Skaza w krysztale

Paulina Klimentowska, Radek PuchałaWydawnictwo: Wydawnictwo Alegoriakryminał, sensacja, thriller404 str. 6 godz. 44 min.
Szczegóły

Kup książkę👉 w 16 księgarniachod 29,63 zł
Ocean i miłość. Apartheid i nauka. Wiedza i brudne interesy.
„Skaza w krysztale” to fascynująca opowieść o dwójce samotnych egocentryków, którzy poświęcili życie naukowej karierze, nie zostawiając w nim miejsca na nic innego.
Oboje są inteligentni, oboje dobrze wykształceni, w pewien sposób do siebie podobni, choć wywodzą się z zupełnie różnych światów. Kiedy się spotykają, wzajemna fascynacja zarówno fizyczna, jak i intelektualna wybucha z siłą wulkanu. Przeszkodą w zacieśnianiu relacji staje się pozorna sprzeczność interesów i konieczność zachowania w tajemnicy powodów, dla których oboje znaleźli się na statku, w rejsie na niezwykle egzotyczną i najbardziej odizolowaną od reszty świata wyspę Tristan da Cunha. On wplątał się w układ ze śmiertelnie niebezpiecznymi ludźmi z RPA, ona stoi u progu odkrycia na miarę Nobla. W razie niepowodzenia jej grozi kompromitacja – „śmierć” naukowa, jemu… po prostu śmierć.
Wiarygodne, bo pisane jednocześnie przez kobietę i mężczyznę

Informacje dodatkowe o Skaza w krysztale:

Wydawnictwo: Alegoria
Data wydania: 2024-10-17
Tytuł oryginału: Skaza w krysztale
Tłumaczenie: brak
Ilustracje:brak

Kup książkę Skaza w krysztale

Skaza w krysztale - opinie o książce

Diabeł poleca nortpSodse8u180cu1aft082

EUFORIA LAWY

,,Skaza w krzysztale" to debiut powieściowy dwojga autorów - Pauliny Klimentowskiej i Radka Puchały. Książka łącząca gatunki w sposób zaskakujący - znajdziemy tu sensację, romans i science fiction, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych i pobudzających wyobraźnię kryształów. To kolejna interesująca propozycja od wydawnictwa Alegoria.

Ula jest ambitną chemiczką. Od lat prowadzi badania nad strukturą kryształów. Aby potwierdzić swoją teorię udaje się w podróż. To odkrycie może wstrząsnąć naukowym światem. Ian to geolog, który nieopatrznie zadarł z bardzo niebezpiecznymi ludźmi. Ludźmi, którzy nie zawahają się przed niczym, aby osiągnąć swój cel. Gdy Ula i Ian poznają się na statku płynącym na Tristan da Cunha, wyspę położoną gdzieś posród Atlantyku, dochodzi między nimi do swoistej reakcji - skamieniałe serca dwojga uczonych stają w ogniu. Intelektualne porozumienie i cielesne pożądanie eksplodują z siłą wulkanicznej erupcji. Dla dwojga ludzi pochodzących z zupełnie różnych światów i posiadających skrajnie odmienne cele, miłość może być przeszkodą. A może wybawieniem? Czy Uli uda się dokonać przełomowego odkrycia na miarę Nobla, a Ianowi ocalić życie? Jakie sekrety skrywa wyspa na krańcu świata?

Sensacyjno - przygodowa opowieść z nutką romansu w fantastyczno - naukowej otoczce? Paulina Klimentowska i Radek Puchała podjęli się dość osobliwego i niełatwego zadania. Efekt jest zaskakujący. Autorom udało się doskonale połączyć elementy, które pozornie w ogóle nie mają prawa do siebie pasować. Tempo akcji przypomina sensacyjny film. Dzieje się tu dużo, a wszystkie zdarzenia składają się na historię, która jest frapująca i wielce oryginalna. Duże wrażenie zrobił na mnie wątek naukowy, który napisany jest tak, że nawet laicy poradzą sobie ze zrozumieniem omawianych zagadnień. Jakże fascynującym tworem okazują się być kryształy! Kryją ogrom sekretów, a ich historia zapisana w skałach i wulkanicznej lawie, to materiał na wiele intrygujących opowieści. Puchała i Klimentowska bardzo dobrze poradzili sobie z tematyką s-f, sprawiając, że nawet osoby, które nie lubują się w tym gatunku, dadzą porwać się tej historii. Z kolei mocno rozbudowana warstwa emocjonalna została wykreowana z dużym wyczuciem. Miłość i seks to dwa ważne elementy składowe naszego życia, którym literatura na ogół wyrządza wielką krzywdę. O ile jeszcze o miłości da się pisać bez zbytecznego patosu i popadania w skrajności, tak seks większości pisarzom sprawia wielki problem. W rodzimej literaturze sceny seksu są albo przaśną pornografią, albo naiwnymi dumaniami. Tymczasem tutaj dostajemy niespodziewany przykład tego, że można sceny erotyczne przedstawiać z klasą. Estetycznie, ale i z dozą humoru. Duże ukłony w stronę autorów za tę niezwykłą umiejętność opowiadania o tym, co tak ważne bez zbytecznej amplifikacji.

Mroczne zaułki Kapsztadu, wulkaniczna wyspa na dalekim oceanie i dwójka ludzi, którzy podejmują walkę o siebie. Ona walczy w imieniu nauki. On walczy o życie. Napisana z dużym rozmachem powieść, która z jednej strony stanowi doskonałą czytelniczą przygodę, a z drugiej stać się może przyczynkiem do rozszerzenia swoich zainteresowań. Krzyształy, które są w tej powieści tak ważne, ukazane są w fenomenalny sposób. Wydaje się, że posiadają duszę i wielką moc. Radek Puchała i Paulina Klimentowska zdradzają wiele ich sekretów, ale na pewno mnóstwo czeka jeszcze na odkrycie. Fascynująca powieść, która jest niespotykaną kompilacją przygody w najlepszym wydaniu i dramatu, który rozgrzewa czytelnika niczym geotermalne źródło. ,,Skaza w krysztale" to książka unikatowa. Intensywne połączenie gatunku, nowatorskie spojrzenie na literaturę i specyficzny, pełen czaru język. Szczególnie urzekły mnie chemiczne określenia barw. Książka, której lektura jest prawdziwą przyjemnością, a losy niebanalnych bohaterów odkładają się w pamięci.

Specyfika dzisiejszego rynku książki sprawia, że każdego dnia atakują nas nowe premiery, coraz to nowe odsłony serii i mnogość miałkich powieści, które za sprawą natrętnej reklamy aspirują do miana bestsellerów. W tej gonitwie warto przystanąć. Skupić się i w ogromie nowości wyłowić książki wartościowe. Takie, które nie kończą się wraz z ostatnią kropką, ale zapisują się w naszych sercach. Taką powieścią jest ,,Skaza w krysztale". Jakże inna od tego, co zdobywa topki sprzedażowe. Książka oryginalna, napisana z pasją i posiadająca swój charakter. Emocjonująca podróż prze Afrykę i odkrycie, które może zmienić naukę. Opowieść o miłości, poświęceniu i poszukiwaniu tego, co najważniejsze. Duet pisarski, który debiutuje w mocnym stylu. ,,Skaza w krysztale" to powieść, którą trzeba przeczytać. Pod diabelskimi skrzydłami i z piekielnym znakiem jakości. Diabeł gorąco poleca.
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;