Słoneczny kataklizm

Oto książka, która rzuca nowe światło na tajemniczą, choć tak bliską nam gwiazdę Słońce. Badając historię cyklów aktywności słonecznej i ich wpływu na historię Ziemi, Lawrence E . Joseph dochodzi do zaskakujących wniosków, które wymagają zastanowienia się nad stworzeniem systemu obrony przed atakiem ze strony Słońca.

Słoneczny kataklizm daje zupełnie nowe wyobrażenie na temat potencjalnego zagrożenia, które kryje się za wybuchami na Słońcu i może doprowadzić do zniszczenia bądź znacznego uszkodzenia świata, który znamy.

Nie jest to jednak opowieść o końcu ludzkości. Nasz los zarówno jako zbiorowości, jak i indywidualnych jednostek nie jest totalnie uzależniony od słonecznych kaprysów.

Za pomocą napisanych błyskotliwą prozą fascynujących opowieści Joseph pokazuje, w jaki sposób powinniśmy wykorzystać dostępną nam wiedzę i narzędzia w tym pozyskane niedawno wyniki badań nad Słońcem oraz najnowsze zdobycze techniki, a także ludzką pomysłowość i instynkt przetrwania w celu stawienia czoła zagrożeniom, jakie mogą nas spotkać ze strony naszej gwiazdy, a także w celu zabezpieczenia ludzkiej egzystencji, ziemskiej atmosfery, systemu satelitów, sieci energetycznej i infrastruktury jądrowej przed nadchodzącym kataklizmem.

Informacje dodatkowe o Słoneczny kataklizm:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2013-04-22
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Słoneczny kataklizm

Słoneczny kataklizm - opinie o książce

Avatar użytkownika - bambi12
bambi12
Przeczytane:2014-05-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Jesteśmy w samym środku jednej z najbardziej masywnych, silnych i bezwzględnych burz słonecznych w historii. Tak uważa dziennikarz naukowy i ekspert słoneczny Lawrence Joseph. Co więcej twierdzi, że pojedyncze, losowe podmuchy od Słońca mogą także zniszczyć nasz sposób życia w każdej chwili. Autor śledzi zachowanie Słońca i jego wpływ na Ziemię od momentu ostatniej ery zlodowacenia do czasów nam obecnych i łączy te obserwacje z kluczowymi badaniami w tak różniących się dziedzinach jak polityki i kultury. Ostrzega nas przed ogromną luką w naszej infrastrukturze i wskazuje narzędzia, strategie abyśmy mieli choć nikłą szansę aby ochronić satelity ziemskie i inne ważne systemy przed zbliżającym się słonecznym kataklizmem.

Powiązania pomiędzy ludzką historią i aktywnością słoneczną w dużej mierze są nieznane. Ostrożnie badając wielowiekową historię naszych stosunków ze Słońcem, Lawrence Joseph ukazuje, jak niemal każdy aspekt ziemskiej egzystencji i zachowania człowieka zawsze był i nadal jest podatny na zmiany Słońca. Gdy zdamy sobie sprawę, że Słońce jest znacznie bardziej burzliwe i wybuchowe, niż wyobrażaliśmy sobie, musimy pogodzić się z faktem, że nasza przyszłość jest bardziej podatna na jego działanie niż kiedykolwiek podejrzewaliśmy.

Poczynając od roli Słońca w globalnej zmianie klimatu do ciągłego zagrożenia katastrofalnymi wybuchami słonecznymi, od opowieści o aktywności słonecznej powodującej rozłamy w religii w średniowieczu do wpływu na nasze nastroje i umysł dziś. W "Słonecznym katakliźmie" autor analizuje jakimi sposobami Słońce stale zmienia nasze życie, jak ta gwiazda centralna Układu Słonecznego określa bieg naszej historii i kształtuje nasze przeznaczenie.

Urzekająco i z dowcipem, Joseph pokazuje nam, w jaki sposób korzystać z narzędzi i wiedzy, w tym z najnowszych badań i technologii, a także ludzkiej pomysłowości i instynktów aby skutecznie reagować na zagrożenia słoneczne i osłaniać naszą infrastrukturę.

Z pewnością nie jest opowieść o zagładzie. Autor jedynie bada zagrożenie ze strony impulsów elektromagnetycznych, intensywnych wybuchów plazmy dla naszej cywilizacji. Inteligentna i wciągająca. Prowadzi nas do nowego, dynamicznego, poziomu życia potwierdzając wzajemne powiązania pomiędzy ludzkością, planetami i gwiazdami. To śmiała, nowa teoria o relacji Słońce-Ziemia, jej roli w historii, a także jej potencjalnej katastrofalnej przyszłości. "Słoneczny kataklizm" skłonił mnie do przemyśleń nad naszym rozumieniem historii ludzkości i do zdefiniowania od nowa naszych relacji ze Słońcem w celu obrony naszej przyszłości.

W książce znajdziesz odpowiedzi na pytania: Co sprawia, że naukowy ze Stanford i Purdue University są pewni, że Słońce wysyła tajemnicze, niezwykle ważne wiadomości? Jak Słońce ukształtowało przeszłość i co możemy zrobić, aby chronić naszą przyszłość? Jaki wpływ mają burze geomagnetyczne spowodowane przez uderzenia energetycznego od Słońca na ludzkie nastroje? Jak prawdopodobieństwo zachorowania na raka skóry może zależeć od tego, w jakim punkcie swojego cyklu jest Słońce? Czy światło słoneczne jest najlepszym lekarstwem na żółtaczkę, gruźlicę i łuszczycę? czy aktywność plam słonecznych może być najprawdopodobniej wskaźnikiem globalnego ocieplenia?

Jednak czy jest to prawda czy ubrana w ładne słowa fikcja - nie mnie to oceniać. Zdecydujcie sami. Z swojej strony nadmienię, że pochłonęłam ją w bardzo krótkim czasie i polecam tym wszystkim, którzy choć trochę interesują się poruszanymi tu problemami.

Avatar użytkownika - Sheti
Sheti
Przeczytane:2013-06-13, Ocena: 4, Przeczytałam,
Wszyscy ( no prawie wszyscy, bo zdarzają się wyjątki ) lubią, jak na niebie pojawia się słońce i temperatura wynosi 25 - 30 stopni. Jest ciepło, jasno, przyjemnie... Od razu mamy przed oczami wizję wakacji, wylegiwania się na plaży, opalonej skóry. Same plusy, prawda? Któż by pomyślał, że piękne, jasne słońce może mieć swoją mroczną stronę... ,,Słoneczny kataklizm" Lawrence'a E. Joseph'a to pierwsza jego książka, z którą miałam styczność. Nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać - w jaki sposób autor pisze czy też jakiego języka używa. Jednak ze wszystkim trzeba się czasem zapoznać, a tytuł wydał mi się niezmiernie intrygujący. To książka, która przedstawia wpływ naszej wielkiej gwiazdy - słońca - na naszą planetę i na nas samych. Pewnie zastanawiacie się, jak można napisać ponad 200 stron o wpływie słońca na nasze życie... a może i się nie zastanawiacie, ale ja byłam trochę zdezorientowana. Cała książka tylko o tym? Nie byłam w stanie w to uwierzyć i myślałam, że przeważającą częścią tej książki będzie zupełnie coś innego - wprowadzenie, odniesienia... a dopiero na końcu jakaś krótka wzmianka, co do tego wszystkiego ma słońce. No to się zdziwiłam, bo jest zupełnie na odwrót. Można tę książkę podzielić na takie 3 zasadnicze części. Pierwsza dotyczy przeszłości, poznajemy trochę historii ziemi i słońca oraz ich związku. Druga część to teraźniejszość - czyli jaki wpływ ma na nas owa gwiazda, co zmienia w naszym życiu, jej pozytywne i negatywne aspekty. No i trzecia część, jak się zapewne domyślacie - przyszłość. Tutaj autor przedstawia możliwości wynikające z aktywności słońca. Bardzo ładna i przyjemna konstrukcja książki, która wprowadza pewną chronologię wydarzeń i logiczność. Brak tutaj chaosu czy pogubienia się w tym, co pan Joseph chciał nam przekazać. Mimo wszystko czytając jego dzieło powinniśmy pozostać skupieni, ponieważ nie ukrywam, że każde zdanie jest tutaj ważne dla zrozumienia całości. Nie możemy sobie pozwolić na myślenie o niebieskich migdałach, bo po prostu książka do nas zupełnie nie trafi. Czy można się dowiedzieć czegoś nowego z owej lektury? Jestem przekonana, że tak. Całe mnóstwo informacji było mi zupełnie obcych, dlatego cieszę się, że sięgnęłam po tę pozycję. Lubię poszerzać swoją wiedzę i horyzonty, a to dzieło literackie nam to umożliwia. Plusem jest także to, że autor odnosi się do wielu artykułów naukowych, nawet je cytując i analizując. Widać, że przygotował się do pisania ,,Słonecznego kataklizmu", a jego praca nie poszła na marne. Lubię widzieć oddanie i dopracowanie w tym, co czytam. Te odniesienia naukowe sprawiają, że książka sama podchodzi po literaturę popularno-naukową, ale sprawia również, że staje się nieco cięższa i bardziej skomplikowana w odbiorze. Po prostu ten specyficzny styl naukowy bywa nieco trudniejszy niż zwykły, prosty język. Chociaż w moich oczach to zaleta takich pozycji, a nie wada. Nie chcę Wam przytaczać całkowicie wszystkiego, co zawiera w sobie ten utwór, bo nie o to chodzi. Na pewno jest on warty uwagi, porusza ważny temat dotyczący ludzkości i przyszłości naszej planety. Okazuje się, że słońce odgrywa tutaj znaczącą rolę, a dzięki tej książce jesteście w stanie przybliżyć sobie owy temat. Myślę, że wiele rzeczy Was zadziwi, zaskoczy, zmusi do przemyśleń. Poszerzycie swoją wiedzę i poznacie słońce z zupełnie innej perspektywy niż do tej pory. Warto poświęcić swój czas i skupić się na tej lekturze, żeby ją w pełni zrozumieć. Ciekawa, odważna, wciągająca, więc polecam każdemu, kto nie boi się prawdy i poszerzania swoich horyzontów.
Apokalipsa 2012
Lawrence E. Joseph0
Okładka ksiązki - Apokalipsa 2012

Czy w roku 2012 może nastąpić koniec świata? Autor, dziennikarz "New York Timesa" dokonuje przeglądu słynnych przepowiedni i faktycznych zagrożeń...