Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają, jak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Tymczasem dziś zagrożeniem nie jest brak energii, lecz jej nadmiar. Bo wciąż karmimy się cukrem.
Dlaczego królowa Elżbieta I miała czarne zęby? Czy Polacy na Haiti walczyli o niepodległość czy o cukier? Jak radzono sobie bez cukru w czasie okupacji, i za PRL-u, gdy był na kartki? Kto dzisiaj produkuje najwięcej cukru na świecie? I wreszcie co jest bardziej niebezpieczne dla człowieka: cukier? Czy tłuszcz?
,,Słodziutki" to opowieść o substancji, która przebojem wdarła się na nasze stoły i rozpycha się na nich coraz bardziej. Wiele tu historii o wojnach, niewolnikach, wielkich odkryciach geograficznych, powstaniach, piratach, ogromnych fortunach i kryzysach, w których cukier odgrywał pierwszoplanową rolę. Autorzy przytaczają wiele zaskakujących, często mrożących krew w żyłach faktów medycznych, przykładów kryminalnych wręcz praktyk koncernów spożywczych oraz dowodów manipulowania badaniami naukowymi przez lobbystów wielkiego biznesu.
Prof. Leszek Czupryniek, diabetolog, jeden z bohaterów książki, ostrzega: Jeśli ktoś będzie zjadał pięć pączków dziennie, za dziesięć lat oślepnie.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2018-02-15
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN:
Liczba stron: 360
CUKRZYCĘ MA JUŻ TRZY MILIONY POLAKÓW, ALE MILION Z NICH JESZCZE NIE WIE, ŻE CHORUJE Kiedyś uznawano ją za chorobę dość prostą. Dziś staje się coraz...
Przeczytane:2019-10-15, Ocena: 4, Przeczytałem, Z biblioteki, 26 książek 2019,
Nie spodziewałam się, że historia cukru może być taka fascynująca! Nie spodziewałam się, ile krzywd ludziom przysporzyła masowa produkcja cukru. Nie wiedziałam, że cukier ma tak bogatą historię, tak burzliwą! Po tej książce zrezygnowałam całkowicie z białego cukru. Myślę, że warto po tę książkę sięgnąć.