Kto raz wejdzie do gry, musi walczyć do końca!
Wszystko zaczyna się niewinnie – od zadania do wykonania, błahego lub zabawnego. Potem wyzwania stają się coraz bardziej wymyślne, osobiste i niebezpieczne. Na tym etapie nikt już jednak nie chce – albo nie może – się wycofać. Aż przychodzi wieczór, kiedy zażywasz tajemniczą pigułkę i tracisz świadomość. Gdy się ockniesz, nie będzie powrotu do poprzedniego życia.
Pewnego listopadowego dnia grupa nastolatków budzi się w nieznanym budynku. Wszyscy są ubrani w jednakowe stroje, a na szyjach mają metalowe obroże. Personel budynku stanowią pielęgniarki w maseczkach, które kierują każdą osobę na korytarz, a potem prowadzą całą grupę na… scenę.
Nikt z uczestników nie wie jeszcze, że zebrano ich tu celowo, a widowisko zorganizowała tajemnicza organizacja, która rozgrywa swoją własną partię. Wkrótce staje się jasne, że młodzi ludzie są pozbawieni możliwości ucieczki i wyboru. Jedyne, co im pozostaje, to grać. Stawką jest życie każdego z nich. Ale zwycięzca może być tylko jeden.
Cameron Smith ma na swoim koncie kilka interesujących książek wydanych pod innym nazwiskiem. Tym razem pisze otwarcie o tym, wobec czego odczuwa nieodpartą fascynację – o złu i jego korzeniach wyrażonych w popkulturze. W swoich książkach tworzy doskonałą atmosferę, której towarzyszy świetny warsztat pisarski. Uwielbia horrory, kocha dzieła Lovecrafta i może godzinami dyskutować o tym, jak w ludzkiej duszy kiełkuje skłonność do przemocy. W "Śmiertelnej grze" bawi się konwencją, którą doceniło już wielu uznanych autorów. Nic dziwnego, w końcu ta tematyka odnosi się do jednego z ulubionych mrocznych tematów niezliczonej rzeszy czytelników i widzów – bezsilności ofiary wobec bezsensownej lub pozornie bezsensownej śmierci. Dlaczego akurat ja? – pytają bohaterowie powieści i seriali. Cameron gorąco kibicuje każdemu twórcy i autorowi, który podejmuje ten temat, i wznosi za niego lub za nią toast szklanką dobrej whisky.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-12-11
Przeczytane:2025-01-09, Ocena: 5, Przeczytałam, Wydawnictwo RM, Thriller 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 9/10, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 52 książki 2025, 26 książek 2025, Legimi 2025, Ebook 2025,
" [...] Niektóre gatunki są lepiej przystosowane do radzenia sobie z drapieżnikami. Inne... cóż. [...]"
"Śmiertelna gra" Camerona Smitha, to ciekawy thriller, który powinien przeczytać każdy fan serialu "Squid game". Mamy tutaj podobne akcje.
Uczestnicy początkowo z własnej woli biorą udział w ciekawych i łatwych wyzwaniach / zadaniach. Nie wiedzą, że każde kolejne zadanie będzie gorsze od poprzedniego. A najgorsze jest to, że to jest gra na śmierć i życie. Każdy, kto wejdzie do gry, nie może się z niej wycofać.
Autor przedstawia człowieka od jego złej psychopatycznej strony. W każdym z nas drzemie zło, które jest głęboko ukryte, ale gdy tylko będzie odpowiedni moment, to się ujawni. Cameron Smith w swojej "Śmiertelnej grze" doskonale to zobrazował. Zobaczcie, do czego zdolny jest człowiek, żeby uratować własne życie.
Tego e-booka przeczytałam w ciągu jednego dnia. Szczerze wam powiem, że przeraziły mnie zadania do wykonania, oraz zachowanie wszystkich postaci z tej książki.
Jestem bardzo ciekawa, kto ukrywa się pod pseudonimem Cameron Smith. Chętnie poznałabym jego inne powieści.
Ps.
Podejmując się realnych zadań, znalezionych w necie, uważajcie, żebyście nie trafili na grupę psycholi, którzy nie cofną się przed niczym, żeby pozbawić was życia.
W dzisiejszym świecie nie brakuje chorych wyzwań, chociażby na Tik-Toku, które doprowadziły wielu nastolatków do śmierci. Mam nadzieję, że po przeczytaniu "Śmiertelnej gry" co niektórym otworzą się oczy.
Jako fanka serialu "Squid game" muszę śmiało stwierdzić, że podobała mi się historia ukryta w książce "Śmiertelna gra". Chociaż niektóre sceny mrożą krew w żyłach.
Pytanie do was. Czy zjedlibyście żywą mysz, gdyby od tego zależało wasze życie?
Zapraszam was do wyzwań New Sun. Wchodzicie w to?
Ps.
Ze względu na niektóre okrutne sceny, tej książki nie polecam osobom nieletnim.
Tutaj znajdziecie między innymi takie motywy, jak: śmierć, morderstwo, wyzwania, rywalizacja, okrucieństwo i zabawa.