jak wyglądamy. Każdy z nas może pomóc innemu. Warto pomagać i nie chcieć niczego w zamian.
Bardzo polubiliśmy Wesołka i jego małych przyjaciół. Są to urocze zwierzątka, które pokocha nie jedno dziecko. Książka jest idealną lekturą przed snem. Jest mądra, posiada wiele wartości i kolorowa.
Smok to główny bohater naszej książki. Smok jak każdy z nas wie, jest dużym zwierzątkiem i potrzebuje bardzo dużego domku, żeby się pomieścić ?. Los sprawia, że pewnego małe myszki potrzebują pomocy, stracili cały swój dobytek a idzie zima... Na pomoc tym malutkim zwierzątkom przychodzi nie kto inny jak sam Smok Wesołek! ?
Czy myszki odnajdą się w domu Smoka? I co jeszcze się wydarzy podczas tej wyjątkowej zimy? Tego dowiecie się już razem z Waszymi pociechami z książki.
Powiem Wam szczerze, że jestem zaskoczona i zachwycona! Nie spodziewałam się, że tak mi się ta historia spodoba... Mądra, wartościowa, dużo treści, przepiękne ilustracje, które są na każdej stronie adekwatne do tekstu! Moja córka czytała już trzykrotnie! I nagle.. Myszy przestały być dla niej straszne!
Piękna książka, która pokazuje kontrast między tymi dużymi i małymi, i mówi o tym, że nie należy się bać! Bo Ci duzi, wcale nie zawsze są tacy źli. A pomoc i dobro, zwyczajnie się opłaca! I to jest bardzo dobra nauka dla dzieci, ale i przypomnienie dla dorosłych! Zdecydowanie polecam ?
Miłego wieczoru ?
Czy znasz już wszystkie warzywa i owoce? Nie? Z nową serią ,,Otwarci na świat!" szybko nauczysz się rozpoznawać ich kształty, kolory, a także zapamiętasz...
A gdyby nauczyć się ortografii w niekonwencjonalny, zabawny i skuteczny sposób? Zamiast wkuwać ją na pamięć, ucz się przez skojarzenia! Dzięki mnemotechnice...
Przeczytane:2024-02-19, Ocena: 4, Przeczytałem,
Historia jest bardzo prosta oraz bardzo spokojna, moim zdaniem idealna na dobranoc. Myślę, że zarówno słuchacz, jak i osoba czytająca będą mogły się przy niej odprężyć i zrelaksować. Momentami jest zabawna, zwłaszcza w postaci dziadka myszy ?
Dla dzieci płynie z niej przekaz, że warto być życzliwym, dobrym i gościnnym. W środku znajduje się mnóstwo dużych ilustracji, które świetnie dopełniają tę krótką historię. Twarda oprawa jest naprawdę solidna, a większy format okazał się całkiem wygodny ?
To książka komfortowa, lekka i wyciszająca, która z pewnością umili wieczór młodszym dzieciom lubiącym zwierzęta i smoki ?