Wyprawa do początków chrześcijaństwa

Zwiedzanie Rzymu to nie tylko podziwianie zabytków, ale także podróżowanie po historii chrześcijaństwa. Obok monumentalnych, zachwycających bazylik w mieście znajdują się obiekty, które były świadkami życia Kościoła w pierwszych wiekach naszej ery. Niektórych miejsc w ogóle zaś już nie ma. Autorzy, znawcy świata starożytnego, opisują, jak mogły one wyglądać i jakie historie się z nimi wiązały.

Przeczytaj i dowiedz się ponadto:

Jak rzymianie świętowali rocznice śmierci bliskich zmarłych? Co tak naprawdę wiemy o pobycie św. Piotra w Wiecznym Mieście? Z jakiego powodu chrześcijanie unikali ustalonych tekstów modlitw? Czy rzeczywiście ginęli męczeńsko w Koloseum, jak to opisano w Quo vadis?

W przewodniku znajdziesz:

kody QR ułatwiające zlokalizowanie opisanych miejsc, piękne fotografie pozwalające rozpoznać poszczególne budynki, mapę kościołów, w których spotykali się pierwsi chrześcijanie.

Informacje dodatkowe o Śladami pierwszych chrześcijan. Przewodnik kulturowy po wczesnochrześcijańskim Rzymie:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2019-03-28
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: bóg Przewodniki turystyczne

Kup książkę Śladami pierwszych chrześcijan. Przewodnik kulturowy po wczesnochrześcijańskim Rzymie

Śladami pierwszych chrześcijan. Przewodnik kulturowy po wczesnochrześcijańskim Rzymie - opinie o książce

Kościół starożytny wobec świątyń oraz posągów bóstw
Monika Ożóg0
Okładka ksiązki - Kościół starożytny wobec świątyń oraz posągów bóstw

Określenie, jaki był stosunek chrześcijan do obiektów kultowych minionych religii nie jest rzeczą prostą. Już wczesnochrześcijańscy autorzy podejmowali...

Rok szarańczy
Terry Hayes