Drugie wydanie bestsellerowej książki Roberta Kupieckiego zostało zainspirowane przede wszystkim pozytywnymi komentarzami środowisk akademickich i praktyków zajmujących się tematyką bezpieczeństwa międzynarodowego. Równie ważnym powodem wznowienia publikacji były prace Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego nad najnowszą koncepcją strategiczną, które rozpoczęły się tuż po wydaniu pierwszej edycji książki.
Autor, na podstawie nowych dokumentów i prac, które w ciągu ostatnich 4 lat pojawiły się w obiegu, uzupełnił poszczególne części publikacji. Szczególnie głębokich zmian dokonał w rozdziale pierwszym, aktualizując i precyzując przyjętą na szczycie lizbońskim myśl strategiczną NATO. W rozdziale drugim przeanalizował źródła strategii Sojuszu, a w kolejnych scharakteryzował poprzednie strategie NATO. W ostatnim rozdziale omówił strategię Sojuszu w końcowej fazie zimnej wojny oraz w pierwszych latach po jej zakończeniu.
Bardzo ważnym elementem publikacji są pojawiające się po raz pierwszy w krajowym obiegu naukowym polskie teksty koncepcji strategicznych NATO powstałych w latach zimnej wojny w tłumaczeniu Roberta Kupieckiego.
Informacje dodatkowe o Siła i solidarność. Strategia NATO 1949–1989:
Wydawnictwo: PISM