Słodki świat Julii

Julia zawsze zostawia szeroko otwarte okna, kiedy piecze ciasta. Słodkim aromatem wypieków stara się zagłuszyć cierpkie wspomnienie nieszczęśliwej miłości i przyciągnąć do domu przyjaciół.

Sawyer już od dziecka nie mógł się oprzeć magii tego zapachu. Powiedział o tym Julii tuż przed tym, jak złamał jej serce. Teraz pragnie ją odzyskać. Czy to możliwe, że ciasta, które Julia wciąż piecze, świadczą, że ona nadal pamięta o tym, co ich łączyło?

Czy to uczucie da się jeszcze ocalić?

Informacje dodatkowe o Słodki świat Julii:

Słodki świat Julii - opinie o książce

Avatar użytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2015-04-07, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Trochę romans, trochę historia zagubionej dziewczyny. Każda z kobiet, bo mimo wszystko jest to opowieść o dwóch z nich, pojawia się w sennym miasteczku i usiłuje się tutaj jakoś odnaleźć. Miasteczko jest jednak pełne niespodzianek, które nie zawsze są "z tego świata".
Tytułowa bohaterka Julia, w młodości przeszła wiele cieżkich chwil, których wspomnienia ciągną się za nią po dziś dzień. Jej zamiłowanie do pieczenia wynika z przeszłości i chęci odnalezienia osoby na której bardzo jej zależy. Ksiązka bardzo wciagająca. Przeczytałam ja w dwa wieczory. Miłość, walka z uprzedzeniami i własnymi problemami. Bardzo poruszająca książka. Polecam
Avatar użytkownika - Alis17
Alis17
Przeczytane:2013-03-09, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Podczas pieczenia ciast Julia zostawia szeroko otwarte okna aby przywołać ich aromatem dwie bliskie jej osoby. Jako nastolatka podkochiwała się w szkolnym przystojniaku, gdy ten odwzajemnił jej spojrzenie oraz dał nadzieję na coś więcej Julia była wniebowzięta, jednak później zranił jej serca... Opis książki zwraca naszą uwagę na jedynie jeden wątek, jednak książka kryje w sobie wiele tajemnic, które chce odkryć się od przeczytania pierwszej strony nie mogąc doczekać się kolejnej. Książka kryje losy Emily, która przyjechała do Mullaby po śmierci matki, jej dziadka Vance'a oraz rodziny Coffeyów, którzy od pokoleń skrywają pewien sekret.
Avatar użytkownika - magdalenardo
magdalenardo
Przeczytane:2013-03-14, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2013, Mam,
W pierwszych chwilach z książką poczułam się mocno skonsternowana. Nastawiłam się na słodką bajeczkę o nieszczęśliwej miłości Julii i jej spektakularnym happy endem. Jednak pierwsze kartki książki wprowadziły pewien chaos. Kim do diabła była Emily pojawiająca się już na pierwszej stronie??? Szybko jednak przewartościowałam swoje oczekiwania i było coraz lepiej. Moje wymagania nie były wygórowane, ale... Emily to córka Dulcie - "gwiazdy" czasów szkolnych w małej miejscowości Mullaby. Po śmierci matki przenosi się do ojca kobiety, swojego dziadka, o którym istnieniu nie miała wcześniej pojęcia. Julia to sąsiadka Vanca. Kobieta "po przejściach". Teraz jako dojrzała kobieta postępuje ostrożnie. Wróciła do rodzinnego miasteczka tylko po to, by spłacić długi zmarłego ojca. Nie zamierza wracać tu na stałe. Z miejscem tym kojarzą jej się bardzo złe wspomnienia. Gdy była młodą dziewczyną nie potrafiła odnaleźć się po śmierci matki. Powstałej w ten sposób pustki nie potrafiła wypełnić jej macocha Beverly oraz coraz bardziej dystansujący się ojciec. Dziewczyna by zwrócić na siebie uwagę buntowała się zarówno wyglądem, jak i zachowaniem. Taki stan rzeczy nie ułatwiał jej kontaktów z rówieśnikami. Zwłaszcza z jednym - Sawyerze - w którym była potajemnie zakochana. Aż do pewnej nocy, gdy zmuszona do wyjazdu do szkoły z internatem zrozpaczona uciekła na szkolne boisko, by posiedzieć w ciszy w swym ulubionym miejscu na trybunach... Z całą pewnością książka nie przypomina słodkiej bajeczki, choć jednak kończy się happy endem (i to potrójnym). Najlepiej czytało mi się środek książki, gdy poznałam przeszłość Julii, "zobaczyłam" jak Emily próbuje wpasować się w społeczność Mullaby. Jednocześnie drażniły mnie tu podchody Julii i Sawyera, lecz tajemniczość miasteczka i sekrety jego mieszkańców wyciągnęły znów powieść na "plus". Takie huśtawki odczuć i doznań towarzyszyły mi właściwie przy całej treści. Momentami nie potrafiłam oderwać się od książki, to znów miałam ochotę rzucić nią w kąt, lecz ostatecznie znów powracałam zachęcona chęcią poznania zakończenia historii. Zakończenie... hmmm... mocno przesłodzone. Jak dla mnie za dużo lukru! Poza tym pomijając paranormalne zjawiska dotyczące poświaty, tapety czy choćby suszarki to zdarzenia, które miały być prawdziwe i rzeczywiste także były przerysowane i naciągane. Trudno to wyjaśnić nie zdradzając szczegółów z życia bohaterów i zakończenia. Nawet nie wiem czy książka mi się podobała. Książkę czytało się dobrze, ale autorka przesadziła z wątkami, magią i finałem historii. A wątek pieczenia i cudowne właściwości zapachu towarzyszącego pieczeniu ciast wydaje mi się wciśnięty na siłę.
Avatar użytkownika - NaWidelcu
Przeczytane:2013-06-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 2013,
Słodki zapach brzoskwiń
Sarah Addison Allen0
Okładka ksiązki - Słodki zapach brzoskwiń

W innych okolicznościach ucieszyłoby ją to. Rozkoszowałaby się widokiem wstawionej Paxton, której całe życie było po prostu doskonałe; która ciągle sprawiała...

Królowa Słodyczy
Sarah Addison Allen0
Okładka ksiązki - Królowa Słodyczy

Sympatyczna, doprawiona szczyptą magii, opowieść z życia mieszkańców pewnego miasteczka. Okrąglutka Josey stroni od ludzi i ma słabość do słodyczy, które...