Smerfy i smok z jeziora

Najnowsza historia o niebieskich skrzatach z zaczarowanego lasu

Smerfy zawsze przeżywają coś szalonego - i tym razem będzie tak samo! Osiłek jest odważny, ale nawet on wpada w przerażenie, gdy z wód jeziora wyłania się potwór! Tak rozpoczyna się niezwykła przygoda

ze smokiem w roli głównej. Czy ogromna bestia zamierza zniszczyć wioskę Smerfów? A może przybyła w zupełnie innym celu? Papę Smerfa i drużynę małych śmiałków czeka daleka wyprawa w obronie sprawiedliwości. Tym razem mieszkańcy lasu będą musieli wmieszać się w sprawy ludzi, których przecież zazwyczaj unikają. Oto zupełnie nowa wersja opowieści o smoku i Jerzym!

Smerfy wymyślił belgijski scenarzysta i grafik Pierre Culliford (1928-1992), używający pseudonimu Peyo. Obecnie autorami serii są następcy Peyo, w tym jego syn Thierry.

Informacje dodatkowe o Smerfy i smok z jeziora:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2020-10-14
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Schtroumpfs et le dragon du lac, tome 36

Tagi: bóg

Kup książkę Smerfy i smok z jeziora

Smerfy i smok z jeziora - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-10-26, Ocena: 4, Przeczytałem,

SMOCZA TAJEMNICA

„Smerfy” to jedna z tych komiksowych serii, których nie trzeba nikomu polecać. Każdy, nawet jeśli nie czytał żądnej z przygód małych niebieskich stworków, z pewnością je zna i miał z nimi jakiś kontakt. Warto jednak polecać kolejne jej odsłony, bo o ile nikt nie ma wątpliwości, ze klasykę Peyo absolutnie warto znać i mieć na swojej półce, to już w przypadku kontynuatorów jego spuścizny może uważać inaczej. A niesłusznie, bo nawet jeśli czasem zdarzają się słabsze tomy, to i tak „Smerfy” są dobrą rozrywką. I taką jest też najnowszy jej tom.
Są na tym świecie rzeczy, które się filozofom nie śniły. I są też rzeczy, które nawet tak odważne Smerfy, jak Osiłek potrafią wystraszyć, jak nic nigdy w życiu. A co takiego może przerazić naszego jakże silnego bohatera? Oczywiście tajemniczy potwór wyłaniający się z jeziora. Czym jest ta ogromna bestia, która najprawdopodobniej z łatwością mogłaby zniszczyć wioskę naszych niebieskich skrzatów? I jaki jest jej prawdziwy cel? Na Papę Smerfa i jego towarzyszy czeka nie lada wyzwanie, kiedy okaże się, że będą musieli wybrać się do ludzi, którzy tak bardzo zawsze unikają. Co jednak wyniknie z tej przygody? I czego nauczą się Smerfy tym razem?

Pokoloruj i znajdź na łące. Malowanka z pisakiem wodnym
Okładka ksiązki - Pokoloruj i znajdź na łące. Malowanka z pisakiem wodnym

Wystarczy napełnić pisak wodą i zmoczyć karty książeczki, a pojawią się barwne ilustracje. Dodatkową atrakcją książeczki są wierszyki do każdej ilustracji...

Wilhelm Sasnal. Tytuł niepodany [Taki pejzaż]
Okładka ksiązki - Wilhelm Sasnal. Tytuł niepodany [Taki pejzaż]

Wystawę Wilhelma Sasnala w warszawskim Muzeum Historii Żydów Polskich obejrzało prawie 80 tysięcy osób. Co powoduje, że prace dotykające powidoków polsko-żydowskiej...