Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2016-03-16
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 256
Język oryginału: polski
Nasza książka jest subiektywna i stronnicza. A w dodatku ? momentami ? złośliwa. Jej lektura będzie dla jednych czystą rozrywką, u innych podniesie poziom...
Wszystkie dzieci lubią rysować, ale często okazuje się to zbyt trudne. Dlatego stworzyliśmy ten pomysłowy cykl książek, aby krok po kroku uczyć rysować...
Przeczytane:2017-01-20, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2017, Mam, Przeczytane,
"Słodkie klimaty" to książka kucharska ze 120 przepisami na ciasta i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie". Publikacja została podzielona na 5 części - "Z owocową nutą - tarty, krajanki, szarlotki", "Czekoladowy zawrót głowy - musy, flany ciasta", "Małe co nieco - desery, babeczki, ciastka", "Na przyjęcia duże i małe - torty, tarty, placki, "Na świątecznym stole - makowce, pierniki, mazurki".
Jak możemy przeczytać we wstępie: Choć można dziś wszystko kupić, cukierni jest wszędzie pod dostatkiem, to pieczenie domowych ciast przeżywa renesans. Dobre przepisy są w cenie: powiela się je, gromadzi i dyskutuje o nich na internetowych forach. W tej książce są właśnie dobre przepisy – na każdą porę roku, każdą okazję, łatwiejsze, trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły, ale czasami po prostu brakuje im pomysłu – chociażby na dekorację swojego dzieła (bo, nie oszukujmy się, jemy głównie oczami).
Można skusić się na wypieki z owocową nutą, by przywołać smak lata, także zimową porą - m.in. ciasto ze śliwkami czy truskawkami. Można pokusić się o czekoladę, która kusi i nęci swoim smakiem, m.in. brownie z precelkami, jedwabiście czekoladowa tarta z wiśniami. Można zrobić przeróżne desery, m.in. sorbet truskawkowo-malinowy, tiramisu z granitą. Można także podnieść sobie poprzeczkę i stworzyć niepowtarzalny tort, m.in. trzypiętrowa różana Charlotte, tort bezowy z owocowym kremem chantilly. Ciast nie może także zabraknąć na świątecznym stole bożonarodzeniowym lub wielkanocnym, takich jak m.in. tradycyjna strudla makowa, wieniec wigilijny, mazurek orzechowy.
Książka ta zawiera wiele inspirujących przepisów na wypieki. Dzięki niej można odkryć nowe ciasta - m.in. markiza czekoladowo-kawowa, sernik z galaretką, karmelowe suflety z brandy. Niektóre mają zaskakujące połączenia składników - m.in. tarta z jabłkami w czerwonym winie, jabłkowa krajanka z tymiankiem, sernik z gorzką czekoladą i gruszkami, czekoladowo-orzechowe ciasto ze śliwkami.
Niektóre przepisy są proste i szybkie, m.in. italo trifle, babeczki śmietankowo-orzechowe, tarta śliwkowa z migdałami, inne - bardziej pracochłonne, m.in. tarta różana, makowy placek gwiazdkowy, sernik cappuccino. W książce znalazły się zarówno przepisy dla debiutantów, jak i dla prawdziwych miłośników pieczenia. Na pewno wypróbuję kilka przepisów, m.in. domowe pralinki, tarta z ricotty i mascarpone, babka cytrynowa.
Walorem książki są smakowite zdjęcia wypieków i deserów, które zachęcają do pieczenia. Polecam tę książkę miłośnikom książek kucharskich oraz osobom szukającym inspiracji kulinarnych.